Hava Durumu

İşitme Engelliler MYO Bursa'ya çok yakışır

Yazının Giriş Tarihi: 28.04.2018 07:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.04.2018 07:28

AS TV'de Engelsizsiniz programında işaret dili tercümanı, rehber öğretmen değerli hocam İsmail Çevik'in ağzından ilk defa kamuoyuna açıkladığımız konu, çok önemliydi. Çevik'in "İşitme Engelliler Meslek Yüksekokulu açılması için, Uludağ Üniversitesi'ne Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi olarak başvurduk ve görüşmeler olumlu geçti" sözleri, dünyada ilk olacak çalışma için oldukça heyecan vericiydi.

Son yapılan araştırmalara göre ülkemizde 253 bin işitsel yetersizlikten etkilenen bireyden, üniversite mezunu yüzde 1,8 oranında. Konuşma yetersizliği olan bireylerin yükseköğrenim mezunu olma oranı da sadece yüzde 0,1...
İşitme engelliler ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrenci sayıları dikkate alındığında bu sayının 85 bin ile 100 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu bireylerin yaklaşık 20 bini halen 16 yaş altındaki eğitim çağında, 5 bin ile 6 bini üniversite çağında olmak üzere toplam 40 bin kadarı eğitim ve işgücüne aktif katılacak çağdaki bireydir.

İşitme engellilerin temel haklardan yeterince yararlanamamalarının en önemli nedeni ise eğitim ve sosyal hayat bakımından kendilerine yeterli fırsat eşitliğinin tanınmaması... Liseye kadar olan kısım bir şekilde halledilse de bu çocuklarımız neden üniversite okuyamıyor? İşte cevaplar: İşitme engelliler liseyi bitirdikten sonra büyük çoğunluğu eğitimlerini sürdüremeyeceklerini düşünerek üniversite sınavına girmiyor. Üniversite giriş sınavı, dil becerisi açısından işitme engelliler için oldukça zorlayıcı. Okuma ve anlama becerilerinin düşük olması sebebiyle ve onlar için yetersiz süreyle sınırlandırılmış sınavlarda yeterli başarıyı sağlayamıyorlar. Üniversitelerde eğitim gören işitme engelli öğrencilerin bir kısmı başarısızlıktan dolayı eğitimlerini yarıda bırakıyor. Üniversitelerde eğitim gören işitme engelli öğrenciler, eğitim dili ve materyallerin kendilerine uygun olmadıklarını düşünüyor. Kısacası fırsat eşitliği yok!
"Hiç mi işitme engelliler için üniversite okuma imkanı yok?" diye soran olabilir? Bu sorunun cevabı var. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu var ama burada öğrenci olanlar, belli kriterler çerçevesinde alınıyor. En önemli özellik ise öğrencilerin hepsi duyma ve konuşma özelliklerine sahip, hafif düzeyde işitme engelliler. Total işitme engelli (hiç duymayan) bireyler, maalesef üniversite okuyamıyor.

Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi'nin başlattığı çalışma, burada büyük önem kazanıyor. Uludağ Üniversitesi bünyesinde açılacak MYO'ya sınavsız direkt geçişlerle birlikte, hiç duymayan ve konuşamayan birey, üniversite diplomasına sahip ve daha nitelikli donanımla üreten birey olacak. Anadilde (işaret dili) eğitimin önemini de göz önüne alarak Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi, teknik altyapı ve akademik eğitmen konusunda gerekli desteği verecek.
Bursamız, ilklerin şehridir ve bunu da başaracağımıza yürekten inanıyorum. Dünyada ilk olacak uygulamayı, Uludağ Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Yusuf Ulcay, ülkemize kazandıracaktır diye düşünüyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.