Hava Durumu

Uzmandan korona uyarısı: Nargile kafeler tekrar açılmamalı

31 Mayıs "Dünya Tütünsüz Günü sebebiyle açıklamalar yapan Türk Toraks Derneği uzmanları, gençlerin tütün endüstrisinin pazarlama tekniklerinden korunması gerektiğini belirtti. Nargilelerin corona virüsü salgını sebebiyle tehlikesinin katlanarak arttığını vurgulayan uzmanlar, nargile kafelerinin tekrar açılmaması gerektiği uyarısını yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2020 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2020 16:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Uzmandan korona uyarısı: Nargile kafeler tekrar açılmamalı

Türk Toraks Derneği'nden 31 Mayıs "Dünya Tütünsüz Günü" nedeniyle yapılan açıklamada "Tüm dünyada 1,3 milyar insan tütün kullanmaktadır. Tütün, kullanıcılarının yarısının ölümüne yol açar. Tütün kullanımı her dört saniyede bir yaşamın kaybına yol açmaktadır. Dünyayı bu küresel salgına sürükleyen neden hiç kuşkusuz tütün endüstrisinin onlarca yıldır farklı taktik ve manipülasyonlarla nesilleri nikotin ve tütün bağımlısı yapmayı başarmış olmasıdır." diye belirtildi.

"NORMAL SİGARADAN 'DAHA AZ ZARARLI' ALDATMACASI YAPILIYOR"

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, Tütün endüstrisinin, dijital ve sosyal medyada yoğun reklam yapabilme imkânı bulduğunu belirterek, "Tütün endüstrisi film ve dizilerde ürün yerleştirme taktiği ile reklamlarını yoğun olarak sürdürmekte, ünlü kişiler aracılığıyla gerçekleştirilen reklamlar ile genç beyinleri rahatça etkilemektedir. Tütün ürünlerine aromalar eklenerek içim özellikleri gençler için cazip hale getirilmektedir.

Ülkemizde yasal yoldan satışı olmayan elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri gibi yeni nesil ürünlerin tasarımı yüksek-teknoloji, yüksek yaşam algısını çağrıştırmakta ya da çocukları etkilemeye yönelik çocuk dostu görseller ve animasyon karakterleri ile zenginleştirilmektedir. Geleneksel sigaraya göre daha az zararlı olduğu aldatmacasıyla dünya pazarında yer alan elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri özellikle gençlerin beğenisine yönelik tasarlanmaktadır.

Tütün endüstrisi geleneksel sigara pazarındaki karlılığını, genç kuşakları bu yeni nesil ürünlerin bağımlısı haline getirerek sürdürmek ve arttırmayı hedeflemektedir." dedi.

"NİKOTİN ÜRÜNLERİ COVİD 19 İÇİN TEDAVİDE ALTERNATİF OLAMAZ"

Prof. Dr. Bayram, "Geçtiğimiz yıl içinde ABD'de 2 bin 807 hastane yatışı ve 68 ölüme neden olan EVALI (elektronik sigara ilişkili akut akciğer hasarı) isimli hastalığın üstünden henüz çok geçmeden, COVID-19'da sigaranın olumsuz etkileri bir bir ortaya çıkınca savunmaya geçmek şöyle dursun, kafaları karıştırarak nikotin ürünlerini tedaviye alternatif olacakmış gibi gösterme çabası hangi vicdana sığar?" diyerek, şöyle devam etti:
"Bunun yanı sıra satış noktalarındaki ihlaller, tütün ürünlerinin açık dolaplarda satışının sürdürülebilmesi, tütün ürünlerinin satış noktalarında özellikle çocuk ve gençlerin ilgisini çeken oyuncak, anahtarlık, şekerleme gibi ürünlerle birlikte bulundurulması gibi örneklerle tütün endüstrisi reklam, promosyon ve sponsorluk yasaklarını delerek tüm dünyada insan sağlığına zarar vermektedir.

Ülkemizin de imzalayarak, kendi iç yasal düzenlemesi olarak kabul ettiği Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'ne göre tütün ürünlerinin reklam, promosyon ve sponsorluğunun önlenmesi, tütün ürününe talebi azaltmaya yönelik önlemler arasında önceliklidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.