Hava Durumu

YSK Başkanı Güven'den Suruç'taki iddialarla ilgili açıklama

Şanlıurfa Suruç'taki 'toplu oy' ve 'müşahitlere baskı' görüntüleriyle ilgili olarak son dakika haberler geldi.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2018 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2018 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
YSK Başkanı Güven'den Suruç'taki iddialarla ilgili açıklama

Şanlıurfa Suruç'taki toplu oy kullanımı ve müşahitlere baskıya yönelik görüntüler seçim gündemine oturdu. Son dakika açıklamalar art arda geliyor. YSK Başkanı Sadi Güven, Şanlıurfa'daki seçim güvenliğine ilişkin görüntülerle ilgili olarak "Şanlıurfa Suruç'taki bazı sandıklara yönelik asayişle ilgili iddialar konusunda, idari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur." dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Şanlıurfa'da sosyal medyada yayınlanan görüntülerde 'toplu oy' kullanıldığı ve 'müşahitlerin sandığa yaklaştırılmadığı' öne sürülüyor. İddialarla ilgili ilk açıklama CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan gelmişti. Kılıçdaroğlu, 'Bugün öğleden sonra parti sözcümüz basına daha ayrıntılı açıklamalar yapacak. Doğu ve Güneydoğu'dan gelen şikayetler var.' demişti.

BAKAN FAKIBABA'DAN AÇIKLAMA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa'da ve özellikle Suruç'taki usulsüzlük iddialarıyla ilgili olarak "Spekülatif olaylar çıkarıyorlar sanki Şanlıurfa'da bir şeyler varmış, Şanlıurfa'da bir şeyler oluyormuş gibi... Değişik düşüncede insanlar var ama kardeşçe hepimiz birbirimizi selamlayıp gidip oylarımızı veriyoruz" dedi.

CHP YSK'YA BAŞVURDU

Şanlıurfa başta olmak üzere birçok ilde yaşanan toplu oy kullanma ve müşahitlere saldırı olayları üzerine CHP, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu.

Alınan bilgiye göre, CHP'nin dilekçesinde, müşahitlerin köylere sokulmaması ve toplu oy kullanımı olaylarına karşı YSK'nın önlem alması istendi. CHP'nin Urfa'da yaşananlar konusunda YSK'ya 4 ayrı başvuru yaptığı öğrenildi. CHP tarafından YSK'ya yapılan başvuru sayısının 10 olduğu ifade edildi. CHP'liler, Urfa'nın Eyyübiye ilçesinde henüz oy kullanma saati başlamadan bir sandıkta kullanılmış 100 oy tespit etti.

"DARPA VARAN DURUMLAR"

CHP'nin Şanlıurfa'da görevlendirdiği milletvekilleri Murat Emir ve Zeynel Emre, T24'e kentteki son durumla ilgili yaptıkları açıklamada, "Haliliye ve Eyübiye başta olmak üzere köylerde bizim müşahitlerimizin bir kısmı tehditle, bazı okullarda ise hiç içeri alınmayarak, bazılarında darpa varan durumlar ve korkutma dolayısıyla geri çekmek durumlarında kaldılar. Biz de onların bir kısmını daha kötü olaylar olmasın diye geri çektik. Şehir içindeki sandıklarda büyük oranda hâkimiz şu anda; delilleri topluyoruz, itirazlarımızı, tutanakları hazırlıyoruz. Hukuki haklarımızı aramak için her bir sandıkta hazırlıklarımızı yapıyoruz. Şu anda yapabileceklerimiz de bununla sınırlı" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise Sözcü'ye yaptığı ilk açıklamada Urfa Valisi'yle durumu bizzat görüştüğünü, Valinin önlem alacağını söylediğini ifade etmişti. Emir, "Ancak şimdiden sandıklar boşaltılarak, blok oy kullanmaya hazır hale getirildi. Biz tutanakları tuttuk. Gerekli itirazları yapacağız" demişti.

"BÖLGEDE BU SANDIKLAR İPTAL ETTİRİYORLAR"

CHP'li Eren Erdem ise, olayın görüntülerini paylaşarak, "Arkadaşlarımız bölgede bu sandıkları İPTAL ettiriyorlar. Sorun yok. Şu ana kadar İPTAL sandıklar yaptırdık. Herkes işine baksın, sandıklarına odaklansın" dedi.

SURUÇ İDDİALARI BAHÇELİ'YE SORULDU

Oyunu Ankara'da kullanan MHP lideri Devlet Bahçeli'ye de Suruç iddiaları soruldu. Bahçeli, 'Ben hiçbir bilgi sahibi değilim. Ancak sayın İçişleri Bakanı ve diğer yetkililer gerekli tüm tedbirleri almıştır. Hiçbir sorun çıkacağını düşünmüyorum.' ifadelerini kullandı.

"URFA VALİSİ DERHAL AÇIKLAMA YAPMALI"

İyi Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Urfa Valisi derhal bir açıklama yapmalı." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:

"Şanlıurfa'dan büyük usulsüzlük bilgisi geldi. Özellikle köylerde müşahitlerin sandık başına geçmelerine engel olunduğu, bazı müşahitlerin darp edildiği kaydedildi. Suruç'ta da bazı kişilerin toplu oy kullandığı belirtildi."

TWITTER'DA TT OLDU

Yaşanan olaylara sosyal medyadan da tepkiler yükselirken "#Urfaseçimleriiptaledilsin" Hashtag'i kısa sürede TT oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.