Hava Durumu

Erdoğan-Davutoğlu zirvesi sona erdi

Başbakan Davutoğlu saat 18.00'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Beştepe'ye çıkıyor. 18:00'de başlaması planlanan görüşme gecikmeli olarak 18.40'ta başladı. Kritik görüşme 20.20'de sona erdi. Görüşmeye ilişkin açıklama yapılmayacak.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2016 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2016 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erdoğan-Davutoğlu zirvesi sona erdi
AK Parti'nin 29 Nisan MKYK'sında, Başbakan  Ahmet Davutoğlu'nun, il ve ilçe başkanı atama yetkisini devretmek zorunda kalmasının yol açtığı sıcak tartışmalar gündemdeki yerini korurken Başbakan'ın dünkü grup konuşmasında yaptığı çıkış
Ankara kulislerini hareketlendirdi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün yaptığı "Önemli olan bugün bulunduğumuz yere nasıl geldiğimizi unutmamız" sözleriyle devam eden tartışmalar  Ankara kulislerini salladı. Yarın yapılması planlanan olağan görüşmenin de bir gün öncesine çekilmesi ve iki gündür peş peşe gelen açıklamalar üzerine siyasette tüm gözler saat 18.00'de yapılacak toplantıya kilitlendi.

GÖRÜŞME SAATİ 18:00'Dİ ANCAK HENÜZ BAŞLAMADI

Ancak 18:00'de başlaması planlanan görüşme henüz başlamadı. Gazetecilerin Başbakanlık önündeki haber nöbeti sürerken ilginç bir galişme yaşandı. Başbakanlığın sürgülü kapısı açıldı ve Başbakan'ın çıkışı beklendi. Ancak gazeteciler beklediği görüntüyü alamadı. Açılan sürgülü kapı gerisin geri kapandı.

40 DAKİKA RÖTARLI GÖRÜŞME

Ancak 18:00'de başlaması planlanan görüşme rötarlı başladı. 18:00'de  Beştepe'de olması planlanan  Başbakan Davutoğlu, 18:30'da Başbakanlık'taki konutundan ayrıldı,  Beştepe'ye doğru yola çıktı. Erdoğan ve Davutoğlu görüşmesi  Beştepe'de 40 dakikalık gecikme sonrası başladı.

GÖRÜŞME SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun görüşmesi 1 saat 40 dakika sürdü. Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ayrıldı. 

"OLAĞAN BİR GÖRÜŞME"

Görüşmenin bir gün önceye alınması bazı tartışmalara yol açtı. Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından "Açıklama yok. Haftalık olağan kabul sona erdi" şeklinde açıklama geldi. 


SÜREÇ NASIL BAŞLADI NASIL GELİŞTİ

BÜYÜK KIRILMA: YETKİ DEVRİ


AK Parti'de 29 Nisan tarihinde gerçekleşen MKYK toplantısı ciddi bir kırılmaya neden oldu. Partinin en üst karar organı olan kurul, her büyük kongreden sonra teşkilâtlardan sorumlu genel başkan yardımcısına devrettiği il ve ilçe başkanlarını atama yetkisini geri aldı. Ancak bu aslında yetkinin Genel Başkan Davutoğlu'ndan alınması anlamına geliyordu. Davutoğlu ile birlikte 51 üyeli MKYK toplantısından önce 47 üyenin hazırladıkları bir dilekçe ile konuyu gündem yapması Davutoğlu'na muhtıra olarak yorumlandı. Çünkü bir süredir partinin il teşkilâtlarındaki görevden almalar ve atamalar rahatsızlık yaratıyordu.

"PELİKAN DOSYASI"

Bu olayın hemen ardından internette "Pelikan Dosyası" adıyla açılan bir blogda  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki ilişkiyle ilgili iddialar yer aldı. Yazıda, Davutoğlu'nun Genel Başkanlık ve Başbakanlık görevine gelmesinden bu yana Erdoğan nezdinde yaptığı iddia edilen hatalar ve yanlışlar yer aldı.  AK Parti'de bazı kişiler bloğun "Erdoğan taraftarları" tarafından kaleme alındığını, bazı isimler de "partiye zarar vermeyi amaçlayan üçüncü taraflar" olduğunu düşündü.

DAVUTOĞLU KISA AMA SERT KONUŞTU: NEFSİMİ AYAKLAR ALTINA ALIRIM

Davutoğlu tüm bu gelişmelerin ardından salı günü gerçekleşen grup toplantısında ilk kez parti grubunun karşısına çıktı. Bugüne kadarki en kısa grup toplantısı konuşmasını yapan Davutoğlu'nun sert bir ton ile sarf ettiği sözler kulisleri bir kez daha hareketlendirdi.

"Bugün herkes imtihandadır. İnandığımız doğrulardan, lekesiz ve temiz siyasetten geri durmayacağız. Bütün bu dava, bütün bu faaliyetler, bütün bu tüzükler, bütün bu kurallar sırât-ı müstakim (doğru yol) içindir."
"Nefsimi ayaklar altına alırım, bir fâninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim ama asla bu kutlu hareketteki hiçbir dava arkadaşımın kalbini kırmam." Davutoğlu'nun bu sözleri partililerin büyük kısmı tarafından mücadele sinyali olarak yorumlandı. Ancak bu sözleri istifa sinyali olarak değerlendirenler de oldu.

ERDOĞAN MUTARLAR TOPLANTISINDA MESAJ VERDİ

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan,  Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, 25. Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu. "Makamlar, insanlara hizmet için bir araçtır. Muhtar, belediye başkanı da olsanız milletvekili, başbakan, cumhurbaşkanı da olsanız kalbiniz ve zihniniz millete hizmet için çalışmalıdır. Kendi ideolojik saplantıları, kendi çıkarları için hizmet makamlarını işgal edenler  Türkiye'nin birikimini arttırmak şöyle dursun mevcudu da heba etmişlerdir. Önemli olan bulunduğunuz yere nasıl geldiğinizi, orada ne yapmanız gerektiğini ve hedeflerinizin neler olduğunu unutmamanızdır." dedi.

OLAĞAN GÖRÜŞME

Görüşme öncesi Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından bir açıklama geldi. Kaynaklar, " Cumhurbaşkanı - Başbakan görüşmesi olağan bir görüşme" açıklamasını yaptı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.