Hava Durumu

Yarı başkanlık sistemine yeşil ışık

Başkanlık sistemi talebini revize etmeye hazırlanan AK Parti, cumhurbaşkanının partili olmasını da önerecek.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2013 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2013 11:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yarı başkanlık sistemine yeşil ışık

AK Parti , yeni anayasa çalışmalarında “uzatmaları oynuyor” gözüyle baktığı Uzlaşma Komisyonu’nda, 4 partinin anlaşmasıyla bir taslak metnin ortaya konabilmesi için son hamlesini yapmaya hazırlanıyor.

AK Parti, muhalefetin tepki gösterdiği Başkanlık Sistemi talebini revize ederek “Yarı Başkanlık sistemi” önermeyi düşünüyor. Edinilen bilgiye göre AK Parti’nin üzerinde çalıştığı yarı başkanlık modelinde halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanı’nın partisinden istifa etmesi gerekmeyecek.

Cumhurbaşkanı Başbakan’ı atayacak, atanan Başbakan kabinesini oluşturup Meclis’ten güvenoyu alacak. Ancak Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olarak Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek.

Başbakan ise Cumhurbaşkanı’nın yardımcısı pozisyonunda çalışacak. Konuya ilişkin Vatan'ın sorularını cevaplayan AK Partili kurmaylar, Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilecek olması nedeniyle 2014’te yapılacak seçimlerin ardından yaşanması kaçınılmaz olan çift başlılık ve kaos ortamına karşı “Başkanlık Sistemi” nin gerekli olduğuna inandıklarını belirterek, “Bu çerçevede yeni anayasa kapsamında önerdiğimiz Başkanlık Sistemi modelini geri çekmeyiz, ancak revize edebiliriz. Başkanlık sistemi olmuyorsa, yarı başkanlık sistemi olabilir” dediler. Fransa örneği AK Partililer mevcut Anayasa’nın Cumhurbaşkanı’nın “nitelikleri ve tarafsızlığını” düzenleyen 101. maddesinde yer alan “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer” hükmünün kaldırılmasının bunun için yeterli olacağını savunuyor. Fransa’daki sistemde Cumhurbaşkanı’nın partisi ile bağını devam ettirebildiğini ancak parti Başkanı olmadığını belirten AK Parti kurmayları, “Biz bunu da mümkün kılacak yani Türk tipi başkanlık modeli önerebiliriz” dediler.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.