Hava Durumu

İskandinav ahlakı...

Yazının Giriş Tarihi: 07.10.2018 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.10.2018 08:06

Serkan Özgiray isimli okurum, Finlandiya'da son kullanma tarihine 10 gün kalan ürünlerin market raflarında 'sıfır' fiyatla satıldığını, yani bedava verildiğine ilişkin yazımızı destekler mahiyette bir 'anekdot' göndermiş.
Buyurun birlikte okuyalım:
'Bir arkadaşım İsveçli bir robot üreticisi firmanın davetlisi olarak İsveç'te bir seminere katılmış. Seminerin sonunda kursiyerleri İsveç'teki köy yaşamını göstermek için bir köye götürmüşler. Köyün tanıtımı yapılırken köy merkezinde pırıl pırıl tertemiz ama kimsenin çalışmadığı süt toplama merkezini ziyaret etmişler. Köylüler yanlarında getirdikleri sütleri kazanlara boşaltıp gidiyor ve oradaki bir deftere ne kadar süt getirdiklerini yazıyorlarmış. Sonunda bu kayıtlara bakılarak köylülere ödeme yapılıyormuş. Arkadaşım sormuş:
- Diyelim ki ben 30 litre süt getirmiştim ama deftere 50 litre yazdım, bunu nasıl anlayacaksınız?
İsveçli mihmandar soruyu anlamamış!
Bizimki tekrar sormuş:
- Diyelim ki 30 litrelik sütün içine 20 litre de su kattım, bunu nasıl anlayacaksınız?
Mihmandar sonunda soruyu anlamış ve şu yanıtı vermiş:
- Bizde öyle bir şey olmaz. Olmadığı için de burada boşu boşuna bir güvenlikçi veya denetçi çalışmaz. Biz birbirimizin haklarına saygı göstermeyi bildiğimiz için huzur içinde yaşıyoruz. Huzuru kaçıracak davranışta bulunmaktan herkes kaçınır.
Soruyu soran Türk, mahcup olmuş, mecburiyetten susmuş.'

MATEMATİK YALAN SÖYLEMEZ!

Matematik öğretmeni tahtaya şu soruyu yazmış:
- Bir otobüste 30 kadın, 10 erkek yolcu vardır. Otobüs şoförünün yaşı kaçtır?
A. 3, B. 20, C. 40, D. 300
Öğrenciler dört işlem yaparak sonuca ulaşmışlar. Ortak cevapları 40 olmuş. Yani C şıkkı.
Siz ne diyorsunuz, bana B şıkkı da mantıklı geldi!
'Kimse bu verilerle bu problem çözülemez' dememiş. Öğretmen bu soruyu sosyal medyada 'Biz çocuklarımıza düşünmeyi yasakladık' notuyla paylaşmış.
Çözüm: Söz konusu şoförün yaşı olduğu için ilk etapta 3 ve 300 seçeneklerini 'kafadan' elemek lazım. 20 ile 40 arasında yazı tura atarak soruyu bilme şansı yüzde 50'ye kadar düşürülebilir. Otobüsteki kadın sayısının fazlalığı ile şoförün gençliği arasında da bir korelasyon kurulabilir eğer istenirse. (Şoktayım!)

BOLLUK PARADOKSU

'Müstakil süreli neşriyat ve matbuat alemi' yokluğumu ne kadar hissedecek bilemiyorum.
Bildiğim, bir hafta kadar yokum!
Gazete idaresi tarafından, Ege koylarında 'sarda sarda' rekoltesinin (siz 'palamut' diyorsunuz!) hali pür melalini araştırmakla görevlendirildim, dersem inanmayın. Resmen ek iş yapacağım Ege'de. Bir yıl yok yılı, bir yıl var yılı, geçen yıl 7 günde 20 tane tuttum bu sene 'var yılı' 40-50 tane tutarım hesabı yola koyuluyorum. Da işte biliyorsunuz, 'bolluk paradoksu' diye bişey var. Ürün bol olunca fiyat düşüyor. Geçen gün Ataevler'de seyyar balıkçı palamut satarken bağırıyordu, 'ikisi 25'e' diye. (12.5 liraya palamut mu olur abi. Resmen meslek bitti.)
Balığa çıkacağım arkadaşlara önerim: Seneye patates domates işine girelim.
Valla daha çok para var 'sebze stoklama milyonerliği'nde!
Hasılı çıkıyoruz balığa, aç bilaç, ne üstte var ne başta, resmen güneş altında, sadece alışkanlık nedeniyle. İyi para yok artık denizlerde.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.