Hava Durumu

Mavi Orkide...

Yazının Giriş Tarihi: 28.09.2019 09:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.09.2019 09:04

Manisa Saruhanlı doğumlu... 'Serebral Palsi' ile yaşayan, tekerlekli sandalye kullanıcısı ve sağ elini kullanabiliyor. 1976'dan beri Bursa'da yaşıyor. Yani 40 yıllık bir Bursalı, hatta Bursa sevdalısı... İlkokulu sadece 1 yıl okuyarak bitirdi. Okuma yazmayı ilkokul öğretmeni olan annesi, evde öğretti. 4 yıl boyunca evde olabildiğince müfredatı takip edip "İlle de okuyacağım" diye tutturunca, dahası girdiği sınavda 'İlkokuldan mezun olabilir' hükmü verilse de 1 yıl dahi olsa ilkokul öğretmeni görme arzusunda diretti. 1984-85 öğretim yılında İhsan Dikmen 2. İlkokulu'nda bir yılda iki öğretmen görerek, mezun oldu.
Orta ve lise öğrenimini, öğretmen olan babasının görev yaptığı Muradiye Ortaokulu ve Süleyman Çelebi Lisesi'nde tamamladıktan sonra yine babasıyla beraber gidip gelerek Uludağ Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü'nü 1995 yılında derece ile bitirdi.
1998'de başlayıp kamu ve özelde aralıksız devam eden iş hayatına, halen Bursa Yıldırım İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM'de (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) bilgisayar programcısı olarak devam ediyor.
Kısıtlı imkânlara rağmen ailesinin büyük desteği ile Alper Şirvan, örnek birey olarak Bursamızın değerleri arasındaki yerini çoktan aldı. Onu öne çıkaran en önemli özellik, sanatçı yönünün yansımaları ve eserleridir.
"İçimdeki sanat coşkusunu yazdığım şiir, makale, hikâye, deneme ve bilgisayarda yaptığım resimlerle bütünleştirip paylaştım" diyor...
Alper Şirvan, 1996 yılında 'Issız Bir Sevda' isimli ilk şiir kitabını yayımladı.
Bilgisayarda resimlediği şiirlerini, 1996-2003 yılları arasında Turgutlu, Bursa, İstanbul ve Almanya Nürnberg'de açtığı 3 kişisel ve bir karma sergi ile sanatseverlerle paylaşma imkânı buldu. 2002 yılında Nürnberg'de faaliyet gösteren Türk-Alman Özürlüler Entegrasyon Derneği'nin 15. yıl kuruluş yıldönümü etkinliklerine 'onur konuğu' olarak davet edildi. Şiirleri, bu çerçevede tertip edilen sergi ve şiir gecelerinde Türkçe ve Almanca olarak Alman kamuoyuyla paylaşıldı ve büyük ilgi gördü.
Kitaplarına gelecek olursak... Issız Bir Sevda (Şiir-1996), Gözlerinde Sevgi Buldum; Benim Mi? (Şiir-2009), Yuva (Hikâye ve Denemeler- 2009), Mavi Orkide (Otobiyografik-Müzikal Roman-2018). 2016 yılında kendi girişimleriyle, Bursa Tofaş Spor Salonu'nda düzenlenen 'Engelsiz tribün' ile Türkiye'de ilk defa bir spor salonu tribünü, engelli ve refakatçilerine uygun hale getirilmiştir.
Alper Şirvan'ın, 2018 Aralık ayında ilk romanı Mavi Orkide, Boyut Yayınları'ndan çıkmıştı. Peki, neden 'Mavi Orkide'? "Mavi orkide, kendisine 'sonsuz aşk' anlamı yüklenmiş olmasına karşın kendi kendine mavi açmayan ve mavi renkte açtıktan üç ay sonra rengini kaybeden bir çiçektir. Üzerinde çalışılmış, müdahale edilmiş, mavi açması için 'emek verilmiş' beyaz orkidedir aslında... Tıpkı insan gibi...
Tıpkı hayat gibi... Hatta tıpkı Serebral Palsi ile yaşamak gibi... İnsan, insan olarak elbette değerlidir ama o veya bu yolla kendini ve hayat kalitesini geliştirmesi, emek vermesi şarttır.
Mavi Orkide, otobiyografik bir roman olmasının yanı sıra hemen hemen her sahnesine yedirilmiş sözlü-sözsüz müzik eserleri ve şarkılardan oluşan listesiyle aynı zamanda müzikal bir romandır da aynı zamanda...
Alper Şirvan olarak hayatını, Serebral Palsi ile nasıl yaşayageldiğini, bütün gerçekliğiyle ama efsunlu bir hayale aşkla sarmalayarak anlatmaya çalıştığı eser için 5 Ekim'de saat 15'te Kent Meydanı D&R'da yapılacak imza gününe herkesin katılmasını tavsiye ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.