Hava Durumu

Ve kritik toplantı başladı...Piyasalar bu sunuma kilitlendi

Piyasalar bu hafta üç önemli virajdan geçecek. Bugün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Bakanlar Kurulu'na yapacağı sunum ile Hükümet yetkilileri ve Başçı 'faiz restinden' sonra ilk kez bir araya geldi. Sunumdan sonra hükümet ve Başçı'nın açıklamaları piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Piyasalar sunumdan sonra özellikle hükümet tarafından gelecek açıklamalarda eleştri dozunun düşmesini bekliyor. Ayrıca yarn Avrupa Merkez Bankası'nın kararı ve Mayıs ayı enflasyon rakamları piyasanın gidişatını etkileyecek.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2014 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2014 13:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ve kritik toplantı başladı...Piyasalar bu sunuma kilitlendi

Piyasalar yeni haftaya başlarken hafta başında üç kritik viraj önümüzdeki günlerin seyrini belirleyecek gibi gözüküyor. Birincisi merkez bankası Başkanı'nın Bakanlar Kurulu'na yılda iki kez gerçekleştirdiği sunumun ilkinin bugün gerçekleşmesi oldu.  Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Başbakan Erdoğna başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısındaki sunumuna başladı. Sunumun önemi Başbakan Erdoğan'ın Almanya gezisi sonrası açtığı faiz tartışmalarına denk gelmesiyle daha da arttı.

Öte yandan piyasalar için ikinci viraj da yarın açıklanacak Mayıs ayı enflasyonu olacak. Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 10'u geçerek çift haneyi aşabileceği konuşuluyor.

Üçüncü krtitik viraj ise yarın açıklanacak Avrupa Merkez Bankası kararları olacak. Avrupa Merkez Bankası'ndan tahvil alımına yönelik olumlu bir karar çıkması durumunda Türkiye'de faiz indirme sürecinin hız kazanabileceği konuşuluyor.

KRİTİK VİRAJDA BORSA 80 BİNE DAYANDI

Bu iki kritik viraj öncesi ise piyasalarda pozitif rüzgar devam ediyor. Başbakan Erdoğan'ın sert faiz çıkışı dolar/TL kurunu fazla etkilemedi. Dolar 2.11 TL'nin üstüne çıksa da 26 Mayıs'taki 2.0840 TL seviyesinden bugüne 2,0950 TL'ye çıktı.

BİST 100 ise faiz tartışmalarından etkilenmeyerek 80 bin puan sınırına dayandı. Başbakan'ın sert faiz çıkışının ardından 26 Mayıs'ta 78 bin 603 puandan kapanan borsa bugün şu dakikalarda 79 bin 656 puanla 80 bin puan sınırını zoruluyor.

BAŞBAKAN'IN ELEŞTİRİ DOZU ÖLÇÜLECEK

Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar basına kapalı yapılacak sunum sonrası açıklamaların piyasa için önemli olacağını belirtti. Bu kapsamda özellikle Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının önemli olduğunu belirten Salar "Piyasa Başbakan'ın konuşmalarının hafiflemesini bekleyecek. Eğer dozajı artarak devam ederse bu sıkıntı yapabilir.Geçen hafta Başbakan'ın açıklamaları sonrası Babacan ve Mehmet Şimşek'in MB'yi destekleyen teknik açıklamaları geldi. Bu biraz olsun piyasaları rahatlatmıştı" diye konuştu.

Salar yarın Mayıs ayı enflasyon rakamları kadar Avrupa Merkez Bankası'nın alacağı kararların da önemli olduğunu vurgularken " AB'den varlık alımına dair somut bir gelişme çıkması bizdeki faiz indirimi için gerekçe olabilir. Ancak ben bunu beklemiyorum" diye konuştu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi Haziran ayında bankanın gerekli önlemleri alabileceğini belirtmişti. Türkiye'de Merkez Bankası ise bu ayın 24'ünde Para Politikası Kurulu kararını açıklayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.