Hava Durumu

Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlanıyor

Türk edebiyatının dev çınarı Yaşar Kemal bugün Teşvikiye Camisi’nde öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Usta için 15.30’da da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde bir tören düzenlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2015 06:06
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2015 06:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlanıyor
Türkiye edebiyatının sembol isimlerinden Yaşar Kemal bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. Önceki gün 92 yaşında Çapa’daki İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde vefat eden ünlü yazar, bugün Teşvikiye Camisi’nde öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Cenaze töreninden sonra, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, yakınları ve sevenlerinin gözünden Yaşar Kemal’in anılacağı bir tören düzenlenecek. 15.30’da başlayacak törende, açılış konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak. Yaşar Kemal belgeselinin gösteriminden sonra yazarın eserlerinden okumalar yapılacak. Kemal’in cenaze törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik başta olmak üzere çok sayıda siyasinin de katılması bekleniyor.

KÖYÜNDEN TOPRAK GETİRECEKLER

Yaşar Kemal’in, 1923 yılında dünyaya geldiği zaman Adana’nın, şimdi Osmaniye’nin ilçesi olan Kadirli’nin Gökçedam köyünün sakinleri de hemşerilerini kaybetmenin acısını yaşıyor. Yaşar Kemal için Gökçedam Köyü Camisi’nde sela verildi. Bugün Teşvikiye Camisi’nde cenaze namazı kılınırken, hemşerileri de aynı anda onun için saf tutup gıyabi cenaze namazı kılacak. Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, Yaşar Kemal’in köylerinde defnedilmesini istediklerini, ancak vasiyetinin olduğunu öğrendiklerini belirterek, şunları söyledi: “Yaşar Kemal bu topraklara gelemedi. Biz de kendisinin doğup büyüdüğü bahçeden aldığımız toprakla yola çıkıyoruz. Bu toprağı mezarına serpeceğiz. Bu topraklarla beraber Yaşar Kemal’in mezarında çayır çimen yeşerecek, kendisi yeşerecek, ruhu şad olacak.”

BÖYLE DUYURDULAR

AP (ABD): “İlk romanı İnce Memed ile tanınan Yaşar Kemal, aynı zamanda ilk yıllarında kalemini Marksizmi desteklemek ve kendisinin de parçası olduğu Kürtler dahil Türkiye’deki azınlıkların haklarını savunmak için kullandı.” 
New York Times (ABD): “Kürt haklarının açık sözlü savunucusu ve ülkesinin liderlerinin keskin muhalifi olarak Yaşar Kemal sık sık yasalarla sorun yaşıyordu.”
BBC (İngiltere): “Yaşar Kemal Türkiye’nin ilk Nobel Edebiyat Ödülü adayıydı. Çalışmaları sayısız dile çevrildi.”
Guardian (İngiltere): “Yaşar Kemal mazlumların yaşamlarına eğilen ve çalışmaları 40 dile çevrilen Türkiye’nin en büyük yazarlarından biriydi.”

ZİYARETÇİ AKINI

Yaşar Kemal’in vefatının ardından Üsküdar Vaniköy’de bulunan evi sanat, siyaset ve edebiyat dünyasının akınına uğradı. Sanatçı Zülfü Livaneli; “Hep bu eve gelirdim.  Beni yukarıda Yaşar Kemal karşılardı. Bu sabah, ‘Artık Yaşar abi yok mu’ dedim. İnanılacak bir şey değil” dedi. Ustanın evine taziyeye gelenler arasında sanatçı Suavi, gazeteci yazar Nebil Özgentürk ile Zeynep Oral, eski İnsan Hakları Derneği Başkanı ve siyasetçi Akın Birdal, piyanist İdil Biret ve orkestra şefi Gürer Aykal da vardı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.