Hava Durumu

Engelliler Günü'nü kutlayanlara dair

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2018 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2018 08:26

3 Aralık Dünya Engelliler Günü denince herkes taarruza geçer. Nedeni ise çok ortadadır. "Biz engellileri önemsiyoruz, engellilerin yanındayız. Onlara değer veriyoruz" türünden günü kurtarma mesajlarıyla 4 Aralık'a kadar sürecek engelli farkındalığı oluşturulmaya çalışılıyor. Kutsal bir durummuş gibi her yıl tekrarlanan ritüeller var. En kötüsü ise daha acı... Bu özel günü 'kutlama' mesajları veren sözde engelli dostları!
Öncelikli olarak Dünya Engelliler Günü'nü kutlamayın lütfen. Çünkü ortada kutlanacak bir şey yok! Hiçbir engelli birey, engelli olduğu için sevinmez. Bu, onun tercihi değildir. Farkındalık gününü anlamayan zihniyete sesleniyorum. Boncuk bulmuşçasına kutlama yapıp, inandırıcı olmayan mesajlar verip durmayın. Engelliliğin farkında olan engellilerin kendisidir.

Sadece fark edilip insanca yaşam hakkı ve fırsat eşitliği isteyen bizler için önyargılarınızı kaldırın. Geçici faaliyetlerin içerisine girmeyin. Bilince sahip olmak isteyenlere şu örnekleri vererek bilinçlenmelerine belki yardımcı oluruz. Mesela haberlerde engelli görüp "Vah vah! Allah sabırlar versin" derken, az önce engelli rampasının önüne park ettiğiniz aracınızı hatırlayın. Engelle uğraşan çevrenizdekilere "Vallahi siz cennetliksiniz" demekten vazgeçin... Onun yerine bir el atıp yardımcı olun da siz de cennete gidin!
Engelliler gününde yetkililerin huzuruna çıkartılan, el öptürülen, hediye verilen, kucağa oturtulan engelli çocukları görürseniz, tepkinizi ortaya koyun. Bu özel gün 'soytarılık günü' değil engelliler günüdür.
Engellilere aş vermeyin, iş verin. Bir gün değil, her gün onlarla olun. Engelliler için de fırsat eşitliği sağlanmış, erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik sorunu ortadan kaldırılmış yaşam alanları için savaş verin.
Koskoca yıl boyunca önyargılarla, ötekileştirerek, eve kapatıp toplumdan dışlanarak, en temel haklardan bile eksik yararlandırılarak yaşamam beklenirken sizin davetlerinizi kimse umursamaz. Bu şekilde ruhunu arındırıp çok sevap falan kazandığınızı sanmayın. Çünkü sizin yaptığınız işten engelli memnun değil ki yüce Allah razı olsun.

Kendinizi kandırmaktan, bizleri de inanmış gibi görmekten vazgeçin. Şu ana kadar engellilerle vakit geçiren ya da "Onlara hizmet ediyorum" diyenlerin bile kutlama mesajı yayınladığını görüyoruz. Bu durumda bakanın, vekilin, valinin, belediye başkanının, bürokratların kutlama mesajı vermesini çok görmemek lazım. Ülke olarak tam ve gerçek engelli bilincine sahip olmadığımızın göstergesi işte tam da budur.

Bu dakikadan itibaren, kıralım zincirlerimizi... Toplumun bireyleri olarak engellilerin de herkes gibi tüm haklara sahip olduğunu bilerek, hayatı birlikte yaşamaya gayret gösterelim.
Gerçek engelli bilincine sahip çok az sayıdaki engelli dostlarını yürekten selamlıyorum. Az da olsa yol alınabildiyse bunda sizlerin payı çok büyük. Engelli bireylerin en güçlü yerleri kalpleridir. En kıymetli duygulardan 'sevmeyi' çok iyi bilirler. Sizleri seviyoruz... 'Seviyormuş gibi yapanları' ise sevmiyoruz ve sevmeyeceğiz. Gerçek dostlara selam olsun...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.