Hava Durumu

Yazıcızade Mehmet Efendi Bursa’da anıldı

Osmangazi Belediyesi tarafından Seyyid Usûl Kültür Merkezi’nde 2 yıldır düzenlenen ‘Gönül Sultanları’ konferansları devam ediyor. 

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2016 20:00
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2016 20:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yazıcızade Mehmet Efendi Bursa’da anıldı
Son konferansta, 15. asırda yaşayan şair ve mutasavvıf Yazıcızade Mehmet Efendi anıldı. Türk edebiyatında derin izler bırakmış ünlü şair, yazar ve mutasavvıfların eser ve hayatlarının anlatıldığı konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Bilal Kemikli, Yazıcızade Mehmet Efendi’nin Hacı Bayram Veli Hazretleri’nin müridi olduğunu ve en büyük mirasının 9 bin 20 beyitten oluşan ‘Muhammediyye’ isimli eseri olduğunu söyledi.

Peygamber efendimizin güzel ahlakını ve daha birçok faziletini anlatan Muhammediyye’nin Anadolu'da hem halk arasında, hem de ilim çevrelerinde büyük yankı uyandırdığını ve asırlarca kış sohbetlerinin baş eseri olduğunu ifade eden Prof. Bilel Kemikli, “Aynı zamanda Kur'an-ı Kerim'den sonra en çok okunan kitaplardan biri olma özelliğine sahip olan Muhammediyye, medreselerde ders kitabı olarak da okutulmuştur. Hatta Muhammediye'nin bu tesiri Anadolu'yla sınırlı kalmamış ve başta Balkanlar ve Tataristan olmak üzere Türkçe konuşulan bütün bir coğrafyaya yayılmıştır. 15. yüzyılda yazılmış 9 bin beyitlik bu eser, tekke, cami, medrese dışında evlerde de okunan bir şaheserdir” dedi.

Babası devlet hizmetinde katip olarak çalışan ve bu yüzden Yazıcızade ismiyle anılan Mehmet Efendi’nin eseri olan Muhammediyye’nin, insan toprağını verimli hale getirecek eserlerden biri olduğunu ifade eden Prof. Bilal Kemikli, “Süleyman Çelebi'nin Mevlid'i ve Mevlânâ'nın Mesnevi gibi kaleme alınmış bir eserdir. Muhtevası da onlara yakındır. Tasavvuf ehli olan yazar, eserinde ince tasavvufi konuları da işlemiş, bunları hal¬kın anlayacağı bir şekilde sunmaya çalışmıştır. Yazıcızade Mehmet Efendi, yazılı bir eser yerine insan kitabını yazan Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri’nin ilim, sanat ve kültür hayatına kazandırdığı bir çok isimden biridir. Onun kendisinden daha çok tanınan eseri Muhammediye, Türk milletine Peygamber Efendimizi her yönüyle tanıtan mühim bir klasiktir” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.