Hava Durumu

Bursa Büyükşehir'de neler oluyor?

Yazının Giriş Tarihi: 28.03.2021 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.03.2021 08:02

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin engellilere yönelik hayata geçirilen, yapılması planlanan proje ve çalışmalarından çeşitli kanallar vasıtasıyla bilgi sahibi oluyordum. Özellikle pandemi nedeniyle çok sık ziyaret gerçekleştirmesem de, aldığım bazı haberler beni oldukça heyecanlandırdı. Detaylarla siz değerli okuyucularımı bilgilendirmeyi gazetecilik gereği görerek Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürü Yasemin Şavşatlı'yı ziyaret ettim.

Her zamanki gibi misafirperverliğini sergileyen Yasemin Hanımla sohbete başladık... Konuşmalar arasında aldığım notları ve bana göre önemli olanları siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum.

Beni çok mutlu eden ilk bilgiyi paylaşıp, diğer detayları kısa kısa izah edeceğim. 1 Ocak 2020 tarihinden bu yana Engelliler Şube Müdürlüğü'nün Heykel ve Atıcılar'da bulunan ofis, atölye ve eğitim sınıfları Merinos AKKM yerleşkesindeki H Blok'a taşınarak bir bütünlük sağlanmış. Tüm engel grupları için ulaşılabilir ve erişilebilir yerleşke, fiziksel ve görsel olarak da oldukça başarılı şekilde dizayn edilmiş. Bunu, engelliler adına Bursa Büyükşehir'e yakışan büyük bir adım olarak nitelendiriyorum.

Engelliler Şube Müdürlüğü, Bursa'da yaşayan engelli bireylerin toplumsal hayata katılmalarını kolaylaştırmak ve toplumsal fırsatlardan engelli olmayan bireylerle eşit düzeyde faydalanmalarını sağlamayı hedefleyen bir birim. Bilgilendirme, erişilebilirlik, bilinçlendirme, yönlendirme, danışmanlık, bakım, sosyal ve mesleki iyileştirme hizmetlerini yürütmeyi şiar edinmişler.

Engelliler konusunda resmi, özel kurum, belediye ve STK'lar ile ortak projeler ve çalışmalar yapıyorlar. Bunun yanında engelli istihdamı, ihtiyaç sahiplerine sosyal yardım, hizmetlerle ilgili gelişmelerin takibi, özel durumlarından dolayı takip edilmesi gereken grupların cihazla takibi, ulaşım, psikososyal destek gibi temel konuların hepsinde hizmet sunuluyor. Yine aynı şekilde birçok konuda gelen talepler alınarak, önem sırasına göre hizmet aksatılmadan devam ettiriliyor.

Açıkçası çok detaylı çalışmalar yapıyor Engelliler Şube Müdürlüğü... Mecburen kısa kısa yazmak zorunda kalıyorum. Şube Müdürü'nün paylaştığı bilgilerden en mühimi ise afet konusunda yapılan çalışma. Uzun zamandır engelli STK'ların da dillendirdiği bir soru var: Afet halinde yatalak, işitme engelli vb. tüm engel gruplarının sonu ne olur? Özel durumlarına göre bir haritalandırma ve uzman kurtarma ekibi olmadan bir enkazdan engellinin sağ çıkması ihtimali çok düşük. Tam da bu noktada tüm soruları kafadan silecek, endişeleri ortadan kaldıracak çalışmayı yeni yeni başlatıyor olduğunu öğrendim Büyükşehir Belediyesi'nin. Çalışmada haritalandırma yapılacak, engelli birey ve ailesi bilinçlendirilecek ve afet çantası verilecek. Kurtarma görevi icra edecek görevlilere de olası bir afette hangi engel grubuna, nasıl ulaşılabileceği eğitimi verilip her türlü senaryoya hazır olunacak.

Bitmedi... Önemli bir çalışma daha var: Bir Ev, Bir Dünya Projesi. Bu proje ile Covid-19 salgını sürecinde özel gereksinimli doğan ve hali hazırda özel gereksinimli olan çocukların (0-3 yaş) ve ailelerinin karşılaştıkları zorluklarla baş edebilmeleri için desteklenmesi temel hedef. Bu doğrultuda danışmanlık, sağlık, eğitim ve sosyal destek hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması, aile destek gruplarının oluşturulması ve çocuğun gelişiminin takibinin yapılabilmesi de amaçlanıyor. Bu projede çeşitli paydaşlarla yol alınıyor.

Sporun tüm bireylerde olduğu gibi engellilerde daha da olumlu etkileri olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu düşünceyle 'Spora Engel Yok Projesi' ile pandemi döneminde 100'ün üzerinde engelli bireye spor yaptırılarak biriken enerjilerini atmalarını, bunalımlı durumdan çıkmaları, kısacası sağlık için spor yapmaları sağlanıyor. Malumunuz yakın zamanda iki özel bireyi olumsuz nedenlerden dolayı kaybettik. Böyle önemli bir proje için ayrıca kutlamak gerekiyor Büyükşehir Belediyesi'ni...

Konuşmamızın sonunda Yasemin Şavşatlı "Çalışmalarımızın hepsini Başkanımız Alinur Aktaş yakından takip ediyor ve engellilerle ilgili hassasiyeti de büyük. Biz bir adım atmak istediğimizde kendisi 'Hayır 10 adım atın' diyor ve bizi asla kısıtlamıyor. Bu sayede sürekli üreterek yeni fikirler ortaya çıkarıyor ve hayata geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ben de tüm engelli bireyler adına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Alinur Aktaş'a ve çalışma arkadaşlarına şükranlarımı sunuyorum. Son söz olarak da çok yakında Bursa'nın beklediği erişilebilirlikle alakalı projelerin hayata geçebileceği ön bilgisini de paylaşmak istiyorum. Takipte kalın...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.