Hava Durumu

Tecavüz marşına da soruşturma açıldı

Savcı Mustafa Şeran, dün soruşturma başlattığı Aziz Yıldırım hakkında, G.Saray’ı şike yapmakla suçladığı 5 Şubat’taki açıklamaları nedeniyle de bir inceleme yürütüyor. Şeran, Antalyaspor-Fenerbahçe maçında çalınan ‘tecavüz marşı’nı da soruşturuyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2016 09:07
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2016 09:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Tecavüz marşına da soruşturma açıldı
Galatasaray-Fenerbahçe derbisine sahne olanZiraat Türkiye Kupası’na Aziz Yıldırım damga vurdu. Fenerbahçe Başkanı, protokol tribününde yaşanan tartışmalar ve maç sonu yaptığı açıklamalarla gündemi sarstı. Antalya’da aynı zamanda ‘spor savcısı’ olarak da görevli bulunan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şeran, Yıldırım hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma nedeniyle Yıldırım’a seyirden men cezası gelebilir. Gelin soru cevaplarla bundan sonraki olası gelişmelere bakalım:

1-Soruşturma neden soruşturma açıldı?
Aziz Yıldırım ve bazı yöneticilerin maçın hakemine ve Galatasaray taraftarlarına hakaret ettiği gerekçesiyle soruşturma açtı.

2-Savcı veya diğer yargı mensuplarına hakaretten soruşturma açıldı mı?
Soruşturmayı açan savcı Şeran’ın, kendisine yönelik haraket olduğu gerekçesiyle bir şikayeti yok. Diğer yüksek yargı mensuplarının ifadesi alınacak. Şikayet olursa bu da soruşturma konusu edilecek.

3-Soruşturma süresince ne olacak?
Savcı, 6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası’na dayanarak, Aziz Yıldırım hakkında tedbiren 1 yıla kadar seyirden men cezası verebilecek.

4-Seyirden men cezası ne zaman kalkar?
Soruşturma tamamlanıp dava açılırsa, seyirden men cezası kaldırılabilir. Yani dava sürerken kişi maçlara girebilecek.

5-Seyirden men cezası alan kişi maç günleri ne yapmak zorundadır?
İlgili kişi takımının her maç gününde karakola gidip imza vermek zorunda. Gitmediğinde her maç için 500 TL para cezası ödemek zorunda.

6-Olay dava konusu olursa sonuçları ne olur?
Yasa, hakeme hakaretten 1 yıl, taraftara hakaretten de 3 aya kadar hapis cezası öngörüyor. Ama bu ceza para cezasına çevrilebiliyor. Yasa ayrıca 1 yıl seyirden men cezası emrediyor. Yargı kararı kesinleştikten sonra seyirden men cezası alan kişi cezası bitene kadar başkan veya yöneticilik yapamıyor.

7-Yargı mensupları da şikayetçi olur ve suçlanan kişi mahkum olursa sonuçları ne olur?
Türk Ceza Kanunu’nuna göre 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası çıkabilir ama bu da para cezasına çevrilebilir.

FEDERASYONDAN DA CEZA GELEBİLİR

F.BAHÇE Başkanı Aziz Yıldırım’ın devre arasında hakem Mete Kalkavan’a gidip tepki göstermesi nedeniyle de ceza gelebilir. Hakem ve gözlemci raporlarına söz konusu olay yansırsa Türkiye Futbol Federasyonu Hukuk Kurulu, Yıldırım’ı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na (PFDK) sevk edecek. Futbol Disiplin Talimatı’nın 29. maddesinin 2. fıkrasına göre Yıldırım suçlu bulunursa en az 6 aya kadar hak mahrumiyeti cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Bu konuda nihai kararı ise, Tahkim Kurulu verecek.



O SAVCI İKİ SORUŞTURMA DAHA YÜRÜTÜYOR

1-) Aziz Yıldırım'ın 'Galatasaray şike yaptı' davası

ANTALYA Savcısı Mustafa Şeran, F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım hakkında bir başka soruşturma daha yürütüyor. 5 Şubat 2016’daki Antalyaspor-Fenerbahçe maçı sonrası, “Şikenin en kralını G.Saray yapmıştır” diyen Yıldırım hakkında 7 Galatasaraylının şikayeti üzerine ‘basın yoluyla sporda şiddeti teşvik etmek’ gerekçesiyle inceleme başlatıldı. Şeran, 17 Mart’ta Türkiye Futbol Federasyonu’ndan (TFF) Yıldırım’ın Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na gönderdiği savunmayı istedi. Şeran, Yıldırım’ın da ifadesine başvuracak. Hukuki süreç sonunda Yıldırım suçlu bulunursa, 3 ay hak mahrumiyeti alabilir, ancak bu ceza da 25 bin TL para cezasına çevrilebiliyor.

 2-) Antalyaspor maçındaki ‘Tecavüz marşı’

ANTALYASPOR’un Fenerbahçe’yi 4-1 yendiği lig maçının sonunda statta çalınan ve ‘tecavüz marşı’ olarak isimlendirilen müzik nedeniyle de savcı Mustafa Şeran, soruşturma açtı. Antalya Kadın Dayanışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, 5 Şubat 2016’da Antalya Stadı’nda oynanan maçın bitiminde John Carpenter’a ait olan ‘The End’ şarkısının çalınarak cinsiyet ayrımcılığı suçu işlendiğini iddia ederek, şikayette bulundu. Soruşturma başlatan Şeran, Antalya Spor İl Güvenlik Şube’den şarkının nerede, kimler tarafından ve kaç kez çalındığının tespitinin yapılmasını istedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.