Hava Durumu

Yangınla kendi kendilerini öldürmüşler

TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesindeki cezaevleri alt komisyonu, 13 kişinin yangında hayatını kaybettiği Şanlıurfa Cezaevi ile ilgili raporunu tamamladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2012 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2012 14:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yangınla kendi kendilerini öldürmüşler

Taslak rapora göre, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, yangın öncesi C-15 koğuşunda ne yaşandığının şu aşamada tam olarak çözülemediğini, bu konuda müfettişlerin çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın ise kurtulan kişilerin yangının çıkış sebebini anlattıkları ilk ifadelerinde, ''ölen kişiler arasında yer alan mahkumlardan üç veya dördünün yangın eylemi tertip edeceklerini söylediklerini, kendilerinin katılmayacaklarını beyan etmeleri üzerine tuvalete kitlendiklerini'' söylediklerini kaydetti.

''Geriye kalan 12 kişinin yerde yattığı...''
C-15 koğuşundaki inceleme, rapora şu şekilde yansıdı:
''Koğuşta incelemelerde bulunan heyet, bu esnada yetkililerden bilgi aldı. Kapısı açıldığında yanık kokusunun hala hissedildiği koğuşta duvarların ve etraftaki eşyaların is olduğu, yerde sönmüş malzemelerin yığılı bulunduğu bir manzara ile karşılaşılmıştır. Bu tablo yatak süngerlerinin hemen kapı girişinde ateşe verildiği doğrultusundaki ifadelerle örtüşmektedir. Koğuşun üst katının dinlenme yeri, alt katının ise yaşam alanı olarak inşa edilmiş olduğu görülmüştür. Üst katta 3 tane ranza olup, koğuş toplamda 6 kişilik yatak kapasitesine sahiptir. Bu durumda geriye kalan 12 kişinin yerde yattığı ortaya çıkmaktadır.''

Çarpıcı bir faaliyete imza atılmak istendi
Raporun sonuç bölümünde şu görüşlere yer verildi:
''-Devletin güvencesi altında bulunan tutuklu ve hükümlülerin yaşamını yitirdiği esef verici olayın aydınlatılması ve buna benzer olayların tekrarlanmaması için gerekli tedbirlerin alınması, üzerinde hassasiyetle durulması gereken konulardır.

Kendi başlattıkları yangın sonrası 13 kişinin yaşamını yitirmesi, anlaşılması ve açıklanması güç bir olaydır. Olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılabilmesi için adli ve idari soruşturmaların sonucu beklenmelidir.
-Ceza infaz kurumu pratiğinde belli taleplerin karşılanmaması sonucu eylemlerin gerçekleşmesi mümkündür. Bununla birlikte somut olayda görülen ve son başvurulması beklenen koğuşun ateşe verilmesi eyleminin daha en baştan gerçekleşmesinin, hayatın olağan akışı ile bağdaştığını söylemek güçtür. Diğer taraftan eylemin tamamen kurumdaki olumsuz koşullardan kaynaklandığı varsayımı altında, kamuoyunun dikkatini çekmeyi sağlayacak çarpıcı bir ''faaliyete'' imza atılmak istendiği düşünülebilir.''
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.