Hava Durumu

Yangının sebebi belli oldu

Şişli'deki Polat Tower'da çıkan yangınla ilgili itfaiye raporu tamamlandı. Yapılan teknik incelemede yangının elektrik kontağından çıktığı belirlendi.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2012 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2012 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yangının sebebi belli oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, 17 Temmuz'da Polat Tower'da çıkan yangından sonra İtfaiye Daire Başkanlığı'nca yapılan araştırma sonucunda yangın raporu hazırlandı. Rapora göre ihbarın alınmasını müteakiben 3 dakika gibi kısa süre içerisinde olay yerine varıldı.

Çok katlı Polat Tower Residence binasının ön kısım dış cephesinin yoğun dumanla birlikte alevli surette yandığı görüldü. Bina dâhili ile teras çatı bölümüne sirayetin olduğu görülmesi üzerine hariçten serilen kollar ve merdiven araçları ile ön kısım dış cepheye, dâhilinden teras çatısına çıkılarak da buradan yapılan müdahale ile yangının bina dâhili ve çevresine sirayeti önlenmiş ve yürütülen müdahale organizasyonu neticesi kısa sürede kontrol altına alındı.


Polat Tower Residence'ın doğu cephesindeki daireler ağırlıklı olmak üzere Kuzey ve Güney cephesinde bulunan bazı daireler kısmen islenmek, ıslanmak, kapıları, pervazları, iç dekorasyonu, parkeleri elektrik, elektronik tesisatı, otomasyon ve yangın söndürme sistemleri, duvar boya ve kaplamaları kısmen deforme olmak suretiyle zarar görüldü.


Bina dış cephesinde kompozit kaplamanın Doğu cephesi tamamen yanmak, Kuzey cephesi köşe kısmı yanmak, Doğu cephesi ve Kuzey cephesi camlı alüminyum cephe giydirme sistemi kısmen kırılmak,kavrulmak ve islenmek, bina giriş kanopinin tamamı yanmak, resepsiyon üstü alçıpan tavanın tamamı, resepsiyon duvarları ahşap kaplaması kısmen, resepsiyon girişi X-ray ve Hidden gate cihazları kısmen, , loby ve kanopi aydınlatması ve elektrik tesisatı tamamen islenmek ve ıslanmak suretiyle zarar gördü. Doğu cephesi chiller ve tesisat şaftı tamamı yanmak, genel mekânlar(ortak alanlar)islenmek ve kısmen ıslanmak suretiyle zarar gördü. Binaya ait Paratoner tesisatı kısmen yandı. Ön cephe aydınlatmaları, kamera sistemi, bina giriş döner kapı ve çarşı girişleri ve kayar kapılar ıslanmak kısmen kırılmak suretiyle zarar gördü. Yangın esnasında binadan kopan parçalar Acıbadem Hastanesinin Polat Tower'a bakan cephesine kısmen zarar verdi.


Residence dâhili ve elektrik tesisatı ile yangın güvenlik sistemleri kısmen islenmek ve ıslanmak suretiyle zarar gördü. Çatı parapet üstü alüminyumları, 3 adet ofis bölümü ile Polat Tower Yaşam Merkezi'nde bulunan bazı banka şubeleri de zarar gördü. Bina çevresinde bulunan bazı otomobillerde yangın nedeniyle zarar gördü.


Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Polat Tower Residence binasında yangın olayının çıkış nedeninin tespitine yönelik olarak yapılan tahkikat ve araştırmalar neticesinde, yangın olayının öncelikle başlangıç ve ağırlık merkezi tespit edilmeye çalışıldı. Yangın anı, seyri ve sonrası enkaz arası yapılan incelemelere göre; Polat Tower binası loby giriş holü cephesinde dairelere hitap eden Chiller (soğutma-ısıtma) grupları olduğu ve ön cephe 1.kat seviyesi, loby giriş kısmı birleşim yerine yakın yüzeyde yangından mütevellit beton tahribatı olduğu gözlemlendi. Bu alanda yapılan enkaz araştırmalarında elektrik ark emareleri bulunan bir ucu kat dâhilindeki pano odasına gittiği müşahede edilen kopmuş kablo uçları ve klima ünitelerinin bir kaçında yoğun hararet deformasyonu ve metal ergimeleri gözlemlendi.

Yine bu alanda bina beton yüzeyine tutturulmuş ve ağır tahribat emareleri görülen paratoner tesisatına ait kablolarında olduğu görüldü. Elde edilen bilgi ve bulgular ışığında, katların soğutma gruplarının bulunduğu tesisat şaftı olarak adlandırılabilen alan içerisinde 1. kata hitap eden klima ünitelerine veya buradan geçerek bina dış yüzeyinden diğer alanlara giden elektrik tesisat kablolarının klima cihazlarına veya tesisatın diğer elemanlarına bağlantı noktalarında herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen arıza sonucu oluşan şerarelerin kablo izolelerini ve plastik aksamlarını tutuşturması ile başladığı, bina dış cephe izolasyon malzemesi ile bina beton yüzeyi arasında hararet yükü oluşturduğu ön yüzey Doğu cephesinin kuzey köşesinden ısı izolasyon malzemesinin bütünlüğünün bozulduğu alanda mevcut alucobond kompozit cephe kaplama malzemenin iç yüzey alüminyum ile ara yüzeyindeki polisten kaplamayı da tutuşturması sonucunda dış alanda alevli yanmaya dönüştüğü ve hava sirkülasyonu etkisi ile dış cephe tüm yüzeyine kısa sürede yayıldığı kanaati oluştu.
 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.