Hava Durumu

Vize vermeyen İngiltere'yi dize getirdi

Türkiye'de ayakkabı boyacılığıyla geçimini sağlayan Metin Ali Kalkan, vize başvurusunu reddeden İngiltere’ye karşı açtığı davayı kazandı. 500 sterlin sermaye göstererek Londra’ya giden Kalkan, 4.5 sterline ayakkabı boyuyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2013 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2013 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Vize vermeyen İngiltere'yi dize getirdi

Mersin'de 6 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan Metin Ali Kalkan, yaklaşık bir yıl önce, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin temelini oluşturan 1963 tarihli Ankara Anlaşması'ndan yararlanmak istedi.

34 yaşındaki Metin Ali Kalkan, vize almak için İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na başvurdu. Başvurusu reddedilen Kalkan, bir avukatlık bürosunun direktörü Hakan Camuz ile irtibata geçerek Londra'da hukuki süreç başlattı.

İngiliz mahkemesi, yaklaşık 1 yıl süren süreç sonunda Metin Ali Kalkan'ı haklı bularak, 500 sterlinlik sermayeyle Ankara Anlaşması'ndan yararlanarak mesleğine devam edebileceğine karar verdi.

CAMUZ: ÖRNEK OLMASINI İSTİYORUM

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu’na yapılan vize başvurusuna çok iyi hazırlandıklarını belirten Hukukçu Hakan Camuz, konsolosluk yetkililerinin çıtayı bilerek yüksek tuttuğunu savundu.

Metin Ali Kalkan'ın vize başvurusunun reddedilmesinin ardından İngiltere'de dava açtıklarını anlatan Camuz, sözlerini şöyle sürdürdü:“Ankara Anlaşması'nın Türk vatandaşlarına vermiş olduğu çok geniş haklar var. Hizmet satın alma ya da hizmet satma konusunda önlerinde hiçbir engel yok. Biz sembolik olarak bunu ispatlamak istedik. 500 sterlin sermaye koyan ayakkabı boyacısı Metin Ali Kalkan'ı İngiltere'ye yatırımcı olarak getirdik.

Bizim için hukuken sembolik bir davaydı. Müvekkilim için dava çok önemliydi çünkü İngiltere'de para kazanmak istedi. Bu kararın İngiliz makamlarına örnek olmasını istiyorum. Türk vatandaşlarına yapılan vize zulmünün son bulmasını arzu ediyorum."

DOKUZ AY SÜRDÜ

Vize başvurusu ve mahkeme sürecinin yaklaşık 9 ay sürdüğünü dile getiren Camuz, müveklinin ayakkabı boyacılığı yaptığına dair fotoğrafları ve referans mektuplarını mahkemeye sunduklarını, hakimin de bunu kabul ettiğini kaydetti.

'HEVES KIRIYORLAR'

İngiliz makamlarının Ankara Anlaşması'nın Türk vatandaşlarına verdiği hakları çok iyi bildiğine dikkati çeken Camuz, "Uygulamak istemiyorlar, heves kırıyorlar. Muhafazakar Parti'nin göçmenlik politikaları çok sert, daha de sertleşiyor. Ama bunların çoğunun Ankara Anlaşması çerçevesi içinde Türk vatandaşlarına etkisi olacağını açıkçası sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

KALKAN: UMUDUMU HİÇ YİTİRMEDİM

Bir aydır Londra'da olduğunu belirten Kalkan da dava sürecinde umudunu hiç kaybetmediğini söyledi. Ağabeyi de İngiltere de bulunan Metin Ali Kalkan, ayakkabı boyama bedeli olarak 4.5 sterlin aldığını kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.