Hava Durumu

Eski hakemlerden flaş açıklamalar!

Eski hakem ve MHK başkanları Hilmi Ok, Ertuğrul Dilek ve Mustafa Çulcu, Adem Vural ile Erkan Öncel’in sunduğu AS TV’de yayınlanan Süper Lig programına konuk oldu. Ok, Dilek ve Çulcu UEFA'nın Türkiye sorumlusu Jaap Uilenberg’in Türk hakemlerinin psikolojisini çözemediğini belirtirken, eski hakemlerden yararlanılamadığı görüşünde birleşti.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2015 08:30
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2015 08:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Eski hakemlerden flaş açıklamalar!
YARAR GETİRMİYOR

AS TV’de yayınlanan Süper Lig programının bu haftaki konukları eski hakem ve MHK başkanları Hilmi Ok, Ertuğrul Dilek ve Mustafa Çulcu’ydu. Üç eski MHK Başkanı ilk kez bir TV programında bir aya geldi ve ülke futbolunda hakem psikolojisinin önemine değindi. UEFA'nın Türkiye sorumlusu Jaap Uilenberg’in hakemlere verdiği eğitimlere değinilirken, bu durumun yarar getirmediği savunuldu. 

HEYECAN, YAŞANTI YOK

Hilmi Ok konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Uilenberg geliyor İngilizce anlatıyor, diğeri tercüme ediyor. Heyecan yok, yaşantı yok. Bir ülke insanı olarak hislerimizi ön planda tutuyoruz. Türkiye’de soyunma odasında maça çıkmadan önce ‘hadi koçum’ denir. Almanya’da bunu bulamazsın. Çıkın oynayın der. Hakemler de aynı durumda. Çünkü bu ülkenin insanları” açıklamasını yaptı. 

C KLASMANI GEÇEMEZDİ

Mustafa Çulcu da konu ile ilgili görüşlerini belirtirken, ilginç bir görüşe imza attı. Çulcu; “Uilenberg gelip eğitim veriyor. Ancak benim ülkemin mozaiği farklı. Hakem stattaki ruhu aldığı zaman görevini yerine getirebilir. Uilenberg eğer Türkiye’de hakemlik yapsaydı C Klasmanı geçemezdi. Çünkü ülkenin futbol kültürünü ve insanlarını tanımıyor” ifadesini kullandı. 

GEÇMİŞTE ÇOK FARKLIYDI 

Eğitimin önemine değinen Çulcu; “Biz eskiden sınav olurduk. 17 soru sorulurdu. Her kuralı kapsayan sorulardı. 
Eğer siz o oyun kuralları kitabının ruhunu okuyamazsanız başaramazsanız. Sınavda tükenmez kalemle cevapları yazıyorduk. Tek bir hakkımız vardı. Aynı hakemlik gibi. Hakem böyle yetişirse olur. Hakemler 11 haftada 6 kural hatası yaptı. Bu çok fazla bir sayı” dedi. 

EĞİTİM YETERLİ DEĞİL

Ertuğrul Dilek de hakemlik döneminden örnekler verirken, “52 derbi maçı yönettim. Karşılaşmalara çok rahat çıkardım. Bu dönemde kararlar ile ilgili konuşulurken ucu açık sözler söyleniyor. Biz bu görevi üstlendiğimizde hakem arkadaşlarımıza hep kesin ve net cümleler söylerdik.Tek bir gerçek var Türk hakemlerinin gereken eğitimi almadığını düşünüyorum” diye konuştu.  

ESKİDEN HOCA VARDI

Hilmi Ok geçmişle ilgili izlenimlerini paylaşırken, hakemlerin bu dönemde gereken saygıyı görmediğini söyledi. Ok; “Bizim hakemlik yaptığımız dönemde, hakemlerin önceden futbol oynama şartı vardı. Para yoktu, amatörce götürüyorduk bu işi. O dönemde hocalarımızın anlattıklarıyla, okuduklarımızla kendimizi geliştirmeye çalışırdık. Eskiden hakem yoktu hoca vardı. Bize ‘Hocam’ derlerdi. Şimdi hoca yok, hakem var. Hem baba, hem abi, hem de büyük bir insan olarak kabul edilirdi. Söylediklerine saygı duyulurdu, dinlenirdi. Şu dönemde hakemler kendilerini büyük olarak gösteremiyor” dedi. 

CÜNEYİT ÇAKIR BİR PROJE

Cüneyt Çakır’ın hatasız maç yönetmesinin imkansız olduğunu savunan Mustafa Çulcu; “Cüneyt Çakır Türkiye’de bir projenin ürünü. Babasının eski hakem olması, duayen hakemlerin sürekli çevresinde olması etkili oldu. Cüneyt Çakır bir dünya markası. Dünya kabul etti ama biz bir türlü kabul edemedik. Son olarak Barcelona-Roma maçını yönetti. Oraya gitmek için çok çalıştı. Biz onun sıfır hatayla maç yönetmesini istiyoruz ama bu imkansız” ifadesini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.