Hava Durumu

Engelliler, özgürce tercih yapabilecek

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2017 04:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2017 04:38

Yarın, ülkemiz adına önemli kavşaklardan birini dönebilmek için, her yurttaşımız direksiyonda olacak. Sağlıklı bireyler gibi engelli vatandaşlarımız da yurttaşlık bilinci içerisinde, hür ve bağımsız iradesini kullanıp tercihini yapacak. Peki nasıl?
Referandum günü sandık başına giden engellilerin, yaşlıların bekletilmeden oylarını kullanmalarına izin verilecek. Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanların; yani ampütasyona uğramış bireylerin, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanabileceklerini hatırlatmak isterim. Bir seçmenin birden fazla engelliye yardım edemeyeceğini de ayrıca söylemeliyim.
Öte yandan, Türkiye'de ilk kez görme engellilerin referandumda tek başlarına oylarını kullanabilmeleri için 'Erişilebilir Oy Pusulası' şablonu hazırlandı. Görme engelliler, şablonun içine yerleştirilecek oy pusulası ile rahatlıkla oy kullanabilecek. Engelsiz Erişim Derneği tarafından, görme engelli seçmenlerin tek başlarına oy kullanabilmeleri için Yüksek Seçim Kurulu'na yapılan başvuru sonrası, oy pusulası ebatlarında 'Erişilebilir Oy Pusulası'adlı şablon hazırlandı. 16 Nisan'daki referandumda, görme engellilerin tek başlarına oy kullanabilmeleri amacıyla hazırlanan şablona oy pusulası konulduğu zaman sol taraftaki boşlukta 'evet', sağ taraftaki boşlukta ise 'hayır' tercihi yer alıyor. Birçok ilde bu pusularla ilgili eğitimler verildi. Görme engelli bireylerin özgür iradeleriyle ve kimsenin yardımı olmadan oy kullanabilmeleri için hazırlanan oy pusulası tanıtıldı. Engelli bireylerin oy kullanırken yaşadıkları olumsuzlukları en aza indirmek, özgürlüklerini kısıtlamamak adına yapılan çalışma için Engelsiz Erişim Derneği'ne sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Engelliler bireylerin özgürce oy kullanacak olmaları mutluluk verici. Ama şu uyarıyı da yapmadan geçemeyeceğim... Sizin istediğiniz bir refakatçi dışında görevlendirmek istenen kişiyi reddetme hakkına sahipsiniz. Anayasal hakkınızı sandık başkanına ve görevlilerine mutlaka hatırlatınız.
Buradan bir teşekkür de dezavantajlı seçmenleri istedikleri takdirde seçim alanına götürecek ve servis hizmeti yapacak olan başta Bursa Büyükşehir, Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım Belediyesi ve diğer ilçe belediyeleri ile Aile Sosyal Politikalar İl Müdürülüğü'ne olacak. Ülkemiz adına en iyi kararın çıkmasını temenni ediyor, herkesin vatandaşlık görevini yerine getirmesini diliyorum...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.