Hava Durumu

Yeşil Cami açılıyor, Muradiye restorasyona giriyor

Vakıflar Haftası önümüzdeki hafta bir dizi faaliyetle kutlanacak. Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 2011 yılı çalışma raporları ile 2012 faaliyetlerini kamuoyuna açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2012 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2012 13:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yeşil Cami açılıyor, Muradiye restorasyona giriyor
Bursa, Bilecik ve Yalova vilayetlerinde hizmet veren Bursa Bölge Müdürlüğü'nde 654'ü akar, 521'i hayrat olmak üzere bin 158 gayrimenkulü bulunuyor. 2011 yılında 755 kiracıdan toplam 7 milyon 560 bin lira tahsilat yapan Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü 7 eseri toplam 3 milyon 700 bin liralık harcama ile ayağa kaldırdı. 2011 yılının en önemli restorasyonu olan Yeşil Camii'ne 1.6 milyon lira sponsor katkısı sağlayan Bursa Bölge Müdürlüğü genel bütçeye destek olmayı da başardı.

Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mürsel Sarı, 2012 yılında da 4.5 milyon liralık harcama ile 9 önemli eserin ihya edileceğini belirtti. Geçen yıl Gürsu Orta Cami'ye 653 bin lira, Mudanya Hasanbey Camii'ne 317 bin lira, Osmangazi Hacılar Camii'ne 83 bin lira, Molla Fenari Camii'ne 209 bin lira, İznik 2. Murad Hamamı'na 562 bin lira, Yıldırım Hüsamettin Tekke Camii'ne 231 bin lira harcandı. Harput Holding'in 1.6 milyon liralık sponsorlukla ilk günkü haline getirilen Yeşil Camii de 11 Mayıs Cuma günü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da iştiraki ile yeniden ibadete açılacak.


MURADİYE CAMİİ'NDE BÜYÜK RESTORASYON BAŞLIYOR


Restorasyon projeleri Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanıp ihalesi yapılan 9 çalışma da devam ediyor. Bursa Hamza Bey Camii ve türbeleri, 1 milyon liraya eski ihtişamına kavuşturulacak. Selatin camilerden Muradiye de önümüzdeki günlerde ibadete kapatılarak restorasyona alınacak. Muradiye için 833 bin liralık ihale yapıldı. Muradiye'de vakıf müzesi yapılması düşünülen medresenin de Sağlık Müdürlüğü tarafından boşaltılması halinde hemen kurşun işlerinin yapılarak basit onarımının gerçekleştirileceği bildirildi.

Mustafakemalpaşa ilçesindeki Şeyh Müftü Camii'nin tamiratı içinde 974 bin lira ayrıldı. Bilecik'in Osmaneli ilçesindeki Rüstempaşa Camii 447 bin liraya, yangın geçiren ancak duvarları sağlam olan Karacabey Ulucamii 563 bin liraya, Şehreküstü'de şahıstan alınıp yeniden cami yapılmaya başlanan Zagfiranlık Mescidi 355 bin liraya, Bilecik'teki Edebali Türbesi 259 bin liraya, Gölyazı surları ise 66 bin liraya yenileniyor. Bu çalışmalara karşılık Vakıflar Bölge Müdürlüğü 2012 yılında kiracılarından 8 milyon 250 bin lira almayı planlıyor. İlk 3 aylık sürede 2 milyon lirayı da tahsil etti.

Bursalılar Vakıflar'dan daha fazla hizmet beklediklerini belirterek, CHP döneminde özel şahsa satılan Tavukçuoğlu Mescidi'nin de alınarak ibadete açılmasını istiyolar. Muradiye'de yerinde olmayan Elvan Bey Camii'nin yeniden inşaasını talep eden vatandaşlar, camilerdeki tarihi hat levhalar ve tombaklar ile malzemelerin sergileneceği bir müzenin de şehre değer katacağını belirtti. Kayhan'daki Selçuk Hatun Camii de restorasyon bekliyor.

Vakıflar bölgede 244 muhtaç vatandaşa aylık 354 lira öderken, 714 ilk ve orta öğretim öğrencisine aylık 60 lira burs veriyor. Bu bursların 100 liraya çıkartılması isteniyor.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.