Hava Durumu

İki siyasi parti sicilden silindi

Anayasa Mahkemesi, aynı adla daha önce kurulan başka partiler bulunması nedeniyle Türkiye Komünist Partisi 1920 ve Yeniden Genç Parti adlı siyasi partilerin isimlerinin hükümsüzlüğüne, partilerin siyasi parti sicilinden silinmelerine karar verdi

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2016 16:20
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2016 16:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İki siyasi parti sicilden silindi
Anayasa Mahkemesi, aynı adla daha önce kurulan başka  siyasi partiler bulunduğu için Türkiye Komünist Partisi 1920 ve Yeniden Genç  Parti adlı partilerin isimlerinin hükümsüzlüğüne ve bu partilerin siyasi parti  sicilinden silinmelerine hükmetti. 
 
Anayasa Mahkemesinin iki partiye ilişkin kararları Resmi Gazete'de  yayımlandı.
 
Buna göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye Komünist  Partisi'nin 1993'te kurulduğunu, 2012'de kurulan Türkiye Komünist Partisi 1920  adlı partinin ve TKP1920 şeklindeki kısaltmasının ise karışıklığa neden olacak  şekilde kullanıldığını tespit etti.
 
Başsavcılık, aynı ismi taşıyan diğer siyasi partiden ayırt edilmesine  imkan verecek şekilde ismini değiştirmesi için partiye ihtarda bulunulmasını  talep etti. İhtara rağmen parti isminde ve kısaltmasında herhangi bir değişikliğe  gidilmemesi üzerine partinin adının ve kısaltmasının hükümsüzlüğüne ve siyasi  parti sicilinden silinmesine karar verilmesi istendi.
 
Talebi görüşen Anayasa Mahkemesi, Türkiye Komünist Partisi 1920 adının  ve TKP1920 kısaltmasının hükümsüzlüğüne ve partinin siyasi parti sicilinden  silinmesine karar verdi.
 
Bu yıl kurulan Yeniden Genç Parti
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Genç Parti Genel Başkanlığının  başvurusu üzerine, 8 Haziran 2016'da kurulan Yeniden Genç Parti isimli partinin  de aynı gerekçelerle adının hükümsüzlüğüne, partinin siyasi parti sicilinden  silinmesine karar verilmesini istedi.
 
Anayasa Mahkemesi, Genç Parti tarafından kullanılan parti isminin,  daha sonradan kurulan Yeniden Genç Parti tarafından da kullanılmasının  karıştırılmaya ve seçmeni yanıltmaya sebebiyet vereceği gerekçesiyle partinin  isminin hükümsüzlüğüne ve siyasi partiler sicilinden silinmesine yönelik karara  vardı.
 
Yüksek Mahkemenin her iki kararının gerekçesinde, Siyasi Partiler  Kanununa göre bir partinin siyasi parti siciline kayıtlı başka bir partinin adını  aynen veya karışıklığa yol açacak şekilde kullanamayacağı vurgulanarak, siyasi  partilerin amblem ve işaretlerinin başka bir siyasi parti ile karıştırılmasına  yol açmaması gerektiği kaydedildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.