Hava Durumu

Başbakan Yıldırım açıkladı: Anlaştık...

Başbakan Yıldırım Kuzey Irak’ta güvenli bölge oluşturulması için Barzani ile anlaşıldığını söyledi. Başkanlık sisteminin parlamentoyu daha da güçlendireceğini söyleyerek, “Başkanlığın kapısı 15 Temmuz gecesi açılmıştır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2016 08:38
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2016 08:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başbakan Yıldırım açıkladı: Anlaştık...
Başbakan Binali Yıldırım, TRT, NTV, CNN Türk, Haber Türk, Kanal 24, A Haber kanallarında ortak yayına katıldı. Yıldırım, şunları söyledi:

ŞU ANDA GEREK YOK: Musul’daki şu anda DEAŞ unsurlarını temizlemek için Bağdat hükümetinin askeri unsurları ve onlarla birlikte hareket eden milislerle harekat devam ediyor. Koalisyon içerisinde hava ve kara unsurları var. Hava unsurları içerisinde Türkiye yer alacak. Bir hava harekatında ihtiyaç duyulduğunda bizim uçaklarımız da operasyona katılacak. ABD lojistik destek veriyor, arka planda Amerika da yer alıyor. Dolayısıyla kara harekatında şu anda bizim, aktif olarak operasyonların içerisinde yer almamızı gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

IRAK’TA DA GÜVENLİ BÖLGE: Türkiye, Irak içinde terör örgütlerinin geçişini önlemek için her türlü tedbiri alma hakkına sahiptir. Biliyorsunuz Irak’taki arazi şartları çok zor, derin vadiler, oradan mülteci geçişi çok zor ve buna da rıza gösteremeyiz. Çünkü onlar arasında terör gruplarının karışıp geçme riski çok yüksek. O yüzden Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin kontrolünde güvenli bölge oluşturulma daha mantıklı. Orayı Barzani, KDP kontrol ediyor. O bölgenin esas sahibi olan Mesut Barzani yönetimiyle yapacağız. Bu konularda sürekli görüşüyoruz. Türkiye ile farklı düşünmüyorlar. 

BAŞKANLIK KAPISI 15 TEMMUZ’DA AÇILDI: Başkanlık kişiler üzerinden düzenlenecek bir mesele değildir. Bu ülkenin birliği için, olmazsa olmaz bir şey. Aslında başkanlığın kapısı 15 Temmuz gecesi açılmıştır. Farklı farklı spekülasyonlar yapılıyor. Öyle olmadığını 15 Temmuz gecesi gördük. Dünyanın hangi ülkesinde cumhurbaşkanı inin meydana bunlara dersini verin der ve o millet tanka karşı gözünü kırpmadan göğsünü siper eder. Millet geleceğine sahip çıktı. Bundan sonra ülkede bu ve buna benzer sorunlar yaşanmaması için mutlaka ve mutlaka sürekli tek başına iktidar çıkaran bir sisteme ihtiyaç var. Bunun adı da başkanlık bu kadar basit. Başkanlık sistemi ile ülkenin müzminleşmiş sorunlarını çok rahat çözüyorsunuz. Milletvekilliği seçimlerinin de 5 yılda bir seçilmesinin uyum için iyi olabileceğini düşünüyoruz. 

YAZBOZ TAHTASI DEĞİL: (Partili Cumhurbaşkanı) Türkiye yaz boz tahtası değil, yapacağımız değişikliği bir seferde yapalım. Millet yok bu gelişmeydi, bu da sonuçtu diye milleti bu işlerle meşgul etmeyelim. Düşünelim bir seferde karar verelim. Yarı başkanlık olursa ne olur, partili cumhurbaşkanlığı olursa ne olur. Sadece başkanlık olursa partiyle bağın kopmuyor ki.

‘Two minutes diyoruz’

Başbakan Yıldırım, “Cumhurbaşkanımız Davos’da, ‘one minute’ dedi, Avrasya ile de Avrupa’ya ‘two minutes’ diyoruz. 

2 dakikada karşıdasın. Demek ki ‘one minute’ yanında bir de ‘two minutes’imiz var. Dünyanın inşallah ilklerini yapmak bizlere nasip oluyor, bundan sonraki hedefimiz yine boğazın altından geçecek 3 katlı tüneli de de gerçekleştirmektir” diye konuştu.

‘Bu iş milletimizin beka meselesidir’

Başbakan Yıldırım, dün Ak Parti’nin 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın açılışında şunları söyledi:

OLÇAKSIZ İLK KAMP: Bir ismi özellikle anmak istiyorum; Erol Olçak, ilk kez olmadan yapıyoruz. 24 toplantımızın tamamında bizimleydi. O gece kadın ve gençlik kollarımız ülkemizi kahramanca savundunuz. Kazan’ın adı Kahramankazan olarak değiştirildi. Diğer ilçeleri unuttuğumuz anlamına gelmez. 

BU İŞ MİLLETİNDİR: 15 Temmuz gecesi yaşadığımız tehlike mevcut anayasanın açıklarını doğurduğu tehlikeyi gündeme getirmiştir. Tehditlerin ortadan kaldırılmasına zemin hazırlayan bir anayasa ile yol almak zorundayız. MHP, parlamenter sistemi istiyor olabilir ancak kararı millete bırakmak gibi milli bir yaklaşım sergilemiştir. Başkanlık meselesi, sistem, yeni anayasa meselesi ne Erdoğan’ın ne de Ak Parti’nin meselesidir. Bu iş milletin, ülkenin işidir, devletimizin milletimizin beka meselesidir. 

TEK BİR HAİN KALMAYACAK: FETÖ ile mücadele devlet hainlerden temizlenene kadar devam edecek. Hukuk önünde hesap vermeyen tek bir hain kalmayacak. FETÖ’nün hiçbir mensubu Ak Parti teşkilatımızın içinde barınamaz. Sızmalar varsa onları da temizlemek konusunda tereddüdümüz olmaz. FETÖ’cü teröristler varsa asla gözlerinin yaşına bakmayacağız. Muhalefet çıkıp Ak Parti’ye laflar ediyorlar, kendi partilerinize bakın. CHP’nin bazı vekillerinin FETÖ ile partisinin nasıl sıkı ilişki içinde olduklarını ifade ettiklerini unutmuş değiliz. 

ÖLÇECEK KALİBREDE MİSİNİZ?: Ankara Valiliği 30 Kasım’a kadar toplantı ve gösteri yürüyüşlerine kısıtlama getirdi. Tek nedeni güvenlik. CHP’den bazıları ‘Ak Parti 29 Ekim kutlamalarını 10 Kasım anmasını engellemek için böyle bir karar aldı’ diye milletin gözünün içine baka baka yalan söylüyorlar. CHP’nin 93 yılda yaptıklarını Ak Parti’nin de 14 yılda yaptıklarını yazalım. Bir tarafta yoksulluk, milleti yok sayma var, diğer tarafta emek ve iş var.

Yargılamalar bir an önce bitecek

Ak Parti’nin Afyonkarahisar kampında dün milletvekillerine sunum yapıldı. 

FETÖ ile ilgili oturumda Başbakan Binali Yıldırım’ın yapılacak yargısal düzenlemelere dair bilgi verdiği öğrenildi. Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları net olan isimlerin öncelikle yargılanması için çalışma yapıldığını ifade ederek, “Darbeye karışmış olup tartışma olmayanların yargılaması bir an önce bitirilecek. Darbeciler, davalarda süreci uzatıyor. İşi belli olanların dosyaları biter, diğerleri de yargılaması sürer. Milletin de yargılamaları görüp bir an önce bitince ‘İşte gereken cezayı aldılar’ diyerek, rahatlaması lazım. Hainlerin hesabının görüldüğünü görmesi lazım” dedi. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yaptığı sunumda 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili 3 bin 907 kişinin hala arandığını belirtirken, 500 bin dijital veri ele geçirildiğini, incelenmesi için özel birim kurulduğunu ifade etti. Bozdağ, Gülen’in iadesi için de, “ABD’nin 10 talebinin 9’unda biz geçici tutuklama verdik. ABD ise geçici tutuklama taleplerini yerine getirmiyor” dediği öğrenildi. 15 Temmuz gecesine ilişkin de Bozdağ, “O gece yargı çok hızlı hareket etti. HSYK 5 üyesinin üyeliğini hemen sonlandırdı. 2 bin 300 hakim ve savcı da ilk gün açığa alındı” dedi. Bozdağ, darbe girişiminden sonra da 35 bin kişinin tutuklandığını, 26 bin kişinin adli kontrol ile serbest bırakıldığını ve 82 bin kişi hakkında da işlem yapıldığını söyledi. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.