Hava Durumu

2 karıncadan dev eser

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2020 08:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2020 08:55

Futbolun A'sı B'si olur mu diye düşünenleri şaşırtacak bir yazıyla karşınızdayım bugün. B1 futbol... 'O da ne' der gibi sesini duyduklarım var! Evet, sesini duymak. İşte bu oyunun en temel özelliği o sesi duymaktır. Kabul edelim ki görme engellilerin zilli topla oynadığı futbol oyununu bilmeyenler, bilenlere göre çok çok fazla. O zaman kısaca B1 futbol hakkında bilgi verip Kayseri'den dünyaya yayılan çok değerli çalışmayı paylaşayım...
Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu IBSA tarafından belirlenen ve tüm dünyada uygulanan görme engellilerin sporcu sınıflandırmaları B1, B2 ve B3 şeklinde yapılır. Buradaki 'B', İngilizce 'blind' yani kör kelimesinin baş harfini temsil eder. B ise hiç görmeyen ya da sadece ışık algısı olan sporcuların görme sınıfıdır. Bu derecelendirmeleri ulusal organizasyonlarda IBSA sertifikalı göz doktorları, uluslararası organizasyonlarda da yine aynı federasyon tarafından çeşitli ülkelerden çağrılan IBSA sertifikalı göz doktorları muayene ederek belirler.
B1 futbol branşını, hiç görmeyen veya sadece ışık algısı olan görme engelli sporcular oynar. Oyunun temel kurallarına gelecek olursak... 5 sporcuyla sahada yer alan takımlar 1 kaleci ve 4 oyuncudan oluşur. Oyuncuların görme organları önce göz pediyle kapatılır, üzerine göz maskesi takılır. Kaleciler ise görebilen bireylerden oluşur. Oyunun en temel özelliği, topun içerisinde zil bulunmasıdır. Halı sahada oynanan oyunda, sahanın iki yanı bariyerle çevrilidir. Üç yönlendirici alanı vardır. Yönlendiricilerin temel görevi de alanlarındaki aksiyonlarda gol atılması için oyuncuları sesle yönlendirmek ya da tam tersi gol yenmemesi için yönlendirmede bulunmaktır.
B1 futbol, paralimpik olması nedeniyle dünya genelinde oldukça önem verilen görme engelli spor branşıdır. Ülkemizde B1 futbolla ilgili organizasyonları ise Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu yürütüyor. İşte dünyanın çok önemsediği bu futbol oyunu için hiçbir ülkede olmayan ilk niteliğindeki bir çalışmaya Anadolu'dan güzel Kayseri'mizden imza atıldı. Net ifade edeyim referans kitap niteliğindeki bu çok önemli bir eser, görme engelliler spor camiası için büyük bir kazanım. 'Görme Engelliler B1 Futbolunda Temel Beceriler ve Teknik-Taktik' isimli bu eseri, B1 Futbol Milli Takım Antrenörü Niyazi Metin ve Kayseri Görme Engelliler Spor Kulübü B1 Futbol Antrenörü Mehmet Mustafa Erdoğan 2 yıllık çalışmanın ardından bitirdi ve sonra da basımı gerçekleşti. İki Türk antrenör, bu alanda bir ilke imza attı. Metin ve Erdoğan'ın antrenör eğitimi için yazdığı kitap, dünyada bu alandaki ilk çalışma özelliğini taşıyor.
Çok değerli arkadaşlarımdan kitabın hikayesini anlatmalarını istediğimde dudaklarından şu cümleler döküldü: "Kitabın çıkış noktası, görme engelli sporlarında antrenörlük yapacak olan arkadaşların ellerinde hiçbir kaynak olmaması oldu. Biz B1 futbolun bilinirliğini artırmak için hem BESYO'larda engellilere spor derslerinde okutulacak bir kaynak olması için, hem de antrenör arkadaşların elinde doküman olabilmesi amacıyla yola çıktık. Kitap, okuyucuya sunuldu sunulalı özellikle yurt dışından çok fazla talep oldu. İngilizce çevirisine de birkaç gün önce başlandı. Ayrıca sesli kitap haline getirilmesi için okumalar hızla devam ediyor. FIFA, UEFA ve IBSA'nın talebiyle kitap, yakında bu kurumlara da gönderilecek."
Kıymetli dostlarıma kitap çıktıktan sonra neler hissettiklerini de sordum:
Niyazi Metin: Üstat Necip Fazıl'ın söylediği gibi "Devler gibi eser bırakmak istiyorsan, karıncalar gibi çalışmak gerek." Tek gayemiz bu eser sayesinde dili, dini, ırkı fark etmeksizin yeryüzünde bir insanın bile hayatına dokunmak ve hayatına katkı sağlamak..."
M. Mustafa Erdoğan: "Görme engelli spor camiasına hizmet etmiş olmaktan, daha fazla engellinin sporla tanışabilmesine ufak da olsa bir katkı sağlamaktan dolayı çok gururlandım. Kitap basıldıktan sonra gelen olumlu eleştiriler ve talepler de beni çok mutlu etti."
Bu dev eseri kendi tabirleriyle karınca gibi çalışarak ortaya çıkaran çok değerli hocalarım Niyazi Metin ve M. Mustafa Erdoğan'a yürekten teşekkür ediyorum. Çalışmada emeği geçen Mimar İsmail Erdi Halis, Adil Özhan ile isminin yazılmasını istemeyen gizli kahramanlar ve desteklerinden dolayı Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Hasan Sayyıdan'a da şükranlarımı sunuyorum. Görme engelliler spor camiası için başucu kitabı olacak eserin dağıtımı konusunda Görme Engelliler Spor Federasyonu'nun aracı olacağını da belirtmiş olayım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.