Hava Durumu

Utanmadı, 'serbest kalmak istiyorum' dedi!

Elektrik mühendisi Halit Ayar'ı para vermediği için öldüren suç makinesi Emra Yaşar'a 'iyi halli' olduğu için cezaevinden bir hafta izin verilmiş. Saldırgan çıkar çıkmaz mühendisi katletmiş. 15 suçtan kaydı bulunan saldırgana izin verilmesini eleştiren hukukçular, "Suçlular gibi infaz sistemi de ıslah edilmeli. Normal bir infaz hukukumuz olsa, bu adam dışarıda olmazdı" dedi. Emrah Yaşar, Onları korkutmak için çıkarıp salladım. İçkiliydim. Ben bugüne kadar kimseyi öldürmedim. Serbest kalmak istiyorum" diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2019 08:53
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2019 08:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Utanmadı, 'serbest kalmak istiyorum' dedi!

Beyoğlu'nda cuma gecesi İTÜ elektrik mühendisliği mezunu Halit Ayar (23) ve iki arkadaşı durakta beklerken, yanlarına gelen Emrah Yaşar (27) ile Erhan Kurdal'ın (27) para isteğini reddetti. Gençler para vermedikleri için bıçaklı Yaşar ile elinde kırık şişe olan Kurdal'ın saldırısına uğradı. Yaşar'ın göğsünden bıçakladığı Halit Ayar hayatını kaybetti, arkadaşı Sinan Nalçacı ise yaralandı. Dün tutuklanan iki katil zanlısı suç makinesi çıktı. Emra Yaşar'ın, 'hırsızlık', 'yaralama', 'uyuşturucu' ve 'tehdit ve gasp' suçlarından 15 sabıka kaydının olduğu ve 2014'te 'tehdit ve gasp'tan hüküm giyerek cezaevine girdiği belirlendi. Yaşar'ın 2016'da Kırklareli Açık Cezaevi'ne yollandığı, "iyi hali" sebebiyle 2 Eylül'de ailesinin yanına izne çıkarıldığı ortaya çıktı. Dışarı çıkar çıkmaz mühendisi öldüren Yaşar'ın dün cezaevine teslim olması gerekiyordu.

Yeni tahliye olmuş

Polis, şüphelilerden Emra Yaşar'ın olaydan sonra taksiye binerek Fatih'teki evine gittiğini, burada kanlı kıyafetlerini değiştirerek Zeytinburnu'nda gittiği ablasının evinde yakalandığını bildirdi. Erhan Kurdal'ın da olaydan sonra Yaşar'dan ayrılarak gittiği Fatih'teki evinde yakalandığı belirtildi. Ayar'ı bıçaklayarak öldüren Yaşar'ın 2014'te gasptan Kırklareli Cezaevi'ne girdiği, daha sonra cezaevinin açık kısmına alındığı, 'iyi hal'den de 2 Eylül 2019'da bir haftalık izin alarak İstanbul'a geldiği anlaşıldı. Emra Yaşar'ın gasp, yaralama, uyuşturucu, ateşli silahlar kanununa muhalefet ve hırsızlıktan 19 suç kaydı olduğu kaydedilirken, Erhan Kurdal'ın da uyuşturucu, gasp, yaralama ve polise mukavemetin arasında bulunduğu 23 suç kaydı olduğu belirtildi. Kurdal'ın adam yaralamadan girdiği cezaevinden 9 ay önce tahliye olduğu, Yaşar'la çocukluk arkadaşları olduğu ve ikilinin işledikleri suçlar nedeniyle Kırklareli Açık Cezaevi'nde birlikte kaldıkları ortaya çıktı. Savcılık sorgusunun ardından sulh ceza hâkimliğine sevk edilen Erhan Kurdal, "Arkadaşımla gündüz buluşup dışarı çıkmıştık. Bu olay gerçekleşti. Bende silah yoktu. Arkadaşımda bıçak vardı. O kişinin bıçaklandığını görmedim. Daha sonra memur arkadaşlardan öğrendim bıçaklandığını" dedi.

Emra Yaşar ise "Olay zamanında parkta uyuşturucu içiyorduk. Erhan evde bana hançer, bıçak gösterdi. Onları evime götürüp asacaktım. Taksim'e çıkıp alkol aldık. Erhan ile onların tartıştığını gördüm. Ayırmak için yanlarına gittim. Aklıma hançer geldi. Onları korkutmak için çıkarıp salladım. İçkiliydim. Ben bugüne kadar kimseyi öldürmedim. Serbest kalmak istiyorum" diye konuştu.

Avukat savunmadı

Emra Yaşar'ı mahkemede savunmak için CMK'dan atanan avukatın şüpheliyi "Ben bunu savunmam" diyerek reddettiği, bu nedenle barodan dosyaya başka bir avukat atandığı öğrenildi. Avukat A.S., şüpheli Emra Yaşar'ın mahkemedeki sorgusundan çekilmesiyle ilgili "Vicdanen rahatsızlık duydum" dedi. Ceza hukukçuları, 'suç makinesi' olarak tabir edilen katil zanlısının izinle dışarı çıkarılmasını Milliyet'e değerlendirdi.

Ders olsun!

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu: "İnfaz hukukunda yeni düzenleme yapmalıyız. Kanun buna imkan veriyor ama kanunun imkan vermiş olması bunun hukuki olduğu anlamına gelmiyor. Bu bize ders olsun."

İnfaz hukuku büyük problem

Ceza Avukatı Uğur Poyraz: "İyi halden izin alarak çıkmış olabilir. Kanun zaten bu hakkı onlara veriyor ama 15 suç kaydı olan bir adama iyi hal verilmesi normal değil. Ülkemizdeki ceza hukukunu rezil eden infaz hukukudur. En büyük problem o. Onu değiştirmediğiniz sürece bu rezillikler daha çok yaşanır. Bu kişi de infaz hukukundan yararlanarak çıkmıştır. Türkiye'deki infaz hukuk sistemi derhal ıslah edilmeli. Normal infaz hukukumuz olsa, bu adam dışarıda olmazdı. Ama otomatik olarak herkese uygulanıyor."

Takip edeceksiniz

Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen: "Açık ceza infaz kurumuna girildiğinde veya kapalıdan ayrıldığınızda 'Uslandırmak, topluma kazandırmak' nedeniyle mahkumlar ara ara çıkarlar. Peşlerinden de kimse gitmez. Sadece nerede olacaklarını bildirirler ve vaktinde dönmeleri sağlanır. Bu kadar suç kaydının olduğu, mahkemelerin kesinleşmiş kararlarıyla suçu sabit olan kişiler bu tür suçları işlemeyi alışkanlık haline getirmişlerdir. Ya bunlara gün yüzünü göstermeyeceksiniz ya da çok yakından takip edeceksiniz."

İncelenmeli

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Dr. Ruşen Gültekin: "Bir kişi 10 yıldan az ceza almışsa, 1 ay cezaevinde kalarak iyi halliyse, koşullu salıverilmesine de 7 yıldan az süre kalmışsa açık cezaevine geçer. Eğer 10 yıldan fazla ceza almışsa cezasının 1/10'unu çekip, iyi halliyse ve 7 yıldan az süresi kalmışsa açık cezaevine geçer. Cezaevleri bizde otomatik izin sistemi uyguluyor. Hiç inceleme yapmadan otomatik olarak 1 haftalık izinler veriyoruz. Bu konuda cezaevi komisyonları sıkı davranmalı. İyi halli olduğu konusunda cezaevini ikna eden ve suç işlemekten pişman olan kişilere izin uygulanmalı."

Kapsam genişledi

Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği'ne göre, şu kapsamdaki hükümlüler açık cezaevine geçebiliyor: "Hükümlülerden cezaları on yıldan az olanlar bir ayını, on yıl ve yukarı olanlar ise onda birini kurumlarda infaz edip, iyi halli olan ve koşullu salıverilme tarihine yedi yıl veya daha az süre kalanlar."

Acılı baba: Neden izin veriliyor?

Oğlunun öldürülmesine isyan eden acılı baba Mehmet Ayar şunları söyledi: "Madem bu kişilere izin veriliyor, o zaman izin verdikleri bu kişilerin cebine para da koysunlar. Bunlar da bizim çocuklarımızdan para istemesin. Bu insanlara nasıl izin veriliyor? Bu suçların iyi hali mi olurmuş. Zaten suç işlediği için içeri girmiş, artık neyin iyi hali. Oğlumu ülkeye tam faydalı olacağı zaman katlettiler. Çok büyük bir acı. Bu saatten sonra tek diyebileceğim şey, adalet yerini bulsun ve başka aileler üzülmesin. Başkalarının canı yanmasın."

'Madalyaları vardı'

"Halit çok başarılı bir çocuktu. Yüzücülükten madalyaları var. En son İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yüksek onur listesine alındı. Çift anadal yapıyordu. Kıtalar arası yüzücüydü, müzikle ilgileniyordu. 16 ülke gezdi ve yurtdışında Erasmus yaptı. Cenazesinin olduğu gün de dil sınavı vardı ama giremedi. Dil sınavına girip Berlin'de yüksek lisans yapacaktı. Hayalleri yarım kaldı."

'Can güvenliği istiyoruz'

Acılı anne Hanife Ayar "Bu caniler bulundular. Ama cezasını nasıl verecekler bilmiyorum. Müebbet mi yiyecek idam mı edilecek? İdam da bunlar için ödül. Bilmiyorum belki her gün bıçaklansın bu insanlar, o acıyı onlar da yaşasınlar" dedi. Halit Ayar'ın kız kardeşi M. Ayar da "Ülkenin sesi olmak için bir şeyler yapmak istiyoruz. Abimin sesini duyurmak istiyorum. O sokaklar yankılansın. Üniversite öğrencileri destek versinler. Canımızın korunmasını istiyoruz. Biz neden sokağa on defa düşünerek çıkıyoruz?" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.