Hava Durumu

AİLEM'e hoş bulduk!

Yazının Giriş Tarihi: 11.07.2021 08:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.07.2021 08:36

Engel grupları arasında, kendilerine has özellikleri olanlar var. İşitme engelliler de onlardan biri... İşte o gruptakilere yönelik Ankara, gerçekten nokta atışı denilebilecek bir çalışmayı hayata geçirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde açıldı yazımızın konusunu belirleyen merkez. Temel amaç, işitme engelli vatandaşların ihtiyaç duydukları alanlarda tercümanlık hizmetinden faydalanması. Hizmet noktasının adı ise 'İşitme Engelliler İletişim Merkezi.'

Merkezin verdiği hizmetlere geçmeden önce bazı verileri siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum. Verilerin kaynağı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelsiz Erişim Merkezi Nüfus ve Konut Araştırması... Buna göre hiç işitemeyen ve işitmede çok zorlanan 836 bin kişi bulunuyor. Bu tablonun toplam nüfusa oranı ise yüzde 1,1'e denk geliyor. Yine Ulusal Engelli Veri Sistemi'ne göre, sistemde kayıtlı ve hayatta olan işitme engelli kişi sayısı 228 bin 589. Tabii bunlar, resmi veriler. Gerçek rakamın, çok daha yüksek olduğunu söylemekte bir sakınca yok.

Bu veriler ışığında hayata geçirilen önemli hizmetin detaylarına bakalım şimdi... Bir kere bu merkez, Türkiye'deki bu alanda ilk olacak: İşitme Engelliler İletişim Merkezi, kısaltılmış hali ile AİLEM...

AİLEM ile işitme engelli vatandaşların; kamu kurum ve kuruluşları, diğer kurum ve kişilerle olan etkileşimlerinde ve günlük hayatlarında ihtiyaç duydukları alanlardaki tercümanlık hizmetinden faydalanması amacıyla hem ülkemiz genelinde, hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inde kapılarını açıyor. Bütün il, ilçe, köy ve beldelerden merkeze başvuru yapan, iletişim dili olarak Türk işaret dilini tercih eden işitme engelli vatandaşlar ve bu vatandaşlarla iletişim kurmak isteyenler, toplum çağrı merkezinden hizmet alabilecek.

Bir diğer önemli detay da Bakanlık tarafından kurulacak çağrı merkezi ile diğer çağrı merkezlerinin kapsamı dışında kalan alanlarda tüm işitme engelli vatandaşların aile ve yakın çevrelerinden bağımsız bir şekilde iletişim ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

Örneğin işitme engelli bir veli, çocuğunun öğretmeniyle iletişim kurmak istediğinde ya da öğretmen işitme engelli veliyle iletişime geçmek istediğinde çağrı merkezinden destek alabilecek. İşitme engelli vatandaş, yemek siparişi vermek istediğinde de 7/24 destek alabilecek.

Bu arada merkez, aynı zamanda istihdama da katkıda bulunacak. İşitme Engelliler İletişim Merkezi için 10 Türk işaret dili tercümanı istihdam edilecek. Başvurular için son tarih 5 Temmuz. Form dolduranlar, başvurularını şahsen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yapılabilir. Ya da 'engelliyasli.sehkd@ailevecalisma.gov.tr' adresine de formlarını iletilebilir. Mülakat tarihi ise 8 Temmuz.

Merkez, 'Yetmez ama evet' türünden bir hizmet ve ihtiyacı karşılama noktasında gerçekten önemli. İşitme engelli kardeşlerimiz ve büyüklerimiz için umarım çok iyi hizmetler sağlanır ve örnek olur. Dileğim, bu merkezden 81 ilin tamamında kurulması ve ülkemizin dört bir yanında kesintisiz hizmet sağlanması. Emeği geçenleri kutluyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.