Hava Durumu

Gündüzlü yaşam merkezleri, ailelere nefes aldıracak

Yazının Giriş Tarihi: 19.01.2019 08:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.01.2019 08:20

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde yaptığı konuşmada sarf ettiği "Yeni bir hizmet modelimizi de açıklamak isterim... Engelli ve yaşlılara yönelik hizmet veren resmi ve özel tüm kuruluşlarda gündüzlü hizmetlerin verilmesi ve bu hizmet modelimizin yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Bu sayede çok kısa bir süre içerisinde engellisine bakan adanmış hayatlara bir nefes vermeyi amaçlıyoruz" sözlerinden sonra, somut adımlar bu hafta içerisinde Bakan Selçuk tarafından bizzat yinelendi.

Bakan Selçuk, mevcut yatılı merkezlerde ve yeni açılacak yatılı merkezlerde gündüzlü hizmetlerin verilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Yeni gündüzlü yaşam merkezlerinin, 2019'da engellilerimizin hizmetine sunulması için çalışmalarımıza hız verdik" açıklamasını yaptı.

Bakanlık tarafından engellilerin ve ailelerinin haklarını ön planda tutan, engellilerin kendine yeterli hale gelmesini sağlayan çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda, engellilerin gündüz bakım ve rehabilitasyon hizmeti aldıkları gündüzlü yaşam merkezleri, engellisine evde bakan aileler için de hizmet veriyor. Gündüzlü bakım hizmetleri çerçevesinde, ailesi yanında bakılan engelli çocuklar, bakanlığa ait servislerle sabah evlerinden alınarak, merkezlere götürülüyor.
Selçuk, engellilere yönelik hizmet veren resmi ve özel tüm kuruluşlarda gündüzlü hizmetlerin verilmesi ve bu hizmet modelinin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini kaydetti. "Belediyelerin ve STK'ların bu hizmetleri verebilmesiyle ilgili işbirliği ve eşgüdüm çalışmalarına da devam ediyoruz" ifadelerini de kullandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, bu hizmetle engelli ailelerinin kendilerine vakit ayırabileceğini, sosyal hayata daha aktif katılabileceğini de vurguladı. Merkezlere giden çocukların engel gruplarına, cinsiyetlerine ve yaş gruplarına göre etkinlik yapabildikleri, ek ders ücreti karşılığında çalışan usta öğreticilerin, meslek elemanları ve sağlık personelinin refakatinde çeşitli aktivitelerle günlük yaşam programları uygulandığını ifade eden Selçuk, ayrıca el becerilerinin geliştirilmesi amacıyla halk eğitim müdürlüklerince görevlendirilen usta öğreticiler yardımıyla çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Şu anda 6 ilde (Isparta, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Trabzon, Adana) 7 gündüzlü yaşam merkezi var. Bu merkezlerden 450 engelli birey yararlanıyor. Sabah servislerle evinden alıp akşam yine evine bırakılıyor. Bu sayede engelli aileleri de bir nebze olsun nefes alıp, o günü kendilerine ayırabiliyorlar. Mevcut uygun huzurevi, engelli bakım merkezleri gibi kurumlar ve yetersiz yerleşke için kamu binaları da bu amaçla kullanılarak açık kapatılacak.
Özellikle STK'ların, işin içerisine girecek olması hizmet kalitesinin denetlenebilirliği için oldukça önemli. Kısa zamanda her ilde bu hizmetlerin verilmesini bekliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.