Hava Durumu

Yasa tamam sıra projede

Başbakan Erdoğan'ın "İktidarı kaybetme pahasına yapacağız" dediği kentsel dönüşüm yasası çıktı. Bursa'da da gözler, riskli bölgelerde gerçekleştirilecek projelere çevrildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2012 09:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2012 09:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yasa tamam sıra projede
Rabia DENİZ

Bursa, deprem riski bulunan bölgelerin yarasına merhem olması planlanan ve yerel yönetimlerin vizyon projeleri arasına bulunan Kentsel Dönüşüm'ü tartışıyor. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşmasının ardından gözler, Bursa'daki deprem riski olan bölgelere çevrildi. Riskli yapıların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmesi planlanırken, kent dinamikleri kentsel dönüşüm için rota çizdi. Buna göre kaçak yapıların daha sonra ruhsatla apartmana dönüştüğü Altıparmak Caddesi, Çarşamba, Soğanlı, Hürriyet ve Bursa Ovası dönüşümün başlaması gereken öncelikli bölgeleri olarak belirtildi.

BAŞ AKTÖR MÜLK SAHİBİ


Bursa'da afet riski taşıyan ve dönüşümde öncelik gerektiren bölgelerin kanuna göre tıraşlanacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dönüşümde baş aktörün vatandaş olduğuna dikkati çekerek, "Kentsel dönüşüm mahalle ve mevcut dokuların yıkılması demek. Riskli bulunan yerlerde ikamet eden vatandaşla anlaşmaya varılması gerekiyor. Belediye olarak öncelikle vatandaşla el sıkışacağız. Yapılması gereken neyse kanunun gerektirdiği şekilde yapacağız" ifadelerini kullandı.

ENVANTERİ ÇIKARILMALI…


Yapılaşma ve buna bağlı inşaat sektörlerinde de yoğun bir kent olan Bursa'da depreme dayanıksız binaların özellikle Altıparmak'ta bulunduğuna dikkati çeken İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Adil Gökçadır, kentteki yapı stokunun tedirginliğe sebep olduğunu söyledi. Bursa'da yapılacak olan kentsel dönüşümün öncelikle Altıparmak'tan başlaması gerektiğine işaret eden Gökçadır, yapıların kent kimliğine uygun olmasını istedi. Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa'da kentsel dönüşüme başlarken öncelikle binaların envanterinin çıkarılması gerektiğini kaydeden Gökçadır, halkın da projeyi sahiplenmesinin önemine işaret etti.

PLAN DEĞİŞİKLİKLERİ DURDURULSUN


Kentsel dönüşümün bölgesel olarak değerlendirilmesinin mümkün olmayacağını kaydeden Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık da, kentsel dönüşümün Altıparmak'tan başlaması gerektiğini söyledi. Daha önce kaçak yapı olduğu halde birçok binanın yapı ruhsatı alarak varlığını sürdürdüğü Altıparmak'ta olası bir depremde büyük kayıpların yaşanabileceğini ifade eden Uyanık, "Özellikle Altıparmak, Çarşamba, Soğanlı, Hürriyet ve Bursa Ovası ciddi risk altındadır. Öncelik, tehlike oluşturan bu alanlarda olmalıdır" dedi.

DÖNÜŞÜM DEĞİL, YENİLEME YASASI


Bursa'nın tamamının kaçak ve kontrolsüz yapı baskısı altında olduğunu savunan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin de, daha önce dönüşümde adres olarak gösterdiği Altıparmak'ı yineledi. Ömrünü doldurmuş binaların bulunduğu bölgede acilen dönüşümün şart olduğunu vurgulayan Şahin, "Çıkan yasa kentsel dönüşüm yasası değil, daha ziyade kentsel yenileme yasasıdır. Riskli yapıların yıkılarak yapılması önemlidir. Aksi takdirde Bursa'da 600 bin yapının 250 bine yakını riskli durumdadır" diye konuştu.



DÖNÜŞÜMÜN DETAYLARI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesiyle ilgili detayları açıkladı. Yasaya göre, konut verilene kadar gecekondu sahibinin evi yıkılmayacak. Riskli yapıların yıktırılması için hak sahiplerine verilen süre de 30 günden 60 güne çıkarıldı. Binasını yıktırmayan için cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulabilecek. Askeri yasak bölgeler, Hazine'nin özel mülkiyetindeki riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarındaki taşınmazlardan kamu idarelerine tahsisli olanlar, TOKİ ve belediyeye bedelsiz devredilebilecek. Riskli yapıların yıktırılmasında hak sahipleriyle anlaşma yoluna gidilecek. Anlaşmayla tahliye edilen yapıların maliklerine kira yardımı yapılabilecek. Riskli bulunan yapıların hak sahiplerine, bu yapıların yıktırılması için 60 günden az olmamak üzere süre verilecek. Ayrıca kentsel dönüşüm projelerinde, belediyelerle hareket edilecek. Yasayla belediyelere her türlü ödenek aktarımı, teknik ve mali destek sağlanacak. Anlaşmayla tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapılarda, hak sahibi olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olanlar da hak sahibi olabilecek. Bunlara proje süresince kira yardımı yapılarak veya geçici konut, iş yeri temin edilerek mağdur olmaları engellenecek. Projeler çerçevesinde yapılacak işlere hak sahiplerince karar verilecek. Kararlar üçte ikilik çoğunlukla alınacak.  Tüm hissedarların kararının alınmasına gerek kalmayacak, projeler gecikmeyecek. Çoğunluk kararına katılmayanlar da mağdur edilmeyecek, taşınmazlar gerçek değeri üzerinden satın alınacak.



İŞTE YAPTIRIMLAR


*Riskli binaların yıkımı için hak sahibine 60 gün süre verilecek.
*Binasını yıktırmayan hakkında suç duyurusunda bulunulacak.
*Yasa kapsamında hak sahipleriyle anlaşma yoluna gidilecek
*Proje sürene kadar kira, konut ve işyeri temini sağlanacak.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.