Hava Durumu

Vekillere ‘dokunma’ süreci başladı! Bundan böyle

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 152 milletvekilinin 800 fezlekesine bağlı dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini onaylamasının ardından gözler savcılık ve mahkemelere çevrildi. Değişiklik, dün Resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve dosyaların ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilmesi için gereken 15 günlük süre de işlemeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2016 09:28
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2016 09:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Vekillere ‘dokunma’ süreci başladı! Bundan böyle
Araçlarla taşınacak
 

Değişiklik uyarınca TBMM Anayasa ve Adalet komisyonları, TBMM Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı’nda bekleyen dosyalar, önce Başbakanlığa, buradan Adalet Bakanlığı kanalıyla ilgili savcılıklara gönderilecek. TBMM’de dokunulmazlıkları kaldırılan 139 milletvekiline ait toplam 682 adet dosya bulunuyor. Oldukça büyük yer kaplayan bu dosyalar, kamyonet tipi araçlar yardımıyla önceBaşbakanlık’a, buradan da Adalet Bakanlığı’na gönderilecek. Adalet Bakanlığı’nda bekleyenlerin de eklenmesiyle tüm dosyalar ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına posta yolu ile iletilecek. 
 
Gözler savcı ve hâkimlerde
 
Değişiklik uyarınca yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaların 15 gün içinde savcılıklara gönderilmesi gerekiyor. Bu süre dün itibariyle başladı. 23 Haziran’da bu süre sona erecek. Milletvekilleriyle ilgili gözaltı, tutuklama gibi tedbirlerin uygulanıp uygulanmayacağı da, 15 günlük sürenin tamamlanmasının ardından tamamen savcılık ve mahkemelerin tutumuna bağlı olacak.
 
152 vekil, 800 dosya
 
TBMM Karma Komisyon Başkanlığı’nda, TBMM Başkanlığı’nda ve Adalet Bakanlığı’nda 152 milletvekili hakkında toplam 800 adet dosya bulunuyor. Bunların dökümü şöyle: “Ak Partili 29 milletvekiline ait 50, CHP’li 57 milletvekiline ait 211, HDP’li 55 milletvekiline ait 511, MHP’li 10 milletvekiline ait 23 ve Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya ait beş.”
 
Dokunulmazlıkları 800 fezlekeye bağlı olarak bir defalığına kaldırılan 152 milletvekili, 550 kişilik parlamentonun beşte birinden fazlasına tekabül ediyor. Meclis’teki sandalye dağılımına bakıldığında, 59 kişilik HDP grubundan sadece dördü hakkında soruşturma dosyası bulunmuyor. 133 kişilik CHP grubundan 76, 40 kişilik MHP grubundan 30, 317 sandalyeye sahip olan Ak Parti’den ise 288 milletvekilinin soruşturma dosyasının olmadığı görülüyor.
 
Fezlekeler jet hızıyla teslim edilecek
 
TBMM Başkanlığı, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı yetkilileri, fezlekelerin dosyaların tesliminin nasıl yapılacağı konusunda bir toplantı yaptı ve bazı kararlar aldı. Buna göre fezlekelerin savcılıklara gönderilme prosedürü esnetildi. Önce Meclis Başkanlığı ile Karma Komisyon uzmanları, sonra TBMM Başkanlığı ile Başbakanlık uzmanları, son olarak da Başbakanlık ile Adalet Bakanlığı uzmanları kendi aralarında teslimi yapacak, ardından tüm dosyalar Adalet Bakanlığı’na götürülecek. Her kurum yetkilisi, dosyaları tek tek inceledikten sonra imzayla teslim alacak. Dosyaların teslim işleminin 2 gün içinde yapılması planlanıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.