Hava Durumu

Yedikardeş'ten Kosova'ya yatırım çağrısı

Kosova ile Serbest Ticaret Anlaşması'nın en kısa zamanda imzalanmasını beklediklerini söyleyen Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı (MODSİAD) Mustafa Yedikardeş, Kosova’nın yatırıma açık bakir bir alan olduğunu kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2012 17:13
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2012 17:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yedikardeş'ten Kosova'ya yatırım çağrısı

Türkiye ile Kosova halkı arasında sıcak ilişkiler olduğu belirten Bursa Mobilya Dekorasyon Sanayici ve İşadamları Derneği (MODSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yedikardeş, buna karşın hala serbest ticaret anlaşması yapılmadığı için ticari ilişkilerin zayıf olduğunu söyledi.

MODSİAD üyesi Vehbi Varlık ile Kosova’ya yaptığı ziyaret sonrasında değerlendirmelerde bulunan Yedikardeş, Kosova’nın yatırıma açık bakir bir alan olduğunu, bürokratik anlamda yapılacak düzenlemeler ile ticari ilişkilerin daha da ileri düzeylere taşınacağını kaydetti.

Kosova’dan özellikle Bursa’ya bakanlık düzeyinde ziyaretlerin bu dönem arttığını hatırlatan Yedikardeş, “Bursa’da Arnavut kökenli işadamı sayısı bir hayli fazla. Kent yöneticileri olarak da Kosova’ya önem veriliyor. Bu da üst düzeyde ziyaretçilerin gelişini arttırıyorum. Fakat bugüne kadar Serbest Ticaret Anlaşması’nın yapılamamış olması üzüntü verici. En kısa zamanda konunun çözümlenmesini bekliyoruz” dedi.
Türk işadamlarının ve özellikle Bursalı işadamlarının yatırım ve ticari alışveriş anlamında Kosova’yı önemsediğini belirten Mustafa Yedikardeş, “Bursa mobilya ihracatına baktığımız zaman Nisan ayında Kosova’ya yapılan ihracat rakamları diğer ülkelere göre düşük. Ulaşım anlamında, kültür ve ikili ilişkiler anlamında bize bu denli yakın bir ülkeye gerçekleştirilen ihracat rakamları üzücü. Nisan ayı içinde Yatak odalarında kullanılan türden ahşap mobilyalar kategorisinde 99 bin 440 dolar ihracat gerçekleştirilirken, Yemek odaları ve oturma odaları için ahşap mobilyalar alanındaki ihracat ise 27 bin 606 dolar oldu. Ara malı anlamında ihracat oranları ise hazır ürüne göre çok daha düşük düzeyde. Her iki ülkenin de esnaf ve sanayicileri ticaret anlaşmasının biran önce gerçekleştirilmesini bekliyor. Yaptığımız ziyarette de bunu yakından gördük. Kosova bugün Türkiye’den bir ürün aldığında yüzde 10 KDV öderken, Sırbistan’dan aldığı ürüne yüzde 1 KDV ödüyor. Biz bu sorunların çözümlenmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.