Hava Durumu

'Glutensiz Yerim Cafe Restoran'la sağlıklı yaşam

Yazının Giriş Tarihi: 06.10.2018 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.10.2018 08:11

Çölyak... Vücut savunma sisteminin glutene karşı gösterdiği hassasiyet olarak tanımlanabilir. İnce bağırsağın iç yapısı, bir havluya benzetilebilir. Havludakine benzer şekilde girintiler ve çıkıntılardan oluşan ince bağırsak yüzeyi, çölyak hastalarında düzleşmeye başlar. Bu da besinlerin emiliminde azalmaya yol açar. Vücut savunma sistemi bu durumu sindirim problemleri, şişkinlik, ciltte bozulmalar, halsizlik ve adet düzensizlikleri gibi belirtilerle yansıtır.
Çölyak hastalığında gluteni kesmek, bilinen tek tedavi yöntemidir. Ancak gluten diyetini gıdalarla sınırlamak, yeterli değildir. Glutensiz diyette besinler kadar kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinizin de içeriklerini titizlikle incelemelisiniz. Dudak nemlendiricisi, vücut losyonu, güneş kremi, makyaj malzemeleri, diş macunu, şampuan, saç kremi, sabun gibi günlük bakım ve kozmetik ürünleri de gluten içerikleri kontrol edilerek kullanılmalıdır.
Bu kadar olumsuzluk içerisinde Bursa özelinde ve ülkemiz genelinde en büyük sıkıntı, glutensiz ürünlerin yeterince üretilmemesi ve kolay ulaşılamaması... Bu sıkıntıların bir nebze önüne geçecek, Bursa'daki çölyaklılara önemli hizmetlerde bulunması hedeflenen 'Glutensiz Yerim Cafe Restoran' kısa süre önce kapılarını açtı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Merinos Parkı'nda faaliyete başlayan 'Glutensiz Yerim Cafe Restoran', çölyak hastalığı olan vatandaşların vazgeçilmezi olacak. Çok önemli bir noktada faaliyete başlayan 'Glutensiz Yerim Cafe ve Restoran, çölyak hastası olan ya da olmayan tüm vatandaşlara hizmet verecek.
Bu tesisin Bursamıza kazandırılmasında en büyük pay elbette ki 'Bursa Çölyakla Yaşam Derneği'nindir. Son dönemlerde TBMM'ye kadar taşınıp gündeme getirilen ve önemi anlaşılan çölyakın, bundan sonraki süreç içinde unutulmaması adına Bursa Çölyakla Yaşam Derneği çalışmalarına ara vermeden devam edecek.
Bursa Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Yusuf Altay, Başkan Yardımcısı Mevlüt Haki, sevgili hocam Nöroloji Uzmanı Doktor Cemile Haki ve Yönetim Kurulu üyelerini kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.