Hava Durumu

Bir hayat kurtaralım mı?

Yazının Giriş Tarihi: 27.12.2020 08:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.12.2020 08:52

Aşı ile hayatımızdan hızlı bir şekilde defolup gitmesini temenni ettiğimiz Covid-19 belası, halk sağlığı için yürütülen sosyal sorumluluk çalışmalarının ne kadar değerli olduğunu bizl göstermeye de devam edecek. Belki de salgının öğrettikleriyle bundan sonra daha önce soru bile sormadan önünden geçip gittiğimiz organ bağışı stantlarına başvurup, dört gözle organ bekleyen binlerce kişiye umut ışığı olmayı tercih ederiz.

Organ bağışı ile ilgili şunu net bir şekilde hafızamıza kazıyalım: Her bağış, bir hayattır! Bundan daha yüce bir imnsani görev, sorumluluk olabilir mi Allah aşkına? Ülkemizde organ bağışı bilincini aşılamak için pek çok etkinlik yapılıyor. Etkinliklere gösterilen ilgi, ne yazık ki yetersiz. Diyanet'in organ bağışının caiz olduğu açıklaması, camilerde verilen hutbeler, seminer ve konferanslarla belli bir aşamaya gelinmiş olsa da yürünecek daha çok yol var.

Güncelliğini hep koruyan organ bağışı konusunda bu konuya adeta hayatını adayan kıymetli bir isimle yaptığım görüşmeden öne çıkan notları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bursa Böbrek Hastalıkları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BÖBDER) Başkanı Sayın Haluk Akın, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de organ ve doku bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Bunun başlıca nedeni olarak ise yapılan organ bağışı sayısının yetersiz olmasını ve birçok hastanın organ nakli yapılamadan vefat etmesini gösterdi.

Nakil bekleyen binlerce böbrek hastasının bir an önce sağlıklarına kavuşabilmesi için organ bağışı yapılmasına her zaman ihtiyaç duyduklarının altını çizen Haluk Akın, Bursa için bakın neler söyledi: "Bursa ilimiz bağış konusunda Türkiye'nin yüz akı ve gururudur. Bursa bölgesi yaptığı organ bağış çalışmalarıyla 8 yıldır, milyon nüfus başına düşen donör sayısı değeri ile Türkiye ortalamasının çok üstünde birinciliğini korumaktadır. 2020'de pandemi nedeniyle organ bağış ve nakil sayıları azalmış bununula birlikte diyaliz hasta sayılarımız ve organ bekleyen hasta sayılarımız artmıştır. Tek çaremiz, kadavra organ bağışı sayısını artırmak. Halkımızın son 10 yıldır Bursa da gösterdiği desteğin azalmadan devam etmesi en büyük dileğimiz."

ÇARPICI SAYILAR...

Aynı zamanda sosyolog ve aile danışmanı olarak da çalışmalarını yürüten Akın'ın paylaştığı resmi rakamlar da konunun aciliyetini gözler önüne seriyor. O verilere göre ülkemizde böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 10 yıl önce 16 bin 563'ken 2020 itibariyle bu sayı 20 bin 922'ye ulaşmıştır. Peki ya nakil sayısı? 10 yıl önce 471 gibi az bir nakil sayısı varken bugün toplam nakil sayısı 2 bin 419'a çıkmış durumda. 10 yıldaki toplam böbrek nakli sayısı ise 32 bin 949.

Haluk Akın, daha önce Bakanlık veri sisteminde il il verileri görebildiklerini ancak bugün sisteme genel sayıların işlendiğini de söyledi. Güncel verilerden hasta sayısı, organ bekleyen hasta sayıları ve nakil olan hasta sayılarını derleyen Akın'ın aktardığı bilgilere göre 2018 itibariyle hemodiyaliz hastalarının coğrafik dağılımına bakıldığında 18 bin 322 hasta ile Marmara (%30.21) ilk sırada. Bursa özelinde yaklaşık 3 bin kişinin diyalize girmekte olduğunu da belirtti. Diğerleri de sırasıyla 10 bin 748 hasta ile İç Anadolu (%17.72), 9 bin 473 hasta ile Ege (%15.62), 8 bin 492 hasta ile Akdeniz (%14), 6 bin 817 hasta ile Karadeniz (%11.24), 4 bin 43 hasta ile Güneydoğu (%6.67), 2 bin 748 hasta ile Doğu Anadolu (%4.53).

Böbrek nakli bekleyen hastalar ve aileleri için yıllardır gecesini gündüzüne katarak BÖBDER çatısı altında ses getiren çalışmalara imza atan Haluk Akın Başkan'ımıza ne kadar teşekkür etsek az. Bugün Bursa, organ bağışında şampiyonsa bunda Haluk Başkan'ın emeği çoktur. Hasta ve hasta yakınları, hastane yöneticileri ile bürokratlar arasında adeta bir hayat köprüsü işlevi gören BÖBDER ve kıymetli Başkanı Akın'ın özellikle kadavra organ bağışının artırılması çağrısına kulak tıkamayalım. Siz de bir insanın hayatını kurtarmak istemez miydiniz?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.