Hava Durumu

Uydu keşfetti! 2 bin 150 yıllık dev...

Ünlü Petra Antik Kenti'nde gün ışığına çıkarılan yapıda, kaldırım taşları ve kolonlarla düşenmiş, içinde merdivenin bulunduğu 56 metreye 49 metre büyüklüğünde bir platform var. Bölgede çalışan bilim insanları, 2 bin 150 yıllık tarihi 'gizli' anıtın keşfedilmesinin şaşkınlığını yaşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2016 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2016 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Uydu keşfetti! 2 bin 150 yıllık dev...
Ürdün'deki Petra Antik Kenti'nde kumların altına gömülü dev bir anıt keşfedildi. Uydu görüntüsü taramasıyla açığa çıkarılan keşfin 2 bin 150 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Kentin uydu taraması sonucunda, kaldırım taşları ve kolonlarla düşenmiş, içinde merdivenin bulunduğu 56 metreye 49 metre büyüklüğünde bir platform bulundu.

Platformun üzerinde ise 8 metreye 8 metre genişliğinde merdivene açılan daha küçük bir yapı bulunuyor. Yapının yanında bulunan çömlek, keşfedilen eserlerin 2 bin 150 yıllık olabileceğine işaret ediyor.

Araştırmacılar, anıt platformunun Petra ya da çevresindeki yapılarla hiçbir paraleli bulunmadığını, kent merkezinde yer almasına rağmen 'gizli olduğunu' belirtti.

15 yıldır Petra'da çalışan arkeolog Christopher Tuttle, "Bildiğim kadarıyla Petra'da buna benzer bir şey bulunmuyor" dedi.

Antik kent 1800'lü yıllarda keşfedildi

Bir kanyonda gizlenmiş Petra Antik Kenti, Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki topraklarda yer alıyor. Antik kent, milattan önce 400 ila milattan sonra 106 yılları arasında Nebatiler'e başkentlik yaptı.

Göçebe bir kabile olan Nebatilerin Kumtaşı Kayalıkları'na kurduğu Petra, ticaret sayesinde çok zengin ve kalabalık bir şehir halini aldı.

Antik şehir daha sonra Roma İmparatorluğu tarafından işgal edildi, sonrasında ise yaşanan doğal afetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle terk edildi.

Yakın döneme kadar sadece göçebe Arapların bildiği Petra, 1800'lü yıllarda yeniden keşfedildi.

'Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri

UNESCO tarafından 6 Aralık 1985'de 'Dünya Kültürel Mirası' listesine dahil edilen antik şehir, 7 Temmuz 2007'de 'Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri' olarak seçildi.

Kumtaşından oluşan kaya bloklarına oyulmuş tiyatroları, tapınakları, barınma yerleri, mezarları, su kanalları ve ilkel barajlarıyla çok sayıda sıra dışı yapıya ev sahipliği yapan Petra'nın en bilinen yerleri ise El-Hazne ve amfi tiyatro.

Kayalıklar arasından, dar bir kanyondan yaklaşık iki kilometre yürüyerek ulaşılan El Hazne'de, kraliyet mezarlarının yanı sıra çeşitli heykel ve figürler yer alıyor. Yüksekliği yaklaşık 40, genişliği ise 25 metre olan, büyük sütunlu bu görkemli yapı, her yıl yüz binlerce turisti kendine çekiyor.

Yaklaşık 100 kilometrekare alana yayılan Petra'yı tüm ayrıntılarıyla gezmek günler alıyor. Bu nedenle, antik kente giriş biletleri 1, 2 ve 3 günlük olarak satılıyor.

Kanyon, deve, eşek ve atların sırtında ya da faytonlarla da gezilebiliyor. Turistleri hayvan sırtında ya da faytonlarla gezdirmeyi bir sektör haline getiren yöre halkının bir kısmı geçimini bundan sağlıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.