Hava Durumu

Dijital dönüşüm STK'lar için büyük kolaylık

Yazının Giriş Tarihi: 28.10.2020 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.10.2020 08:05

Toplumumuzun en güçlü sesidir sivil toplum kuruluşları. Dernekler, federasyonlar, konfederasyonlar... İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne sadece yukarıdaki sivil toplum örgütleri bağlı değil. Siyasi partiler, sendikalar, yabancı sivil toplum kuruluşları da bu kuruma bağlı olarak faaliyetlerini yerine getiriyor. Hatta yardım toplama faaliyetleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütme görevi de bu müdürlüğün kontrol ve iznine bağlı.

Yasalara uygun, akla gelebilecek her türlü faaliyet alanında çalışma yapan sivil toplum örgütlerine her gün yenileri eklenirken dijital dönüşüm de yeni meyveler veriyor. Örneğin 2002'de AB müktesebatına uyum çerçevesinde yürürlüğe geçen Dernekler Kanunu ile işleyişin daha sağlıklı ve erişilebilir olmasının önü açıldı. İçişleri Bakanlığı'nca derneklere ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, hizmetleri görmek üzere illerde valilikler, ilçelerde de kaymakamlıklar bünyesinde derneklerle ilgili bir birim oluşturulması hükmü ile teşkilatlanmanın adımı atıldı. Derneklere ilişkin bilgi, belge ve dokümanların Emniyet Genel Müdürlüğü'nden devralınmasıyla Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın merkez teşkilatı 9 Ekim 2003'te faaliyete geçirilip derneklerle ilgili iş ve işlemler yürütülmeye başlandı.

Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın taşra teşkilatları da bu tarihten sonra hızla oluşturularak dernekler ile ilgili iş ve işlemler taşra güvenlik birimlerinden devralındı.

Ülkemizde şu anda faal dernek sayısı 121 bin 294. 81 ilimizde görev yapan -eski adıyla Dernekler İl Müdürlükleri- Sivil Toplumla İlişkiler İl Müdürlükleri yoğun mesai ile toplumun güçlü sesi bu STK'ların işleyişlerini kolaylaştırıp, yönlendirici oluyor. Gelişen teknoloji ile dijital ortamda derneklerle ilgili bir çok işlemin yapılmasına imkan veren uygulamalar ile eğitim ve bilgilendirmelere de her gün yenileri ekleniyor.

Pandemi döneminde de önemli yenilikler hayat geçirildi. Takip etmemiş olanlar için bu bilgileri paylaşmakta yarar var. En başarılı bulduğum uygulamalardan biri üyelik konusunda. Vatandaşların e-devlet üzerinden Dernek Üyeliği Sorgulama ve Sonlandırma Hizmeti kullanıma sunuldu. Bu sayede istediğiniz zaman herhangi bir yere üyeliğinizin olup olmadığını sorgulayabilir aynı zamanda istifa dilekçesi gönderip işleme konulup konulmadığını da takip edebilirsiniz

Bir diğer yenilik ise dernek işlemlemlerinin elektronik ortamda yapılmasıyla ilgili. Dernek gelirlerinin tahsilinde elektronik ortamda alındı belgesi düzenleme uygulaması hayata geçirildi. Dernek yönetim kurulu tarafından yetki verilen kişiler tarafından DERBİS üzerinden giriş yapılarak alındı belgesi düzenlenmesi mümkün hale getirildi. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıdan indirerek inceleyebilirsiniz:

https://www.siviltoplum.gov.tr/kurumlar/siviltoplum.gov.tr/egitimler/e_Alindi_Belgesi_Rehberi.pdf

Elektronik ortamda dönüşüm çalışmaları süratle devam ediyor. Dernek kuruluşu, genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarının yapılması, defterlerinin tutulmasına ilişkin iş ve işlemler de yakın zamanda elektronik ortamda hayat geçirilecek. Bu yeniliklerin en büyük faydayı engelli derneklerine sağlayacağını düşünüyorum. Ulaşılabilirlik ve erişebilirliğin henüz tam olarak çözülemediği ülkemizde seyahat zorluğu çekmeden, refakatçi aramadan ve zaman kaybı olmadan dernek işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılabileceğini düşünüyorum. Ayrıca tasarruf adına hayata geçirilen yenilikleri de çok önemsiyorum. Zamanla çanta derneklerinde bu dönüşümle birlikte yok olacağını umuyorum. Her STK yöneticisinin dijital dönüşüme kendini hazırlamasını tavsiye ediyorum. Bu arada beyanname bildirimi için son gün 31 Ekim. Zaman dalıyor. Geç kalmadan son güne bırakmadan beyannamelerin verilmesi uyarısında bulunuyor Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.