Hava Durumu

Mağarada mahsur kalan çocuklar için Elon Musk devreye girdi

ABD'li girişimci Elon Musk, Tayland'da bir mağarada mahsur kalan 12 çocuk ve antrenörleri için devreye girdi. Musk yüzme bilmeyen çocukların su dolu tünele açılacak bir şişme koridorun içinden tahliyesini önerdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2018 08:37
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2018 08:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Mağarada mahsur kalan çocuklar için Elon Musk devreye girdi

TAYLAND'da 23 Haziran'da antrenörleriyle birlikte gezmeye gittikleri mağarada sel yüzünden mahsur kalan ve ancak geçen pazartesi günü bulunan 12 çocuğu dışarı çıkarmak için ABD'li teknoloji yatırımcısı Elon Musk da devreye girdi. Musk, SpaceX uzay şirketi ve Boring Company isimli tünel açma şirketinden uzmanları Tayland'a yolluyor. Mühendislerin Taylandlı yetkililerle görüşerek çözüm üretmeye destek vereceği belirtiliyor. 12 çocuk ve 25 yaşındaki antrenörleri, mağaranın girişinden 4 km uzaklıktaki bir galeriye sığınmış durumda. Tünelin bazı yerleri tamamen su altında. Çocuklara bir yandan yüzme ve dalma eğitimleri verilmeye başlandı.

Çıkış yolunda bazı yerlerin genişliği 70 santimetreye kadar daralıyor, bazı yerlerde ise suyun derinliği 30 metreyi buluyor. İki gün önce eski bir Taylandlı komandonun oksijensiz kalarak hayatını kaybetmesi de riskin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serdi. Musk, oyun parklarında kurulan şişme kaleler gibi uzunca bir şişme tünel oluşturulmasını ve çocukların bunun içinden emekleyerek geçmesini öneriyor. Ancak Elon Musk'ın teklifinin hayata geçirilip geçirilemeyeceği incelemeler sonrası belli olacak.

HİJYEN VE HAVA SORUNU

Ayrıca çocukların yaşam mücadelesi verdiği mağarada giderek hijyen ve temiz hava sorunu yaşanmaya başladı. İki çocuk ve antrenörde enfeksiyon belirtileri gözlemlenirken oksijen miktarının yüzde 15 azaldığı, bu nedenle yüksek irtifada olduğu gibi bilinç kaybının yaşanabileceği konuşuluyor.

Çocuklardan mektup var

MAĞARADA kurtarılmayı bekleyen çocuklar ailelerine ilk kez mektup yollama fırsatı buldu. Çocuklardan biri, "İyiyim, hava biraz soğuk, ama endişelenmeyin. Öte yandan doğumgünü partisi hazırlıklarını unutmayın" diye yazdı. Adı Tun olduğu belirtilen çocuk, "Anne ve baba, lütfen kaygılanmayın, iyiyim. Benim için kızarmış tavuk hazırlayın. Sevgilerle" dedi. Mick isimli çocuk ise "Herkesi özlüyorum. Büyükbaba, amca, anne, baba, kardeşlerim hepinizi çok seviyorum. Bize komandolar çok iyi bakıyor" diye yazdı.

Kurtarma operasyonu başlıyor mu

KURTARMA çalışmalarına liderlik eden Narongsak Osottanakorn, "Hava ve su seviyesi, çocukların sağlığı en iyi durumda. Hâlâ zaman ve suyla savaş halindeyiz. Çocukların bulunması sadece küçük bir zaferdi" dedi. Narongsak, önümüzdeki üç ile dört günün kurtarma operasyonu için en iyi zaman olacağını da söyledi.

100'den fazla baca açıldı

ÇOCUKLARIN mahsur kaldığı mağaranın karanın 600 ile 800 metre derinliğinde olduğu tahmin ediliyor. Bir yandan da delikler açılıp çocukların çıkarılıp çıkarılamayacağı araştırılıyor. Şimdiye kadar 100'den fazla baca açıldı. Ancak kireçtaşı oluşumu gösteren bölgede açılacak deliklerin çökme yapıp çocukları tehlikeye atmasından endişe duyuluyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.