Hava Durumu

Yıl sonu enflasyon tahminini açıklandı

Merkez Bankası enflasyon tahminlerini OVP'ye paralel olarak güncelledi. TCMB Başkanı Çetinkaya, Merkez'in 2017 sonu enflasyon beklentisini yüzde 9,8 olarak açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2017 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2017 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yıl sonu enflasyon tahminini açıklandı

Yılın son enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonun 2017 sonunda yüzde 9,3 ile yüzde 10,3 aralığında (orta noktası yüzde 9,8) gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Çetinkaya, enflasyonun 2018 sonunda yüzde 5,5 ile yüzde 8,5 aralığında (orta noktası yüzde 7) gerçekleşeceğini öngördüklerini bildirdi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın sunumundan satır başları şöyle:

3. çeyrekte gelişmiş ülke faiz oranlarında sınırlı yükseliş kaydedildi. Gelişmekte olan ülke borçlanma senedi ve hisse senedi piyasalarında güçlü portföy girişleri devam etti.

Türkiye'ye yönelik portföy akımları ivme kaydetmekle birlikte geçmiş yıllar ortalamasının üzerinde seyretti.

Döviz kuru oynaklığı ve risk primi göstergeleri, temmuz ayı sonuna göre diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha olumsuz bir seyir izledi. Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve TL'deki değer kaybı, 3. çeyrekte maliyet yönlü baskıların yükselmesine neden oldu.

İktisadi faaliyetteki güçlü seyir nedeniyle talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği desteğin ortadan kalktığı görülmekte.

Fiyatlama davranışına dair etkileri sınırlamak amacıyla para politikasındaki sıkı duruş korunmuştur.

Temel mal grubunda euronun yükselişi etkili olurken, hizmet fiyatlarındaki artış sürdü. Tüketici enflasyonu 3. çeyrekte temmuz enflasyon raporu öngörülerinin üzerinde gerçekleşti.

ÜFE kaynaklı baskılar güçlü seyrini korudu. 3. çeyrekte enflasyonun ana eğiliminde bir önceki çeyreğe göre bir miktar bozulma olduğunu söylemek mümkün.

Yayılım endeksinin ima ettiği fiyat artırma eğilimi güçlendi. Büyümenin sektörel yayılımında artış görüyoruz. Tüketici kredilerinde görülen canlanma ve tüketici güvenindeki iyileşme tüketici tarafından güçlenmeye işaret ediyor.

Enflasyonun 2017 sonunda yüzde 9.8, 2018 sonunda enflasyonun yüzde 7.0, 2019 sonunda enflasyonun yüzde 6.0 olacağını öngörüyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.