Hava Durumu

Engelli temsilcileri, Bakan ile ne konuştu?

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2019 09:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2019 09:27

Uzun zamandır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk ile görüşmek için çaba harcayan, engelli konfederasyon, federasyon ve diğer sivil toplum kuruluşları sonunda o görüşmeyi gerçekleştirebildi. Görüşmelerde neler olup bittiğinin ayrıntılarını, Engelliler Konfederas-yonu Başkanı Turhan İçli'nin ağzından sizlerle paylaşmak istiyorum:

"Değerli arkadaşlar, uzun mücadelelerden ve basınç oluşturma çabalarından sonra nihayet Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk ile tam bir yıl sonra 18 Eylül 2019 Çarşamba günü gör-üşmeyi başardık. Görüş- meye, konfederasyon yöneticisi 8 kişinin yanı sıra atama bekleyen engellileri temsil eden 2 kişi de katıldı.

Bir saat süren görüşmenin başında Bakan'a 'Geçmiş olsun' dileklerimizi ilettikten sonra engellilerin kimi uygulamadan, kimi mevzuattan kaynaklanan birikmiş sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren kabarık bir dosya sunduk. Mart ayından beri change.org üzerinden sürdürdüğümüz ve muhtaçlık aylığı ile evde bakım ücreti ödemelerinde hane içinde fert başına düşen gelir yerine, engelli bireyin kendi gelirinin esas alınmasını isteyen 78 bin imzayı içeren doküman ile change.org üzerinden sürdürdüğümüz kampanya görüntüsünün çıktısını Sayın Bakan'a teslim ettik.

EKPSS atamalarından söz edilerek verilen sözlerin tutulmadığı, 2019 yılında hiçbir atamanın yapılmadığı anımsatıldı. Binlerce engellinin bu yıl içerisinde atama beklediğinden, bu sayının 5 binin üzerinde olması gerektiğinden söz edildi. Özellikle atama sorunu uzun müzakerelere ve tartışmalara yol açtı. Bakan, ısrarla geçtiğimiz yıl verilen sözleri tuttuğunu, 17 Eylül'den sonraki süreçte 2500'e yakın engellinin atamasının yapıldığını söyledi. Biz de Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurumlardaki engelli kadrolarının, halen atama bekleyen öğretmen adaylarının tamamı atandıktan sonra kalan kadronun yardımcı hizmetli veya memur kadrolarına dönüştürülerek anlamlı bir atamanın yapılması gerektiği üzerinde durduk. Sayın Bakan, bunun Milli Eğitim ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın işi olduğunu, onların bu yönde hareket etmesi ve ekim ayı sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirmesi halinde atamaları seve seve yapacaklarını belirtti. Buna karşılık biz de 'Siz bu yönde kamuoyuna bir açıklama yapın, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi engelli kadrolarını doldurmamış kurumları adres olarak gösterin; bizler de engelli örgütleri olarak oralara yönelip basınç yapalım' dediğimizde Sayın Bakan, hükümet içerisinde bakanlıkları birbirine düşürecek bu çeşit davranışların doğru olmadığını söyledi.

Kurumlara boş engelli kadrolarını ekim ayı sonuna kadar bildirmeleri için yazı yazıldığını, bu kurum ve kuruluşlardan gelecek engelli kadrolarının anlamlı bir sayıya ulaşması halinde atama yapabileceklerini, ulaşmaması halinde atamaların önümüzdeki döneme kalacağını ifade etti. Bunun üzerine biz engelli kamuoyuna, Bakan'ın kesin bir söz vermediği yönünde bilgi vereceğimiz söyleyince 'Böyle yaparsanız onları kışkırtmış olursunuz' diyerek itiraz etti. Biz, ısrarla engelliler arasında büyük bir beklenti olduğunu ve atama olmaması halinde gelebilecek tepkileri kestiremediğimizi vurguladık. Buna karşılık Bakan da 'Siz isterseniz bu çeşit tepkileri engelle-yebilirsiniz' şeklinde ifadeler kullandı. Bu tartışmalar sırasında sık sık atama bekleyen engellileri tem-sil eden kişilere söz ver- dik. Onlar da kısa kısa taleplerini dile getirdiler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.