Hava Durumu

Venezuela'da darbe girişimi!

Venezuela'da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu "yerinden etme planı"nın son aşamasına geçildiğini duyurdu. Muhalif lider Guaido, orduya ve vatandaşlara Maduro'nun yetki gaspını sonlandırma çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2019 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2019 13:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Venezuela'da darbe girişimi!

Venezuela'da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido, Maduro'yu devirme çağrısı yaptığı sırada yanında bazı askerler de bulunuyordu.

Muhalif lider Guaido Twitter hesabından, "Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi, anayasadan alınan güçle Venezuela halkının desteğine güveniyorlar" ifadelerini kullandı.

Guaido, "Özgürlük için son aşamaya geçtik" şeklinde konuştu.

Muhalif lider Guaido, "Venezuela halkı hepbirlikte sokağa çıkmalı, demokratik güçlermizi desteklemeliyiz ve bağımsızlığımızı yeniden kazanmalıyız" dedi.

MADURO'DAN HALKA ÇAĞRI

Venezuela Enformasyon Bakanı Jorge Rodriguez de küçük bir grup "askeri hainin" darbe başlatma çağrisina karşilik verildiğini söyledi.

SAVUNMA BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino da silahlı kuvvetlerin Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yanında olduğunu duyurdu. Padrino, Venezuela'nın meşru tek hükümetini savunmak için hazır olduklarını belirtti.

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello da, halkı, Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı.

Uluslararası haber ajansı Reuters'in muhabiri de muhalif lider Juan Guaido'nun Caracas'ta bir hava üssü yakınlarında bir grup askerle birlikte görüldüğünü aktardı.

Guaido'nun yanında askerlerle birlikte ev hapsinde olan muhalif bir başka politikacı olan Leopoldo Lopez'in de olduğu belirtiliyor.

ABD'DEN AÇIKLAMA

Venezula'da muhalif lider Juan Guaido'nun açıklamasıyla başlayan darbe girişimine ilişkin dünyadan ilk tepkiler gelmeye başladı.

Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ABD'den de açıklama yapıldı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi, "ABD Başkanı Trump Venezuela hakkında bilgilendirildi ve durumu takip ediyor."

İSPANYA: DARBEYİ DESTEKLEMİYORUZ

İspanya'nın geçici hükümet sözcüsü Venezula'daki darbe girişimine ilişkin açıklama yaptı. Sözcü Isabel Celaa ülkede katliam yaşanmamasını umduklarını belirterek, "Venezuela'da yönetimin seçimle değişmesi gerektiği aşikar. İspanya hiçbir askeri darbeyi desteklememektedir" dedi.

İspanya ülkenin meşru lideri olarak Guaido'yu kabul ettiklerini yeniledi.

KOLOMBİYA DEVLET BAŞKANI DUQUE'DEN DARBECİLERE DESTEK

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Venezuela ordusunu tarihin doğru tarafında yer almaya çağırıyoruz" ifadeleri ile darbe girişimini desteklemeye çağırdı.

KÜBA VE BOLİVYA'DAN MADURO'YA DESTEK

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.

Diaz-Canel, "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela'nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız." ifadelerini kullandı.

Morales de "Venezuela'daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız." değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.