Hava Durumu

Yeni köprüler pahalı değil, eskileri ucuz!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprülerinin yüksek bulunan geçiş ücretleriyle ilgili olarak, dünyadaki örnekleriyle kıyaslandığında alınan ücretin pahalı olmadığını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2016 07:51
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2016 07:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yeni köprüler pahalı değil, eskileri ucuz!
Bakan Arslan, “Bizim her iki köprü (15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü) ve otoyollarda fiyatlar yurtdışı emsallerine göre çok düşük kaldı” diyerek, gelişmelere farklı bir bakış açışı da getirdi.  

Yeni köprülerle, diğer iki köprünün geçiş ücreti arasında denge olması gerektiğini ifade eden Arslan, bu sözlerinden “köprülere zam gelecek” çıkarımı yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Ancak Arslan, bunun ileride bir artış yapılmayacağı anlamını da taşımadığına dikkat çekti. 

Bakan Arslan’la, kendi memleketinde, Kars’ta, elektrik dağıtımının büyük oyuncularından CLK’nın hayata geçirdiği çağrı merkezinin açılış töreni öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Arslan, Şubat 2018’de açılması planlanan 3. Havalimanını vaktinde yetiştireceklerini söyledi. “Atatürk Havalimanı o gün ne olacak” diye sorulduğunda Arslan, “Atatürk Havalimanı’na artı genişletmeler, rahatlatıcı işler yapıyoruz. 3. Havalimanı’ndaki işlerimizi devam ettirirkenAtatürk Havalimanı’nda da aksama olmamasını istiyoruz. Günün sonunda Atatürk Havalimanıda tedricen 3. Havalimanı’na taşınacak” diye konuştu.

Global finans sistemindeki daralmaya rağmen Avrasya Tüneli,İstanbul-İzmir otoyolu ve Yavuz Sultan Selim köprüsü ve 3. Havalimanı projelerine önemli yatırımcıların geldiğini hatırlatan Bakan Arslan, “Türkiye’ye yönelik yerli ve yabancıda güven var. Çünkü ekonomik istikrarın devamı, mali disiplinden taviz verilmemesi ve Türkiye’nin büyümenin lokomotifi olarak yatırımları öngörüyor olması bu konuda bizi avantajlı kılıyor. Biz yatırım üretimin olmazsa olmazı diyoruz. Dolayısıyla yatırımcı ilgisinde sıkıntı çekmiyoruz” dedi. Arslan, başta İtalyanlar (Astaldi) olmak üzere Çin, Japonya ve GüneyKore’den projelere ilgi olduğunu kaydetti.

Cep telefonu şebekeşinde uygulamaya alınan 4.5G teknolojisiyle birlikte fiber ağ altyapısında hakim operatör olan Türk Telekom’un, diğer operatörlerle (Turkcell, Vodafone) şirket kurulması için aynı fikirde olmaması konusunu değerlendiren Ahmet Arslan, şunları söyledi: 

“Gidişat fiber optik altyapıyı kesinlikle gerekli kılıyor. Ortak bir altyapıda buluşsunlar, en azından birbirini tamamlayıcısı kısmında olanlar ortak hepsine hizmet etsin. Biz de çok daha fazla insana bu ortak altyapıya hizmet götürebilelim. Ama burada Türk Telekom haklı olarak, (Geçmişte bugüne kadar bunun cefasını çektim, şimdi niye sefasını başkası sürsün) diyor. Diğerleri de bir altyapı şirketi kuralım, diyor. Bence Türk Telekom ve diğer operatörler birbirlerine yaklaşacaktır. Tarafların avantajına olacaktır bu durum. Fakat biz Türk Telekom’a ille de buraya katılacaksınız, diyemiyoruz. Günün sonu sektörde yer olan o firmaların birbirlerini ikna etmesine bağlı. Bu ticari bir denge.”

Yeni köprülerdeki geçişlerde devlet garantisi konusuna değinen Arslan, “Bu tür projelerde devlet garantisi de dahil risk katsayısının aşırı yükselmesini engelleyecek bir anlaşma yapmanız lazım ki projeniz kabul görsün. Osmangazi için başlangıçta günlük 15 bini öngördük. Şu an 20 bin… Garanti ise 40 bin araç. 6 ay, 1 senede bu rakamı yakalayacağız” dedi.

“Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden 110 bin araç geçiyor. Beklentimiz üzerinde” diyen Arslan, başlangıçta 50 binlik öngörü olduğunu hatırlatarak iki mislini yakaladıklarını kaydetti.Garanti 135 bin araca denk geliyor.

Bakan Arslan, yasaklandığı halde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden (FSM) kaçak geçen ağır vasıta araçlara 500 TL’lik et ceza uygulamasının arkasında yatan gerekçeyi şöyle anlattı: “Son 1.5 ayda 10.500 kamyon ve ağır vasıta FSM’den kaçak geçti. 6001 sayılı kanunun verdiği yetkiyle, ‘kurallara uymayanlara 500 lira ceza verilir’ hükmünü uygulamaya aldık. Buna ilaveten polis de çevirdiği araç sürücüsüne 92 lira para cezası verirken ehliyetinden de 20 puan silecek. Dolayısıyla FSM’den kuralsız geçen bir kamyon veya ağır vasıta sürücüsü 592 lira para cezası ödemek zorunda kalacak.” 

Başta Google olmak üzere, maddi avantajlarından dolayı bulundukları ülkede değil, İrlanda’da yapılanıp milyonlarca dolarlık vergi kaybına yol açan teknoloji şirketleriyle ilgili çalışma içinde olduklarını anlatan Bakan Arslan, “Yerli arama motoru için çalışılıyor. Cezai müeyyidelere gelince, yurtdışında çok ciddi bir çalışma var. Bizim de yavaş yavaş bunları hayata geçirme yönünde adımlar atma çalışmalarımız var” diye konuştu.

Bakan Arslan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini yıl sonu bitirmek istediklerini söyledi. “Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Çin’e gittiğimde bu proje gözümdekinin 3, 5 misli büyüyor” diyen Arslan, “Dört ülke ile protokol imzalandı. Çin, Batı’ya yıllık 240 milyon ton yük gönderecek. Bakü-Tiflis bittiğinde Çin yüzde 10’unu verse, Türkiye’de elleşlenen yük kadar bir miktar taşınmış olacak” ifadesini kullandı.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.