Hava Durumu

Kasık derisinden vajina yaptılar

Doğuştan rahmi olmayan ve vajinasının bir kısmı bulunmayan 23 yaşındaki K.S.’ye kasıktaki derisinden operasyonla yapay vajina yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2015 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2015 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kasık derisinden vajina yaptılar
İzmir'de yaşayan 23 yaşındaki K.S., ergenlik yaşlarında adet görememesi üzerine hastaneye gitti. Yapılan kontrollerde doğuştan rahminin olmadığı, 'kör bir vajinaya’ sahip olduğunu öğrenen K.S., özel bir hastaneye başvurdu. ’Rokıtansky-Kuster-Mayer-Hauser Sendromu’ olarak bilinen ve 5 bin doğumda bir görülen hasta K.S.’ye, kasıktaki cildinden yapay vajina yapıldı.

RAHMİ YOK AMA YUMURTALIKLARI VAR

Hastalık ameliyat hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy şunları söyledi:

"Bu doğumsal olarak kaynaklanan bir durumdur. 5 bin doğumda bir karşımıza çıkmaktadır. Aileler genelde ergenlik çağlarında adet olamama ya da gecikme nedeniyle başvururlar. Hastamıza yapılan tetkiklerde rahmin olmadığını, ancak yumurtaların çalıştığını gördük. Vajinanın 3’te 1 kısmının olmadığını gördük. Bu kişilerde cinsel hayatın daha konforlu geçmesi için bazı ameliyatlar öneriyoruz. Bu ameliyatlardan bir tanesi kalın bağırsaktan yapılırken, biri de kasıktan alınan ciltderisi ile yapılan ameliyattır. Doç. Dr. Akın Sivaslıoğlu ile ekip olarak bu hastamıza kasık cildinden yapay vajina yaptık. Ameliyatımız 3 saat sürdü. Bundan sonra normal hayatına devam edecek." 

Prof. Dr. Özsoy, Rokıtansky-Kuster-Mayer-Hauser Sendromu olan hastalarda üreme olmadığını kaydetti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.