Hava Durumu

Cep telefonu devlerine büyük suçlama!

Apple, Samsung ve Sony, dolaylı yoldan da olsa, önemli bir suçlama ile karşı karşıya kaldı!

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2016 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2016 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Cep telefonu devlerine büyük suçlama!
Teknoloji endüstrisinde daha çok telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve elektrikli araçların yapımında kullanılan kobaltın yasadışı yollarla elde edildiğine dair bir iddia ortaya atıldı. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) tarafından geçtiğimiz gün yayınlanan bir rapora göre söz konusu metalin Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde çocuk işçilerin kullanıldığı madenlerden çıkarıldığı öne sürüldü.

Afrika'nın yeraltı kaynaklarını koruma amacı güden sivil toplum kuruluşu African Resources Watch'la (Afrewatch) işbirliği yapan Amnesty yetkilileri aralarındaApple, Samsung ve Sony gibi teknoloji devlerinin yer aldığı birçok firmaya dair bazı suçlamalarda bulundu. Söz konusu firmaların Kongo'daki madenlerden çıkarılan kobaltın işlendiği yerlere aktarılması sürecinde yeterince sorumlu ve dikkatli davranmadığı belirtildi.

Rapora göre, bu gevşek gözetimin bir sonucu olarak dünya çapında satışı yapılan tüketici ürünleri, firmaların haberi olmayacak biçimde gayrıresmi Kongo madenlerinde üretilen metal parçaları taşıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Apple ve Samsung yetkilileri bataryalarda kullanılan bu gibi materyallerin elde edilmesinde çocuk işçi çalıştırma gibi insan haklarına aykırı durumlara karşı sıfır tolerans gösterildiği belirtiyorlar. Fakat yapılan araştırmalar Kongo'daki bazı yerel ve kayıtdışı tedarikçilere gelen kobaltın çocukların da çalıştırdığı madenlerden elde edildiğine işaret ediyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.