Hava Durumu

Ücreti mukabilinde itinayla tez yazılır!

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2019 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2019 08:09

Haberi okuduğumda kanım dondu. 'Benim Üniversitelerim'in çivisi çıkmış, azotu çıkmış da meğer, haberimiz yokmuş. (Kulakların çınlasın Maksim!)
Efendim, bu ülkede şaşkınlıktan küçük dilinizi yutmak için haber aramanıza gerek yok. İki- üç günde bir 'Bu kadar da olmaz!' dedirten haber gelir resmen ayağınıza dolaşır.
Radyo zamanlarında 'Almanya'nın Sesi' diye bilinen, günümüzün televizyon ve internet haberciliğiyle öne çıkan kuruluşu Deutsche Welle (DW) Türkçe servisinden Tunca Öğreten'in haberine göre, bu ülkede üniversite tezlerini para karşılığı yazan yaklaşık 50 tane 'tez yazım işletmesi' faaliyet gösteriyormuş.
Tunca Öğreten kendisini teze ihtiyacı olan öğrenci kılığına sokup bu işletmelerden bazılarını aramış ve 'acı gerçeği' ortaya çıkarmış. İşletme yetkilisi Öğreten'e '7 bin liraya yazarız!' demiş.
Öğreten başka yerleri de aramış ve bu işletmelerin aldıkları 'tez ücretleri' ve aylık 'müşteri sayıları'ndan 'tez pazarı'nın 150 milyon TL'lik bir hacmi olduğunu hesaplamış.
Başvuranların yüzde 70'i tıp öğrencileriymiş. İşletmeler köklü üniversitelerden gelen taleplerde işi daha fazla ciddiye alıyor, yeni kurulmuş ve görece çok fazla bilinmeyen üniversitelere ise 'şişirme' tezler yazıyorlarmış. Bir işletmenin sahibi 'ayakta alkışlanan tezler' yazdıklarını bile iddia etmiş.
3 bin lira ile 20 bin lira arasında değişen fiyatlarla tez yazdıklarını söyleyen bir işletmeci yaptığı işi 'tez ve eğitim danışmanlığı' diye tanımlamış. Hizmet karşılığı 'büro ve yazım işleri' diye fatura kestiğini, dolayısıyla vergi de ödediğini söylemiş. Yaptığı işi özetlerken söylediği şu söz bu yazının da özeti gibi: 'Tez yazma illegal değil, etik dışı'

EMRAH'IN CİMRİLİĞİ!

Ünlü şarkıcı Emrah, İstanbul'da Gayrettepe metro istasyonunda görülmüş. 'İstanbulkart'ına para yüklemiş, metroya binip gitmiş.
Olayı yakalayan magazin basını haberi bilhassa 'Emrah'ın cimriliği' üzerine kurgulamış.
Bilseler şunları da yazarlardı herhalde:
İstanbul'da çok büyük gayrimenkulleri var. Twitter ve Facebook gibi çok uluslu firmalarda 5'er milyon dolarlık hisseleri olduğu da biliniyor.
Emrah'ın 'tutumlu' olduğunu yazsalardı, itiraz etmezdik. Film yıldızlarının, pop starların metro kullanmaları vakayı adiye çünkü Batı'da. Haber bile yapılmaz hatta.

HOR GÖRME GARİBİ!

Emrah'a 'cimri' yakıştırması yapmadan önce 'küçük'lüğünde nasıl koşullarda yaşadığına bakmakta fayda var: Yıl 1982. Türkiye'de video kiralama furyası yaşanıyor. Betamax veya VHS piyasayı ele geçirmek için kıyasıya rekabet içinde! O zamanlar Diyarbakır'ın video kiralama firması, mini prodüksiyonlar da yapıyor. 'Küçük' sanatçı dalgası henüz başlamamış.
Erganili Emrah, babasını kaybetmiş annesinin gündelik işlerde çalışması sayesinde yaşama tutunan çok ama çok fakir bir çocuk. Ve Emrah'ın hayatının miladı:
O yıl yapılan Diyarbakır Karpuz Festivali'nde İbrahim Tatlıses konser veriyor. O video kiralama firması ne yapıyor ediyor, Emrah'ın Tatlıses'le birlikte şarkı söylemesini sağlıyor.
'Küçük Emrah' efsanesi orada o anda doğuyor!
Akabinde ver elini İstanbul, kasetler, konserler vs..
'Görmemiş' gibi davransaydı, kazandığını har vurup harman savursaydı, daha mı iyi olacaktı, ey İstanbul magazin basını!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.