Hava Durumu

Branş tanıtım günleri geliyor

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2021 07:30

Geçen hafta Uludağ Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi tarafından gerçekleştirilen Bursa'da Spor ve Egzersiz Çalıştayı'nı genişçe bu satırlarda anlatmıştım. Bu hafta ise çalıştay raporlarının ayrıntılarına yer vereceğim. Başlarken, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ramiz Arabacı'nın raporların bir kitapçık haline getirilerek katılımcılara ve ilgili herkese dağıtılacağı yönündeki açıklamasını aktarmış olayım.

Çalıştayın son günü ve son oturumu, raporların sunumuna ayrıldı. Oturumu Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Tesisleri Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Şahin yönetti. 4 ana başlıkta görüşülen konular için genel sonuç, uygulanmak istenen sistemin çeşitli etmenler nedeniyle aksak yürümesi, güncellenmesi gerekliliği ile AR-GE ve inovasyon çalışmalarının arttırılıp desteklenmesi oldu.

Engelsiz ve engelli sporcuları kapsayan raporların, en önemli olanlarını inceleyerek sizler için tespit ettim sevgili okurlarım. Gelin, ana hatlarıyla bu başlıkların ne olduğuna bakalım...

İlki, fiziksel aktivite alışkanlığının toplumda oldukça az olduğu yönündeki tespit. Ailelerin çekinceleri, akademik kaygılar ve öğretmenlerin egzersiz konusunda yetersiz oluşu ya da çeşitlendirmeden uzak kalmaları.

İkincisi, altyapı çalışmalarının kısıtlı olması. Okulların en önemli altyapı kaynağı olması nedeniyle, kurumlar arası koordinasyonun eksik kalması bu çalışmaları en fazla olumsuz etkileyen unsur olarak öne çıkıyor. Sporcu taramalarının yetersizliği, ilgili beden eğitimi öğretmenlerinin/antrenörlerin eğitimi ile ilgili eksiklikleri söz konusu. Sportif aktivitenin özellikle okul yöneticileri tarafından önemsenmemesi ve teşvik ettirilmemesi de ayrıca bir sorun.

Üçüncüsü de yetenekli sporcuların doğru branşlara yönlendirilememesi. Bu bağlamda kariyer planlamasının iyi yapılamaması. Beden eğitimi öğretmenlerinin spor branşı ne ise öğrencilerini o branşta geliştirme eğiliminde oldukları ortaya çıktı. Bu durum, öğrencilerin yeteneklerini sergileyebilecekleri spor branşına yönlendirilmelerinde eksiklik yaşandığına işaret ediyor. Keza branşa özgü testleri içermeyen ölçümler, çocukların üst düzey performans gösteremeyeceği branşlara yönlendirilmesiyle sonuçlanıyor.

ROL MODELLER GÜNDEME GELMELİ

Son tespitim ise destek, tanıtım, tesis eksikliği ya da tesis kullanımında yaşanan sorunlar... Spor tesislerin para karşılığı kiralanması, engelli ve engelsiz sporcuların spor tesislerine ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik anlamında sorunlar yaşamaları önemli bir husus. Spor kulüplerinin, antrenör ve sporcuların maddi ve manevi anlamda yeterince desteklenmemesi de ayrı dert. Spor branşlarının tanıtımı, başarılı ve rol model sporcunun yeterince gündeme getirilmemesi de ayrıca not edildi.

Nitekim engelli ve engelsiz sporcuların temelde karşı karşıya kaldıkları sorunların ve çözüm yollarının aynı olduğunu biliyor olsak da engel durumuna ve branşa özgü faklılıklar yaşandığı aşikâr. Bu farklılıklardan önce en temel ortak noktalara da ayrıca dikkat çekmek istiyorum. Bu noktada aile, okul, öğretmen/çalıştırıcı, yönetici ve teşvik spor yapan her bireyin geleceğini direkt etkilediğini bilmeliyiz.

Tanıtım günlerinin oldukça önemli olduğunun dile getirilmesi ve çalıştaydaki engellilerle ilgili kurul tarafından, 'Engellilerde Spor Branşları Tanıtım Günleri' adı altında önümüzdeki aylarda bir organizasyonun yapılması yönünde kararın çıkması da bilhassa beni en çok mutlu eden sonuç oldu. Kararların hayırlı olmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese bir kez daha bu köşeden şükranlarımı sunmak istiyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.