Hava Durumu

3 kasabın sonuncusu da 'soykırım'dan mahkum

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2017 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2017 08:02

Boşnakların şu sıra Türkiye'deki bir zevzeğin zevzekliğiyle uğraşacak halleri yok.
Onların gözü kulağı Lahey'deydi. Eski Yugoslavya'da işlenen suçlara bakan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Bosnalı Sırpların lideri Radko Mladiç'e ne ceza vereceğine odaklanmış durumdaydılar çünkü.
Mahkeme, 8 binden fazla sivilin öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı da dahil 11 ayrı suçtan yargıladığı Mladiç'e ömür boyu hapis cezası verdi.

Radko Mladiç, üçgenin diğer iki ayağı Radovan Karaciç ve Slobodan Miloseviç ile birlikte 10 binlerce Boşnak'ın katliamından sorumlu bir katil.
Lahey'deki aynı mahkeme, Karaciç'e 40 yıl ceza vermişti.
Miloseviç ise 2006'da yine Lahey'de yargılanırken ölmüştü.
Radko Mladiç'in yargılaması gecikti çünkü tam 16 yıl kaçmayı başardı, 2011'de Sırbistan'da Sırplar tarafından yakalanarak adalete teslim edilene kadar.
Mladiç de ceza alınca, modern Avrupa'nın tam da göbeğinde, herkesin gözü önünde işlenen (ama nedense bir türlü müdahale edilemeyen) soykırım suçunun üç baş sorumlusu da 'tarih önünde' mahkum oldu.

Ne olmuştu, nasıl olmuştu?

Soğuk savaşın sona ermesinin ardından 6 cumhuriyetten oluşan Yugoslavya parçalanma sürecine girdi. Bu cumhuriyetlerden biri olan Bosna'da bir referandum yapıldı ve 1992 yılında bağımsızlık ilan edildi. Kararı tanımayan Sırplar 3.5 yıl sürecek bir savaş başlattı ve Boşnaklar'ın yaşadığı bölgelerde katliamlara girişti.
Bu katliamların en kapsamlısı ve en unutulmazı tarihe 'Srebrenitsa soykırımı' diye geçen katliamdı.
Tarih, 11 Temmuz 1995. Bosna'daki Sırp birlikler Radko Mladiç komutasında Srebrenitsa'ya girdiler. Srebrenitsa o günlerde Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeydi ve başlarında Hollandalı bir komutanın olduğu 600 Hollandalı askere emanetti. Bölge silahtan arındırılmış, yani Boşnakların kendi kendilerini koruma olanağı da toplanan silahlar marifetiyle ellerinden alınmıştı.
Mladiç şehre girdi, önce 30 Hollandalı BM askerini rehin aldı.
Sonra Hollandalı komutanı (Fotoğraftaki bıyıklı) kafaladı.

Anlaşmanın şerefine içkiler içildi, kadehler kaldırıldı!
Ve esir askerleri bırakma pazarlığı ile Hollandalılar'ın şehri terk etmesini sağladı. Hollandalı komutan 30 askerinin canını kurtarma pahasına, Boşnak halkını bir katile emanet etti. Mladiç artık kafasındaki katliam planını hayata geçirebilirdi.
10 bine yakın Boşnağı esir aldılar.
Ve öldürmeye başladılar. Öldürmeye doyamadılar 5 gün süreyle.
Toplam kayıtlı ölü sayısı 8372...
O günlerde katil Mladiç kameralara (Youtube'da izleyebilirsiniz!) şunları söyledi:
'Bugün 11 Temmuz 1995. Sırplar için kutsal bir günün yıldönümünü kutlamadan önce Sırp Srebrenitsa'dayız. Bu kenti Sırp milletine armağan ediyoruz.
Osmanlı'ya karşı gerçekleştirdiğimiz ayaklanmanın anısına, Türklerden öç alma vakti gelmiştir.'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.