Hava Durumu

Futsalın kalbi Bursa'da attı

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2019 08:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2019 08:46

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu GESF'in 2019 faaliyetlerinden Futsal B2/B3 (az gören) 2. Lig 1.Yarı müsabakaları 13-20 Ekim arasında Bursa'da Atıcılar Çok Amaçlı Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Ligdeki mücadele ve organizasyonu anlatmadan önce görme engelli, az gören ve B2/B3'ün ne demek olduğunu açıklamak istiyorum.

Görme engelli: Hiçbir şekilde, yapılan tıbbi müdahale ve kullanılan araç-gereçle görme kusuru (hastalığı) tamamen düzeltilemeyen kişidir.

Az Gören: Tüm düzeltmelerden sonra belli bir açı ve mesafeden, belirli bir netlikle gören kişidir. Değerli okuyucularım, az göreni bilimsel açıklamasına girmeden halk diliyle izah etmek isterim sizlere... Bu kişileri en iyi tanımak ve anlamak için elinize bir çay bardağı ve büyük bir su bardağı alıp dibine bakarak karşınızdaki nesneleri görmeye çalışın. İşte o zaman az görenin ne demek olduğunu daha iyi anlarsınız!

B2/B3: Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu'na bağlı olarak sportif yarışmalara dâhil olabilmek için sadece yüzde 40 ve üzerinde görme engelli raporu almak yetmiyor. Yetkili hastanelerin verdiği görme engelli raporundan sonra lisansınızı çıkarıp fe-derasyona bağlı uluslararası sertifikaya sahip göz doktorlarından sınıflandırma raporu almanız gerekiyor. Bu sınıflandırma, beynelmilel dil olarak İngilizce 'blind (kör)' ifadesinin baş harfiyle ifade edilen B1, B2, B3 kategorilerini işaret etmektedir. Bunlardan birisine dâhil olma şartı ile sporcu olup müsabakaya katılabiliyorsunuz (satranç branşı hariç). Yukarıda az gören tarifinde belirttiğim bardak örneğine göre yüzdelik açıdan ifade edersek B2'yi çok az gören (yüzde 5), B3'ü az gören (yüzde 10) ile ifade edebiliriz.

Gelelim müsabakalara... 8 takımlı lige 68 Aksaray Görme Engelliler Spor Kulübü, Ankara Aktif Gençler Spor Kulübü, 1915 Çanakkale Spor Kulübü, İstanbul Boğaziçi Engelliler Spor Kulübü, Samsun 1919 Görme Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü, Kayseri Görme Engelliler Spor Kulübü, Türkiye Görme Engelliler Derneği Spor Kulübü (İstanbul) ve Mevlana Engelliler Spor Kulübü (Konya) katıldı. Oldukça çekişmeli geçen müsabakalarda ilk yarıyı namağlup iki takımdan Aktif Gençler averajla 19 puanla birinci sırada, aynı puanla 68 Aksaray takımı ikinci sırada tamamladı. Aralık ayının sonunda yapılacak 2. yarı maçlarını iple çektiğimi söylemek isterim!

Bursamızın ev sahipliği yaptığı organizasyondan biraz da bahsetmek istiyorum sizlere. GESF Bursa İl Temsilcisi Mutlu Aydın'ın koordinasyonunda, Bursa Olimpiyat Kamp Eğitim Merkezi Müdürü Serkan İnan, Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Engelliler Koordinatörü Erdem Uğur ve GESF Organizasyon Sorumlusu Mustafa Kandemir'in yoğun çalışmaları neticesinde kusursuz ve çok başarılı bir organizasyon geride bırakıldı.

Elbette Bursa'daki ilgili kamu kurumları, belediyeler de destekleriyle bu organizasyonun başarısına ortak oldu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürü Hüseyin Uysal, Bursa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Cevdet Akaç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Mahmut Demiröz, siyasi partilerin temsilcileri, STK başkanları ve yöneticilerine destekleri ve katılımları için yürekten teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü ise sahada ter döken oyuncu kardeşlerime, antrenör ve hakemlere gönderiyorum. Fair play ruhuna uygun şekilde sorunsuz, kavga ve gürültüden uzak, seyir zevki yüksek maçları bizlere izlettirdikleri ve centilmence mücadele ettikleri için onları kutluyor ikinci yarı müsabakalarında başarılar diliyorum.

Sıfır hatayla organizasyonu gerçekleştiren ve ilimizin tanıtımına önemli katkılar sağlayan GESF Bursa İl Temsilcisi Mutlu Aydın ve ekibini de ayrıca kutlamak gerekiyor. Var olsunlar...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.