Hava Durumu

'Semtlere Göre Dualar' kitabı

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2018 08:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2018 08:23

Allah selamet versin Mahmut Akarçay isimli akide şekeri bir arkadaşım var. Geçen gün, omuzundan ameliyat olacağı haberini şöyle paylaşmış sosyal medyada:
'Yunan işgal etseydi bundan daha iyi olurdu!' diyen fesli bir abimiz vardı ya... Elinden ameliyat olacağı için internette dua kampanyası başlatmış hayranları. Söylemesi ayıp, ayın sekizinde, (yani bugün!) ben de sol omuzumdan ameliyat olacağım... Vallahi çok yakınlarım dışında kimseye duyurmadıydım ama o herif için dua zinciri yapıldığı haberini duyunca, ne yalan söyleyeyim, kıskandım. Hekimime güveniyorum fakat, ufak bir dua zinciri de şu fakir için diliyorum.'

Metnin altı tahmin ettiğiniz gibi 'geçmiş olsun dilekleri ve dualar'la dolu. Ben de eksik kalmayayım dedim ve şöyle bir dua yazdım:
'Hiç sevmem hayvanlardan domuzu, çabuk iyileş Mahmut'un omuzu'
Altına da parantez içinde (Ataevler Duası) diye yazdım. Ve, Cahit Torun isimli ortak arkadaştan uyarı aldım: 'Uydurma, kitapta öyle bir dua yok!'
Kitap?
Hakikaten varmış bu işin kitabı, ismi de 'Semtlere Göre Dualar'
Hüseyin Akın isimli ilahiyatçı bir yazara ait. Kapağında şöyle yazılı:
'Esenler'den Etiler'e, Karşıyaka'dan Çankaya'ya il il'
Why anasını sayın okurlar!. Attık tuttu, şekilde görüldüğü gibi.

HANGİ DUALAR VAR

Kitapta ne tür dualar var diye meraktan çatlarken internette bazı yorumlar ve örnekler buldum.
Teolojik tarafı yokmuş kitabın. İronik jargonla kimi sosyolojik mevzulara parmak atıldığı söyleniyor. Kitap, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük illeri semt bazında, diğer illeri ise '657'ye tabi memur semtleri', 'Sosyete ve tuzu kuru semtler', 'Üniversite- kampus semti', 'Romen yoğunluklu semtler' gibi kategorilere bölmüş. İlle de bir örnek ver derseniz:
Hacıhüsrev duası: Allahım ne olur bugün gasp edilmeyeyim.
Ama bana kalsa 'Esenler' için, 'Allahım, 20 yıldır gecekondudayım, ne olur bana başımı sokacak bir ev ver Yarabbim!' veya Etiler için de 'Allahım, öyle bir kombinle çıkayım ki sokağa, bebek kafelerinde kimseyle pişti olmayayım!' türü dualar yazardım.

KURBAĞALARA ALTGEÇİT!..

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, doğal alanlardan geçen otoyol ve hızlı tren hatlarında oluşan bariyerlerin, yaban hayatı açısından habitat parçalanmasına neden olduğunu söylemiş. Kalyoncu, 'Yapay bariyerlerin ortaya çıkması, popülasyonlar arasında gen akışının kesilmesi, besin kaynakları, saklanma ve yuvalanma alanlarına ulaşım zorluğu, insan-yaban hayvanı çatışması sorunları ile insan-hayvan ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı kazalarına neden oluyor' demiş.
Haberi okur okumaz yıllar önce mimar Mithat Kırayoğlu'nun anlattığı bir hikaye geldi aklıma. Almanya'da eyalet meclisinin birinde Yeşil Parti mensubu bir milletvekili ölü bir kurbağayı getirip
meclis başkanının yüzüne fırlatmıştı. Bir yere otoyol yapılmış (Frankfurt diye kalmış aklımda) ve yolun 100-150 merrelik bölümünde sürekli ölü kurbağalara rastlanıyormuş. Bir bilim heyeti gidip yolda inceleme yapmış. Ve görmüşler ki, otoyol kurbağaların su yolunu kesiyor. Onlar da yaya olarak yolu kullanmak zorunda kalıyorlar! Hemen yolun altı oyulmuş ve kurbağalar için sulak bir altgeçit yapılmış.
Geçitten sonra kurbağa ölümleri 'toplu'dan 'tek tük'e inmiş!
Haberi ve hikayeyi aynı anda gündeme getirmemizin sebebi, Almanlar'ın 30 sene önce geldiği noktaya bizim henüz gelmiş olmamız. (MHP'li vekili kutlarız.)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.