Hava Durumu

Görme Engelliler Spor Federasyonu'nun amacı ne?

Yazının Giriş Tarihi: 20.06.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.06.2021 07:58

Spor federasyonlarının başarıları genellikle aldıkları uluslararası madalyalar ile belirlenir. "Bu başarılar gelsin de nasıl gelirse gelsin" anlayışı hep var olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Görüşün doğru ya da yanlış olduğunu bugün irdelemeyeceğim. Ne var ki söylemde çok önemli başarı kriterleri arasında yer alan ama uygulamada hep geri planda kalan veya süresi kısaltılan, imkanları azaltılan vb. sporda altyapı çalışmaları bu haftaki yazımın temel konusu.

Tüm spor federasyonları içerisinde başarı çıtası en yüksek olan Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu adeta tüm ezberleri bozdu. Başkan Hasan Sayyıdan, görme engelli spor camiasının tarihi adımlar atmasına liderlik etmenin haklı gururunu yaşıyor.
Camia içerisinde bilinen adıyla 'teras ruhuyla' hızlı bir şekilde şekillenen Federasyon'un AR-Ge Kurulu, ilk icraatını en hayati noktada gerçekleştirmeye başladı. Detaya geçmeden kısaca Kurul'dan bahsetmek istiyorum. Başkanlığını sevgili dostum Öztürk Özkan yaparken, Başkan Yardımcılığını Cengizhan Carlak yapıyor. Kurulun diğer üyeleri; bendeniz Ali Genç, Mehmet Mustafa Erdoğan, Doç.Dr.Recep Görgülü, Uzman Dr. Devrim Şükrü Ayral, Özel Eğitim Öğretmeni Uğur Armutçu, Fizyoterapist Asude Taman. Kurulun kuruluş amacına uygun işlem kalemleri fazla olsa da en önemli olanı koşulsuz çalışması; Federasyon'un paralimpik branşlarında 'altyapı gelişim ve yetenek seçme kampları' kısaca görme engelli sporunun geleceğini sağlam temellere oturtmak.
Projenin ilk adımı Denizli'de 9 ilden 23 görme engelli atletizm altyapı kadın sporcularıyla atıldı. Denizli Safir Kız Öğrenci Yurdu'nda konaklayan kafile, sportif çalışmalarını Denizli Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Spor Tesisleri Atletiz Pisti'nde yaptı. Altyapı çalışmaları temel hedefleri doğrultusunda, sportif temel eğitim ve branşa özgü çalışmalar ile konunun uzmanları tarafından spor psikolojisi, beslenme, sporcu sağlığı, görme engelliye teorik ve uygulamalı özel eğitim, kişisel gelişim, sosyal aktiviteler, eğitsel yarışmalar ile zenginleştirilerek kusursuz bir programla 10 günlük eğitim süresi dolu dolu tamamlandı.
Projenin sporcu olarak ilk katılımcıları ise Ankara'dan Damla Karaçay, Ece Çelebi, Bursa'dan Esmagül Çiçek, Tuğçe Aslan, Sümeyye Bayram, Yasemin Deniz, İstanbul'dan Hazal Urun, Sonnur Güleşçe, Tülay Bulut, Konya'dan Hatice Güçlü, Ayşe Nur Köylü, Sultan Polat, Yasemin Akça, Aksaray'dan Merve Nur Çağıran, Sümeyye Çağıran, Diyarbakır'dan Sedanur Alakuştekin, Antalya'dan Ayşe Karatepe, Kayseri'den Damla İmrek, Gamze Demirci, Emine Avşar, Denizli'den Ceren Yılman, Emine Uysal, Ayşegül Çelik oldu.
Atletizm teknik ekibi; Başantrenör Mustafa Küçük, antrenörler Muhammet Köse, Ferhat Argun, Bahar Ildırkaya, M.Nesim Öner, Sedat Bozbay, kılavuz atletler Esma Düşme, Ege Berk Hasgür, , Beyzanur Canpolat, Berivan Yıldırım, Ceyda Aydın, Betül Çuvak, Nursultan Kovan'dan oluştu.

Sportif çalışmalar dışında kalan eğitimleri ise Prof.Dr. Bülent Ağbuğa, Spor Hekimi Uzman Dr. Devrim Şükrü Ayral, Özel Eğitim Öğretmeni Aslı Doğan, Özel Eğitim Öğretmeni Uğur Armutçu, Fizyoterapist Hakkı Sandıkçılar verdi.
Kafilenin yönetim kadrosunda, Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu AR-GE Kurulu Başkanı Öztürk Özkan, Bireysel Branşlar Sorumlusu Cengizhan Carlak, Ali Genç, İsmail Aydın ve Mehmet Keysan yer aldı. Tarihe tanıklık eden bu kadro inanın çok şanslı. Geç kalınmış bir çalışmanın hayata geçirilmesi içimizi cız ettirse de tüm sporcuların 'Keşke bu kamp hiç bitmese' diyerek kamp sonunda gözyaşları ile yapılan vedalaşmalar ne kadar başarılı bir projenin uygulanmaya başlandığını iliklerimize kadar bize hissettirdi.

İlk defa kamp ortamıyla karşılaşan hepsi birbirinden değerli ve pırıl pırıl kızlarımızın tüm eğitim süreçlerinde oldukça istekli ve katılımcı olmaları, eğitimcilerinde moral ve motivasyonu arttırdı. Geleceğin Avrupa, Dünya ve Paralimpik şampiyonlarının bu kamplardan çıkacağı bilinciyle, sporcu kardeşlerime sonsuz başarılar diliyor ve alınlarından öpüyorum. Kamp sonrası daha bilinçli ve her yönüyle donanımlı görme engelli bireyler olarak aldıkları kültürü kendi çevrelerine, kulüplerine, ailelerine ve diğer görme engelli bireylere aktararak bu kültürün çığ gibi yayıılmasını sağlayacaklar.

Gelelim diğer teşekkürlere... Başta Federasyon Başkanı Hasan Sayyıdan ve Yönetim Kuruluna, projenin fikri ve uygulamadaki kahramanları Öztürk Özkan ve Cengizhan Carlak'a, atletizm teknik ekibi ve kılavuzlarına, eğitimlere katılan değerli hocalarımıza, fizyoterapistimize, Safir Kız Öğrenci Yurdu sahibi Hasan Bey'e, İsmail Aydın ve Mehmet Keysan'a, sağlık ekibimize, Prof.Dr.Bülent Ağbuğa, Spor Hekimi Uzman Dr. Devrim Şükrü Ayral'a, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na, Denizli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Öte yandan en büyük teşekkürü, çocuklarını küçük yaşta bu kamplara gönderen ailelerimize ve özveriyle çalışan görme engelli spor kulüplerimize etmeliyiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.