Hava Durumu

Ve o ülkeye askeri müdahale başladı

Sandıktaki yenilgiyi kabul etmeyerek koltuğunu bırakmayan Jammeh'e karşı Afrika ülkeleri düğmeye bastı. Yalnızca 2 bin 500 askeri bulunan Gambiya'nın bir dış müdahaleye direnmesi imkansız görünüyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2017 22:28
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2017 22:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ve o ülkeye askeri müdahale başladı

Gambiya lideri Yahya Jammeh'in 1 Aralık tarihindeki seçim sonuçlarını tanımamasıyla başlayan siyasi kriz, ülkeye dışarıdan askeri müdahaleyle sonuçlandı.

Olağanüstü Hal (OHAL) ilan eden ve görev süresi dün gece dolan Jammeh'e karşı Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğı (ECOWAS) ülkeleri harekete geçti.

Uluslararası haber ajansları, sınırda bekleyen Senegal Ordu birliklerinin gece yarısına kadar zaman tanınan Jammeh'in geri adım atmaması üzerine Gambiya'ya girdiğini son dakika olarak duyurdu. Askeri operasyona Nijerya da destek veriyor, donanma Gambiya açıklarında.

Gambiya ordu komutanı Osman Badji, uluslararası askeri operasyona karşı koymayacaklarını daha önce açıklamıştı. Badji, "Askerlerimi seviyorum ve onları aptal bir kavgaya dahil etmeyeceğim" demişti.

BBC muhabiri Tomi Olapido, yalnızca 2 bin 500 askeri bulunan Gambiya'nın bir dış müdahaleye direnmesinin çok zayıf ihtimal olduğunu aktarıyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ONAYLADI

Uluslararası askeri müdahaleyi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de (BMGK) onaylıyor.

Çatışmadan korkan turistler ülkeden kaçarken, on binlerce Gambiyalının da Senegal'e sığındığı bildiriliyor.

BAKANLAR İSTİFA ETMİŞTİ

Aralık ayının ilk günü düzenlenen seçimlerde muhalefetin adayı Adama Barrow yüzde 45 oyla birinci sırayı almıştı. Ancak oyları yüzde 36'da kalan Jammeh, koltuğunu bırakmayacağını ilan etmişti.

23 yıl önce askeri darbeyle iktidara gelen Jammeh, mevcut hükümette de desteğini yitirmişe benziyor. Son olarak aralarında dışişleri ve maliye bakanlarının da yer aldığı dört bakan, Salı günü istifa etmişti. Geçen hafta da iki bakan istifasını sunmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.