Hava Durumu

Yeni sistem yürürlükte

Türkiye'nin en kritik seçimleri geride kalırken, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de resmen yürürlüğe girmiş oldu. Yeni yönetim modeli, birçok değişikliği de beraberinde getirecek.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2018 07:49
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2018 07:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yeni sistem yürürlükte

BÜROKRASİ AZALACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı'nın zaferiyle sonuçlanan çifte seçimlerin ardından Türkiye, yeni yönetim modeli ile tanışacak. Resmen uygulamaya geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi; dev ekonomi, dijital dönüşüm, bilimsel atılım, sosyal devlet ve lider ülke anlayışıyla ön plana çıkacak. Yeni sistemin dikkat çeken özelliklerinden biri de bürokrasi ve karar alma süreci olacak. Bürokraside kademeler azaltılarak görev alanları netleştirilecek ve yetki karmaşasının önüne geçilecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde bakanlık sayısı 26'dan 16'ya düşürülecek. Yeni yapılanma kapsamında bazı bakanlıkların da isimleri değişecek. Ekonomi alanında 6 olan bakanlık sayısı 3'e indirilecek.

BAKANLIKLAR BİRLEŞECEK
Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 'Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı' olarak birleşecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı ise 'Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı' çatısı altında toplanacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı da 'Ticaret Bakanlığı' adı altında birleştirilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise 'Tarım ve Orman Bakanlığı' olarak bir araya gelecek. AB Bakanlığı da Dışişleri Bakanlığı'nın bünyesinde hizmet verecek. Maliye Bakanlığı'nın adı ise "Hazine ve Maliye Bakanlığı" olarak değiştirilecek. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın adı ise "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı" olacak.

Yeni yönetim modelinde 9 kurul oluşturulacak. Söz konusu kurullar politika önerileri yapacak, birçok alanda stratejik ve uzun vadeli vizyonlar geliştirecek. Tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek 4 ofis ise doğrudan Cumhurbaşkanı'na bağlı olacak. 8 Başkanlık da Cumhurbaşkanlığı'nın bünyesinde hizmet verecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.