Hava Durumu

Bu aralar milletçe diplomatız!..

Yazının Giriş Tarihi: 24.12.2017 07:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.12.2017 07:38

Bizim ahali genel kültürünü artırmak için büyük olaylar ve/veya afetler kollar. Misal Allah göstermesin, Allah yazdıysa bozsun memlekette deprem olur ahali jeofizikçi kesilir. Fay hattı, stres birikimi, sismoloji, richter ölçeği gibi terminoloji sokağa iner.
Veya askeri bir hareketlilik olur, televizyon izleyen herkes 'kurmay subay' kesilir. Bıraksan Ali Abi'yle Ahmet Amca, 2-3 tümeni oradan oraya, mevzi değiştire değiştire sınırın ötesine konuşlandıracak halde.
Seçim zamanı herkes siyasi, maç zamanı herkes teknik direktör, genel olarak zaten herkes iyi yazar ve de çok iyi televizyoncu!
Şimdi de, BM'deki şu 'Kudüs Oylaması' marifetiyle herkes oldu diplomat!
Sizde durum nasıl bilmiyorum ama benim çevrem 'beynelmilel münasebetler' ağzıyla konuşan insan dolu.
Adam misal lafa 'bizim tavrımız!' diye başlıyor, ki sanırsın 'Kudüs Tasarısı'nın hazırlanmasında bizzat yer almış. Veya laf arasında 'güç ve hak' üzerine öyle bir cümle kıstırıyor ki, diplomasi tarihi dediğin şey zaten o skalada gidip gelen bişey.
Fena mı böyle olması. Asla.
Açık toplumlarda (!) bu işler böyle.
Kamuoyu denen şey zaten, tam da bu.

Mikronezya küçük yer!

'Kudüs Oylaması' marifetiyle geliştirdiğimiz konulardan biri de 'ülkeler coğrafyası!'
Kendimden örnek vereyim misal ben 'Marshall Adaları' diye bir yerin varlığından bihaberdim. Palau ile Nauru'yu bilip bilmediğimden emin değildim ama iki gözüm önüme aksın ki, Benin'den haberim vardı. (Dünya kupasında bir maçımızı Beninli hakem yönetmişti.)
Nerden mi çıktı bu ülkeler?
Ee birader sizin de dünyadan haberiniz yok!
'Ret' veya 'çekimser' oy kullanan ülkeler listesini de mi incelemediniz?
Sırbistan kabul derken, yani Kudüs Filistin'in de başkenti olsun yönünde oy kullanırken, Bosna Hersek'in 'çekimser' oy kullanmasına da mı kafa yormadınız? (Dayton Barış Anlaşması nedeniyle ülkede üçlü başkan yönetimi mevcut!)
Neyse, biz yine dönelim asıl mevzumuza?
Kiribati ülkesi sizce hangi kıtada?
Veya, 'where is Antigua?'
Palau'dan yukarda söz etmiştim, Nauru'dan da, Tuvalu var bir de.
Sizi bilmem, ben bu üçünü, bırak aklımda tutmayı, bakmadan yazamam bile!
Şu ülkeler coğrafyası konulu yazıda özümü en çok ne şaşırtır biliyor musunuz?
Başlığa çıkardığım Mikronezya'nın yüzölçümünün hatırı sayılır düzeyde çıkması.


Mikronezya, isminden de belli, cüce bir ülke olmalı.
Meraklısına: Palau Okyanusya'da küçücük bir ada. Nauru Pasifik'te. Antigua Orta Amerika'da Karayipler'de. Tuvalu Avustralya'nın sağında. Kiribati Avustralya'nın en doğusunda, başka deyişle yeni yıla ilk giren yer veya sabahın olduğu ilk ada. Mikronezya Papua Yeni Gine'nin doğusunda! Papu Yeni Gine de şeyde, oralarda bi yerde!..

Antep'e kebap seferi
Cuma günü Namık Göz'ün köşesinde okuduk. Gaziantepliler Derneği Başkanı Bilal Şengüloğlu, Yenişehir'den Gaziantep'e uçak seferi düzenlenmesi durumunda iki uçağı tamamen kendisinin dolduracağını iddia ediyor. Bursa'da epeyce 'Antepli' olması ayrı konu, sanırım Başkan'ın asıl argümanı kentin 'gastronomik reyting'inin yüksek olması. DEAŞ'ın bir kına gecesinde patlattığı bombaya kadar olan süreçte Gaziantep İstanbul'dan günübirlik kebap turlarına sahne oluyordu. Bursa'da da damağına düşkün hatırı sayılı bir potansiyel mevcut. Yani, o uçak rahat dolar bize göre de...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.