Hava Durumu

Çankaya Köşkü'nde tarihi toplantı

Terör örgütü FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından bu yıl öne çekilerek yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısında, tarihi nitelikte kararlar alınması bekleniyor. Toplantı, yıllar sonra ilk kez Genelkurmay karargahının dışında Çankaya Köşkü’nde yapılacak. Toplantıda; Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinden FETÖ yapılanmasının temizlenmesinin yanı sıra ordunun yeniden yapılanması konusunda önemli değerlendirmeler yapılacak.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2016 00:34
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2016 00:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çankaya Köşkü'nde tarihi toplantı
Yüksek Askeri Şura, Anayasa ve teamüller çerçevesinde yılda iki kez toplanıyor. Yaz toplantısı, Ağustos ayında yapılıyor. Kış toplantısı ise Kasım veya Aralık ayında.  Ama asıl önemli olan Ağustos ayı toplantısı. Bu toplantı, yıllardır 1 – 4 Ağustos tarihleri arasında yapılıyordu. Toplantının geleneksel adresi ise Genelkurmay karargahındaki Fevzi Çakmak salonu idi. Toplantının tarihinin sembolik anlamı ise 30 Ağustos Zaferi ile ilişkili olması.

YAŞ’ın Ağustos ayı toplantılarında, askeri durumun yanı sıra albayların general – amiralliğe terfleri, bir üst rütbeye terfi edecek general – amirallerin durumu görüşülüyordu. Ayrıca TSK’dan ilişiği kesilecek yani ihraç edilecek personelin durumu da YAŞ’ın Gündem maddeleri arasında yer alıyor.
 
YAŞ, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında toplanacak. YAŞ; Başbakan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve diğer orgeneral – oramirallerden oluşuyor.
 
Ancak 15 Temmuz’daki darbe girişimi YAŞ’ın da yapısını etkiledi. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 15 Temmuz gecesi yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle tedavi gördüğü için toplantıya katılmayabilir. Orgeneral Akın Öztürk ile 2. Ordu Komutanı Adem Huduti, darbe girişimi sonrasında göz altına alındı. Bu iki orgeneral toplantıda olmayacak. Toplantıda, Jandarma Genel Komutanı ile 2. Ordu  Komutanı’nı temsilen vekaleten iki korgeneral yer alabilir.
 
Darbe girişiminin ardından YAŞ, Çankaya Köşkü’nde toplanacak. Böylece yıllar sonra YAŞ toplantısı, ilk kez Genelkurmay karargahının dışında öne çekilerek yani 1 Ağustos yerine 28 Temmuz’da yapılacak.
 
Normalde 4 gün süren toplantının 1.5 günde tamamlanması bekleniyor. Beklentiye göre toplantı, bir günde yani Perşembe günü içinde sona erecek. Alınacak kararların Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a arz edilmesi ve kararların Cuma günü öğlen saatlerinde açıklanması bekleniyor.
 
Darbe girişimi, TSK’daki teamülleri bozduğu için Yüksek Askeri Şura’da Radikal nitelikte kararların alınması ihtimal dahilinde. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.