Hava Durumu

Darbe planı o komutanın üzerinden çıktı

Darbe girişimi sonrası tutuklanan Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in üzerinden, darbe planı ve darbe sonrası yapılacak atama listesine ulaşıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2016 18:47
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2016 18:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Darbe planı o komutanın üzerinden çıktı
15 Temmuz akşamı gerçekleştirmek  istediği darbe girişiminin ayrıntıları, tutuklanan Ege Ordusu Kurmay Başkanı  Tümgeneral Memduh Hakbilen'in üzerinden çıkan belgelerde yer aldı.

Belgelerde, darbecilerin 16 Temmuz 03.00'te ülke yönetimine el  koymayı, 03.30'da tüm hava meydanları, limanlar, gümrük kapılarını kontrol altına  almayı, 06.00'dan itibaren ise tüm ülkede sokağa çıkma yasağını uygulamayı  planladığı ortaya çıktı.

Darbe girişimini  İzmir'de hayata geçirmek istediği iddia edilen ve tutuklanan Ege Ordusu Kurmay  Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in üzerinden "Hizmete Özel" ibaresiyle 27  sayfalık belge çıktı.

Darbe girişiminin başarılı olması halinde Genelkurmay Başkanlığından  Kara, Hava, Deniz, Jandarma Genel ve Sahil Güvenlik komutanlıklarına gönderilecek  belgelerde, izinde olan askeri personelin 24 saat içerisinde birliklerine  katılmaları isteniyor.

Ülke genelinde meydana gelen ani gelişmeler kapsamında tüm kuvvet  komutanlıklarına karargah sorumlusunun atandığı belirtilen belgelerde, böyle bir  gelişmede Şırnak Çakırsöğüt'teki 1. Jandarma Komando Tugay Komutanlığı ve Özel  Kuvvetler Komutanlığının uygun birliklerinin gecikmeksizin Ankara'ya intikal  edeceği ifade ediliyor.

SIKIYÖNETİM KANUNU

Darbe girişiminin başarıya ulaşması halinde tüm bakanlıklara  gönderilecek olan Sıkıyönetim Kanunu başlığı altında ise darbecilerin 16 Temmuz  03.00'te ülke yönetimine el koyacağı, aynı saatten itibaren tüm yurtta  sıkıyönetim ilan edileceği, 03.30 itibarıyla tüm hava meydanları, limanlar,  gümrük kapılarının kontrol altına alınacağı, saat 06.00'dan itibaren ise tüm  yurtta sokağa çıkma yasağının ilan edileceği dile getiriliyor.

Yurtdışına çıkışların yasaklanacağı belirtilen belgelerde, tüm  valilerin görevden alınacağı, İstanbul, Ankara, İzmir ve Kayseri vali ve  büyükşehir belediye başkanlarının "Yurtta Sulh Konseyi"nce ivedilikle atandığı  bildiriliyor.

Sözde sıkıyönetim Kanunu'nda şu maddeler dikkati çekiyor: "Siyasi partilerin tüm faaliyetleri sonlandırılmıştır. Kamu düzenini  bozucu toplantı, gösteri ve yürüyüş gibi hiçbir faaliyete izin verilmeyecektir.  Kamu düzeninin bozulmasına ve vatandaşın günlük yaşantısının aksatılmasına asla  müsaade edilmeyecek. Kolluk güçleri, sıkıyönetim mahkemeleri tarafından verilen  talimatların yerine getirilmesinden sorumludur. Kamu yetkisi ile yapılan tüm  atama ve görevlendirmeler teşkil edilen Yurtta Sulh Konseyi tarafından veya onun  vereceği yetkiye istinaden yapılacaktır. Bunun haricinde yapılacak işlemler yok  hükmündedir. Tüm polis teşkilatı sıkıyönetim komutanları emrine alınmıştır."

SÖZDE SIKIYÖNETİM KOMUTANLARI LİSTESİ

Belgelerde sıkıyönetim komutanlıklarının listesi ile sıkıyönetim  mahkemeleri görevlendirme listesi de yer alıyor.
Listede, İstanbul Sıkıyönetim Komutanının Korgeneral Erdal Öztürk,  Ankara Sıkıyönetim Komutanının Tümgeneral Osman Ünlü, İzmir ve Manisa Sıkıyönetim  Komutanının ise Tümgeneral Memduh Hakbilen olduğu görülüyor.
Sıkıyönetim mahkemeleri görevlendirme listesinde ise 413 askeri  personelin ismi bulunuyor.

Darbenin gerçekleşmesi durumunda atama listesinde yer alan 450 askeri  personelin de başta Başbakanlık Müsteşarlığı olmak üzere çeşitli bakanlıklar,  kamu kurum ve kuruluşlarının genel müdürlüklerinde görevlendirildikleri  görülüyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.